Tshekkiläinen NHL-jääkiekkoilija Tomas Fleischmann totesi Vancouverin olympiakisoissa 2010, että ”ei voi voittaa, jos ei tee maaleja”, kun Tshekki oli hävinnyt Suomelle puolivälieräottelun 0-2. Sama viisaus sopi Suomen U20-joukkueeseen MM-kisoissa Buffalossa tiistaina, kun Tshekki voitti puolivälieräottelun rankkarikisan jälkeen 4-3.

[readmore from=”U20 MM-kisat”]

Tshekin pelisuunnitelmana oli ratkaista vastahyökkäyksistä ja erikoistilanteista ja antaa Suomen pitää kiekkoa. Suomen pelaajamateriaalin paremmuus oli tiedossa.

Suomi voitti laukaukset 54-29 (varsinainen peliaika + jatkoaika). Suomi myös johti ottelua 2-1 ja 3-2 ja olisi kolmannen erän maalipaikkamäärällään voinut tappaa pelin hyvissä ajoin. Tshekki kuitenkin otti maalivahdin pois ja ensi kesän NHL-draftiin kärkivarauksiin varmasti lukeutuva Filip Zadina tasoitti 3-3:een ohjattuaan sisään Ukko-Pekka Luukkosen längistä.

Tshekin jääkiekko on kärsinyt pelaajakehitysongelmista. Maa on nyt ensi kertaa U20 MM-kisojen välierissä 13 vuoteen.

Pitkän putkensa katkeamisesta Tshekki voi vain kiittää Suomea. Suomen joukkue ei pelannut kykyjensä tasolla. Voidaan puhua siitä henkisestä kantistakin, joka ei tällä kerralla riittänyt.

Nimeltä mainitsematon mediassa palstatilaa hakeva ”johtava analyytikko” moittinee Suomen pelitapaa ja hyökkäyspeliä. Yksinkertainen totuus kuitenkin on, että Suomi loi Tshekkiä vastaan niin paljon maalipaikkoja, että Nuorten Leijonien olisi pitänyt voittaa ottelu useammalla maalilla.

Buffalon turnaus on suomalaisilta ohi. Se on varmaa, että moni Tshekille hävinneen joukkueen pelaajista tulee pelaamaan komean NHL-uran.