Tampa Bay Lightning on tehnyt kovan ratkaisun pelaajamarkkinoilla, kun se päätti kaupata Jonathan Drouinin Montreal Canadiensiin.

Reipas vuosi sitten Drouin shokeerasi jääkiekkomaailmaa siirtopyynnöllä: hän oli tyytymätön saamaansa vastuuseen Tampa Bay Lightningissa ja vaati julkisesti siirtoa muualle.

Lopputulos ei ollut kuitenkaan kanadalaisnuorukaisen haluama, vaikka siirtohuhuja oli roppakaupalla. Tilanne nimittäin eskaloitui siten, että Lightningin GM:nä toimiva Steve Yzerman ei antanut nuorukaisen pelata edes farmin puolella.

Lopulta Drouin sai kuitenkin mahdollisuuden pudotuspeleissä, kun Lightningin ykköstähti Steven Stamkos loukkaantui. Ja Drouin myös tarttui tuohon mahdollisuuteen toden teolla ja hän oli eittämättä joukkueensa paras pelaaja pudotuspeleissä.

Pudotuspelien jälkeen, siis alkukesästä 2016, hän ilmoitti haluavansa jatkaa floridalaisseurassa ja kaikki näytti hyvältä. Niin näytti myös Drouinin meno päättyneellä kaudella, sillä 22-vuotias kanadalaislaituri täräytti 73 runkosarjaotteluun tehot 21+32=53.

Lightningin kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun se jäi kahden menestyksekkään vuoden jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle. Samalla käynnistyi myös Yzermanin painajainen: ilman sopimusta olivat nimittäin Drouinin lisäksi sekä Tyler Johnson että Ondrej Palat ja palkkakatto harrasi pahasti vastaan.

Palkkakatto teki tuhojaan – laajennusdraft mielessä

Lopulta Yzerman joutui tekemättömään paikkaan. Rahaa ei riittänyt koko kolmikolle ja lopulta hän lähetti vastentahtoisesti Drouinin Montreal Canadiensiin (sekä ehdollisen 6. kierroksen varausvuoron 2018), joka kaiken kukkuraksi pelaa vielä samassa divisioonassa Lightningin kanssa.

Lightningin on tiedetty halajavan koko ajan uutta puolustajaa alakertaansa, joten täysin tyhjin käsin Floridassa ei missään nimessä jääty. Vastineena Drouinista Tampa Bayhin siirtyy nimittäin Mikhail Sergachev sekä toisen kierroksen varausvuoro ensi vuoden varaustilaisuuteen.

18-vuotias venäläispuolustaja ei ole vielä tehnyt ensiesiintymistään NHL-jäillä, mutta kyseessä on todellinen huippulupaus, jonka Canadiens varasi viime kesän kivenkovassa NHL Draftissa numerolla kuusi. Kaikkein parasta tässä Lightningin osalta on se, että heidän ei tarvitse suojata Sergachevia tulevassa laajennusdraftissa; sen sijaan Canadiensin tulevaisuuteen nyt nähty vaihtokauppa jättää puolustuksen osalta jättimäisen kysymysmerkin.

Samalla Lightning pelastuu osittain myös muutoinkin laajennusdraftilta. Joukkueen olisi ennen Drouin-kauppaa täytynyt jättää hyökkääjistään joko Vladislav Namestnikov tai Alex Killorn suojaamatta, mutta nyt suojauspaikat riittävät molempiin.

Montrealissa on puolestaan edessä todella mielenkiintoiset ajat. Seuran GM:nä toimivalla Marc Bergevinillä on nimittäin nyt Alexander Radulovin ja Carey Pricen jatkosopimusten lisäksi neuvoteltavana uusi pahvi Drouinille, jonka sopimus siis päättyi tähän kauteen.

Tällä hetkellä yleinen uskomus Pohjois-Amerikassa onkin, että Canadiensilla tulee olemaan todella suuria vaikeuksia pitää Radulov riveissään, ellei Bergevin jollain ihmeellä saa raivattua reippaasti lisätilaa palkkakaton alle.