Laajennusjoukkue Vegas Golden Knightsin ensimmäinen kuukausi NHL:ssä on ollut monenlaisten ja erittäin värikkäiden tapahtumien sävyttämä.

Vegasilaisten kausi alkoi erittäin murheellisissa merkeissä, sillä joukkue joutui todistamaan Las Vegasin hirvittävää joukkoampumistragediaa hyvinkin läheltä.

Historiansa ensimmäisessä NHL-ottelussa 6. lokakuuta Golden Knights kaatoi Dallas Starsin 2–1. Ensimmäinen tappio tuli vasta neljännessä ottelussa Detroit Red Wingsille.

Tämän jälkeen Vegas voitti taas viisi ottelua peräkkäin, ja kahdeksan voittoa yhdeksästä ottelusta oli NHL:n historian paras alku laajennusjoukkueelle.

Kolmen tappiopelin jälkeen VGK palasi voittokantaan eilen illalla kukistamalla Ottawa Senatorsin vieraissa maalein 5–4. Eiliselläkin voitollaan vegasilaiset pääsivät ennätysten kirjoihin. Aiemmin vain yksi joukkue on onnistunut nappaamaan ensimmäisen NHL-kautensa yhdeksän ensimmäistä voittoa yhtä nopeasti eli 13 ottelussa. Samaan ylsi Montreal Canadiens tasan sata vuotta sitten, NHL:n ensimmäisellä kaudella 1917–18.

Mikä hämmästyttävintä, Vegas on kirjoituttanut historiaa uusiksi tilanteessa, jossa joukkueen tärkeimmällä pelipaikalla, maalivahdin tontilla, on käynyt jatkuva turbulenssi.

Eilisen voiton Golden Knightsille torjui Maxime Lagace, 24 (kuvassa). Lagace oli jo neljäs VGK:n tällä kaudella käyttämä maalivahti – ja yhtä mones, joka voitti pelin NHL:ssä.

Ja uskomatonta kyllä, peräti kolme Vegasin maalivahdeista on torjunut tämän kauden aikana uransa ensimmäisen voiton NHL:ssä.

Kesän laajennusdraftissa Pittsburgh Penguinsista ykkösvahdiksi hankittu Marc-Andre Fleury, 32, pelasi neljä ensimmäistä ottelua, mutta on ollut sittemmin sivussa aivotärähdyksen jälkioireiden takia.

Seuraavat kolme peliä aloitti Malcolm Subban, joka joutui jättämään ottelun St. Louis Bluesia vastaan kesken alavartalovamman takia. Tuon ottelun viimeiset yhdeksän minuuttia ja jatkoaikavoiton hoiteli Oscar Dansk.

Dansk, 23, nappasi voitot myös Chicago Blackhawksista ja Colorado Avalanchesta, mutta joutui jättämään NY Islanders -matsin kesken vähän puolivälin jälkeen niin ikään alavartalovamman vuoksi. Tilalle tullut joukkueen neljäs veskari Lagace päästi Islandersia vastaan vielä neljä maalia, ja hävisi myös NY Rangersille ja Boston Bruinsille.

Eilen myös Lagace, 24, pääsi siis voiton makuun.

– Oli hyvä saada tämä ensimmäinen (voitto). Vihdoin. Jätkät pelasivat todella hyvin, ja minun on kiitettävä heitä voitosta. Ei muuta kuin seuraavaa kohti, Lagace sanoi nhl.comin mukaan.

Lagace myönsi olleensa ennen ottelua hieman hermostunut, muttei niin paljon, että se olisi vaikuttanut hänen peliinsä negatiivisesti.

Vegas meni eilisessä ottelussa jo 5–2-johtoon kolmannessa erässä Erik Haulan illan toisella osumalla. Senators tuli kuitenkin viimeisellä minuutilla vielä maalin päähän Erik Karlssonin osumalla.

– Se vähän säikäytti, mutta voitimme, eli kaikki hyvin, Lagace kommentoi.

Myös Haula pääsi kommentoimaan Lagacen otteita medialle.

– Hyvä hänelle ja hyvä meille. Tämä oli varmasti hänelle jonkinlainen helpotus. Tuo ei todellakaan ole helppo paikka. Meiltä puuttuu kolme maalivahtia, ja hän tuli ensimmäistä kertaa tähän liigaan, Haula muistutti.

– Hän on pelannut koko ajan niin hyvin kuin osaa. Hän pelasi jo viimeksi hyvin, mutta nyt me pelasimme myös paremmin hänen edessään, Haula näki.

Kolmessa viime ottelussa Vegasin varavahtina on toiminut 19-vuotias Dylan Ferguson.

Se, että kolme eri maalivahtia ottaa samassa seurassa NHL-uransa ensimmäisen voiton, on ennätys – ja Vegasin kolmikko ylsi tähän alle kuukaudessa!

Jatkuva maalivahdin vaihtuminen ei tietenkään ole ideaalitilanne päävalmentaja Gerard Gallantille eikä joukkueelle – mutta ritaripaidat eivät ole antaneet tämän haitata tahtia.

Ja onpahan joukkueen jäsenillä ainakin mitä muistella kiikkustuolissa.