Vegas Golden Knights on pelannut alkukaudesta iloista ja ennakkoluulotonta jääkiekkoa. NHL:n tulokasseura on ollut alkukauden 2017-18 ylivoimaisesti iloisin yllätys, ja kaikki mitä seura on tähän saakka saavuttanut, on se sen myös ansainnut.

Vegasilla on kuitenkin käsissään ongelmia, tarkemmin sanottuna maalivahtiongelmia. Nimittäin sen ykkös- (Marc-Andre Fleury), kakkos- (Malcolm Subban) sekä kolmosvahti (Oscar Dansk) ovat kaikki loukkaantuneita.

Tämän suhteen seura ei tule enää selviytymään, ei sitten millään. Tämä on vain valitettava fakta.

Nimittäin seuran nelosvahti Maxime Lagace on huonotasoinen AHL-vahti ja viitosvahti Dylan Ferguson viime kesän seitsemännen kierroksen varaus.

Suurin ongelma ei ole kuitenkaan pelkät maalivahdit, vaan se, kun huono maalivahtipelaaminen yhdistetään Vegasin edistyksellisiin tilastoihin.

Lähdetään liikkeelle kaikista yksinkertaisimmista: nimittäin Vegas on laukonut NHL:stä kuudenneksi vähiten (29,8 per ottelu), mutta se on tehnyt liigan kolmanneksi eniten maaleja (3,73 per ottelu). Tämä ei tule kauaa jatkumaan.

Siinä sivussa se on päästänyt omaa maalia kohden jopa 33,6 laukausta kamppailua kohden, mikä ei lupaa hyvää sen suhteen, että seuran maalinsuulla pelaa tällä hetkellä organisaation nelosvahti.

Itse asiassa jos katsotaan Vegasin PDO:ta, joka siis kuvaa joukkueiden ”onnekkuutta”, on Vegas lukemassa 103,1. Tämä on heti Tampa Bay Lightningin jälkeen NHL:n korkein lukema, mikä siis tarkoittaa sitä, että tilastojen valossa Vegas on ollut alkukauden toiseksi onnekkain joukkue.

PDO mitataan joukkueiden laukaisuprosentin ja torjuntaprosentin mukaan.

[readmore from=”suomalaiset”]

Numerot ovat tietysti numeroita, mutta ne voivat toimia erityisesti Vegasin nykyisen tilanteen kaltaisissa paikoissa loistavina apuvälineinä. Harvoin on nimittäin nähty, että NHL:n tulokasseuran kolme ensimmäistä maalivahtia ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa.

Jos jatketaan tilastojen tiellä, niin otetaanpa käsittelyyn Vegasin SOS, eli ”Strenght of Schedule”, eli pelikalenterin vaikeusaste. Tämä on Vegasilla The Hockey-Referencen mukaan -0,27, eli NHL:n toiseksi helpoin.

Toivon sydämeni pohjasta, että Vegas jatkaa nykyistä menoa, sillä se on ollut heittämällä NHL:n alkukauden suurin piristysruiske. Samalla on kuitenkin otettava faktat huomioon, sillä ainakaan numeroiden valossa Vegasin lähitulevaisuus ei näytä kovinkaan lupaavalta.

Mutta kuten jo yllä todettu, ovat numerot vain numeroita. Jääkiekko tapahtuu sitten kaukalossa.