Suomalaistaituri Markus Granlundin mennyt NHL-kausi päättyi pettymykseen, kun Vancouverin taival tyssäsi jo runkosarjaan.

Canucksin vaikea kausi oli monella tapaa myös historiallinen. Joukkueen tähdet Henrik ja Daniel Sedin jättivät hyvästit kiekkokaukaloille. Granlund pääsi seuraamaan hyvästejä läheltä – suomalainen ehti pelata kauden mittaan myös tähtikaksikon kanssa samassa ketjussa.

Millainen mennyt kausi oli? Kuinka paljon loppukauden loukkaantuminen harmitti? Entä mitä Granlund ajattelee Leijonista? NHLSuomi-sivusto tapasi hyökkääjän erikoishaastattelun merkeissä.

Sinulla päättyi nyt toinen kokonainen kausi Vancouver Canucksin paidassa. Miten ruotisit päättynyttä kautta?

– Tämä oli aika vaikea kausi koko joukkueelta. Alkukausi pelattiin hyvin ja oltiin pudotuspeleissäkin hyvin kiinni. Sitten tuli parin avainpelaajan loukkaantumiset ja tappiokierre lähti päälle.

Canucks jäi kolmatta kertaa perättäin ilman pudotuspelilätkää. Millainen pettymys se oli?

– Se on aina pettymys, kun ei pääse pudotuspelejä pelaamaan. Joukkueessa ja seurassa on kuitenkin uudelleenrakennus käynnissä ja se vaikuttaa pärjäämiseen tietenkin.

Teit viime kaudella läpimurron NHL:ssä iskemällä 19 maalia. Tämä kausi oli hieman hiljaisempi. Miten analysoisit omaa päättynyttä kauttasi?

– Aika vaikea kausi itselleni. Rooli muuttui vähän edelliseen kauteen verrattuna – sitä kautta en ehkä saanut niin paljoa hyökkäyspään roolia. Ja totta kai loppukauden mittainen loukkaantuminen vaikutti asiaan.

Mennyt kausi oli koko Canucksille vaikea. Kuva: Getty Images.

Miten paljon roolisi muuttui edelliseen kauteen verrattuna?

– Puolustavammassa roolissa tuli pelattua. Paljon oman pään aloituksissa ja alivoimalla tuli oltua. Totta kai siinä samassa saa myös hyökkäyspäässä pelata, mutta tällä kaudella ei tullut onnistuttua samalla tavalla kuin viime kaudella.

Miten paljon loukkaantumiset näyttelivät tällä kaudella osaa? Miten paljon ne hankaloittivat pelaamista?

– Viimeiset 20 peliä kauden lopusta tuli missattua loukkaantumisen takia. Se harmittaa, että joutui olemaan katsomossa eikä jäällä pelaamassa. Loukkaantumiset kuitenkin kuuluvat peliin ja kyllä siellä pelataan välillä aika isojenkin vammojen kanssa kauden mittaan.

Sopimusneuvottelut vauhtiin!

Sopimukseksi Canucksin kanssa päättyi tähän kauteen. Mitä seuraavaksi?

– Toivottavasti hommat jatkuisivat vielä täällä Vancouverissa. Tykkään kaupungista ja seurasta paljon. Uskoisin, että minulla olisi vielä annettavaa Canuckseille. Mutta aika näyttää, missä ensi kaudella jatketaan.

Tuleeko Canucks vielä kysymykseen vai haluatko muualle? Minne? Missä unelmoit urasi aikana vielä pelaavasi?

– Ei ole mitään unelmia, missä pelaisin. Enemmänkin kyse on, missä roolissa tässä liigassa pystyy pelaamaan. Sen eteen tehdään hommia päivittäin, että saisi itsestä kaiken potentiaalin irti.

Markus Granlundin kevät tyssäsi ikävään vammaan. Kuva: Getty Images.

Sinulla on ikää 24 vuotta. Ovatko suomalaiset vielä nähneet parasta Markus Granlundia?

– En usko. Uskon, että pystyn vielä paljon parempaan ja tuntuu siltä, että kasvan henkisesti ja fyysisesti todella paljon joka kausi. Eli toivottavasti parhaat vuodet ovat vielä edessä.

Miten koko potentiaali kaivetaan vielä irti?

– Jokapäiväinen työnteko on iso asia. Pitkäjänteinen työnteko. Totta kai siihen tarvitsee myös luottoa valmentajilta ja itseluottamusta, että pystyy rutistamaan kaiken irti.

Miten paljon te veljekset (Markus ja Mikael Granlund) ruoditte pelejä keskenään kauden aikana? Vai ehtiikö tuollaisessa ottelutahdissa ottamaan yhteyttä?

– Kauden aikana ehtii olla yhteydessä kyllä paljon. Me ei tosin hirveästi jääkiekosta puhuta, kun jutellaan. Enemmänkin ihan arkipäiväisiä asioita, miten elämässä menee.

Kuka voittaa Stanley Cupin tänä vuonna?

– Uskon, että Nashville Predators ja Pekka Rinne menee pitkälle tänäkin vuonna.

Kuka on ehdokkaasi Hart Trophyn (NHL:n arvokkain pelaaja) voittajaksi? Entä Vezinan (sarjan paras maalivahti)?

– Hart Trophyn voittajaksi Coloradon Nathan MacKinnon huippukausi ja vei vielä joukkueen pudotuspeleihinkin. Vezinan voittajaksi pitää tietenkin sanoa suomalainen Rinne. Hän torjuu huipputasolla illasta toiseen.

Sedinit lopettivat upean uransa tähän kauteen. Kuva: Getty Images.

Sedinien hyvästit

Myös kahden NHL-legendan, Daniel ja Henrik Sedinin, upeat urat päättyivät tähän kauteen. Sait kunnian pelata veljesten kanssa samassa ketjussa. Miten suuri menetys tämä on Vancouverille?

– Oli iso kunnia pelata samassa ketjussa kaksosten kanssa. Kyseessä on totta kai iso menetys niin joukkueelle, seuralle kuin koko Vancouverille.

Mikä teki heistä niin hyviä pelaajia? Miten suuria persoonia he olivat joukkueen johtajina?

– Jokapäiväinen työmoraali on todella korkealla molemmilla. Se, miten he pelaavat keskenään yhteen ja pystyvät löytämään toisensa kentällä, on uskomatonta. Suuria johtajia joukkueessa niin jäällä kuin jään ulkopuolella.

Miten näet Canucksin tulevaisuuden ilman heitä?

– Vaikea vielä sanoa asiaan mitään. Kaikki loppuu aikanaan ja saa nähdä, mitä seuraavaksi täällä tapahtuu. Uusien nuorten jätkien pitää tulla esiin nyt.

Miten katsoit muiden suomalaisten NHL-kautta?

– Kyllä tuli seurattua muita suomalaisia kauden mittaan. Sieltä tulee joka kausi nuoria huippupelaajia, jotka paukuttavat isoja pistemääriä. On ollut hienoa seurata suomalaisten otteita.

Markus Granlund muistetaan myös Leijonien juniorijoukkueista. Kuva: Getty Images.

Leijonat yhä unelma

Mitä ajattelet kevään jääkiekon MM-kisoista?

– MM-kisat on aina iso juttu koko Suomelle. Ja se, että Suomella on aina mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus.

Mitä tunteita leijonapaita herättää? Millainen unelma olisi päästä pelaamaan urasi aikana arvokisoja?

– Leijonapaidan pukeminen on aina hieno asia. Juniorimaajoukkueet läpikäyneenä se olisi unelma pelata aikuisten arvokisoissa.

LUE MYÖS: Missä ura jatkuu? Markus Granlund neuvottelee uudesta NHL-sopimuksesta: ”Minulla olisi vielä annettavaa…”

HAASTATTELU: Kimmo Mäkinen