Entisen NHL-ammattilaisen Kevin Stevensin elämä sai kevään 1993 pudotuspeleissä ikävän käänteen. Tuossa ottelusarjassa New York Islandersin Rich Pilon taklasi Pittsburgh Penguinsin Stevensiä voimalla, ja Stevensin kasvot menivät pahaan kuntoon.

Siitä alkoi kierre, jota oli hankala pysäyttää. Stevensin elämä meni pilalle.

– Hänen kasvonsa murskaantuivat kuin kananmunan kuori jäätä vasten, entinen seurakaveri Glenn Healy muisteli Sportsnetin haastattelussa.

Stevens palasi vielä jääkiekkokaukaloon, mutta ei ollut enää entisensä. Hän alkoi käyttää huumeita. Stevens kertoi käyttäneensä huumeisiin jopa 500 dollaria päivässä. Hän päätyi lopulta luopumaan jopa Stanley Cup-sormuksistaan, jotta sai ostettua kamaa.

Entinen NHL-tähti yritti päästä kovasti aineista eroon, mutta katkoyritykset epäonnistuivat. Aallonpohja koettiin silloin, kun Stevens oli huumepöllyssä lastensa kiekkopeleissä. Avioliitto päättyi 2010.

[readmore from=”suomalaiset”]

Kun Stevens oli selvinpäin, hän ei ollut onnellinen.

– Selvänä oloni oli aivan hirveä. En käyttänyt mitään, koska en voinut. Mutta silti elämässäni ei ollut ollenkaan iloa. Ei mitään keinoa, että pystyisin elämään ilman huumeita. Huumeet hallitsivat elämääni myös silloin kun en käyttänyt niitä, Stevens sanoi.

Vuonna 2015 Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pidätti Stevensin laittomasta lääkekaupasta. Siitä oli tullut entiselle NHL-miljonäärille ainoa tapa elättää itsensä. Stevens suostui poliisin kanssa diiliin, jossa hän paljasti isompia tekijöitä, jotta pysyisi vapaalla jalalla. Stevens kuitenkin rikkoi sopimuksen.

– Toivoin, että elämästäni olisi tullut hyvä. Niin ei kuitenkaan käynyt. Se satutti perhettäni, lapsiani ja vanhempiani. Ja maksoin siitä todella kalliisti, Stevens muisteli.

Vuonna 2016 hänet otettiin uudelleen kiinni, kun hän seurasi sairaalassa lapsensa syntymää huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Samana vuonna hän sai ehdonalaisen tuomion, joka lopulta käänsi hänen elämänsä suunnan. Stevens kertoo olleensa siitä lähtien selvinpäin.

Nyt entisellä NHL-ammattilaisella on uusi elämänkumppani ja hän sai myös pelaajatarkkailijan töitä Penguinsilta. Stevens toivoo ja uskoo pääsevänsä vihdoin takaisin kiinni elämään.

– En tiennyt pitkään aikaan, mikä oli elämäni tarkoitus. Luulen, että nyt se on löytynyt.

Stevens muistetaan parhaiten Penguinsista. Hän oli 1990-luvulla supertähti Mario Lemieuxin tutkapari. Parhaalla kaudellaan 1991-1992 Stevens takoi NHL:n runkosarjassa 54 maalia ja 123 tehopistettä.

Tuo kausi päättyi Stevensin uran toiseen Stanley Cup -mestaruuteen. Ensimmäinen oli tullut vuotta aiemmin. Yhteensä Stevens pelasi NHL-urallaan 874 ottelua ja teki niissä tehot 329+397=726.

Stevensin huumehelvetistä uutisoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.