Kesäkuun 1. päivä tarjoaa oman tukalan deadlinensa NHL-seuroille sekä joillekin heidän varaamilleen pelaajille.

Mikäli NHL-seurat eivät nimittäin tee tiettyjen omien varaustensa kanssa sopimusta kuun alkuun mennessä, heistä tulee vapaata riistaa niin sanotun omistusoikeuden kariutuessa. Tällaisten pelaajien joukkoon mahtuu peräti viisi suomalaispelaajaa.

Suomalaisista kaksi on ollut juhlimassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja jokaiselta löytyy kokemusta kotoisasta Liigasta.

Saku Mäenalanen

Isokokoinen Mäenalanen ei välttämättä ole se maailman taitavin kaveri, mutta hän ei anna kaukalossa koskaan tuumaakaan periksi. Viime kausi Oulun Kärpissä oli selkeä steppi eteenpäin, joskin loukkaantumiset sotkivat hieman kuvioita.

22-vuotias laituri on Nashville Predatorsin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2013. Hän pelasi päättyneellä kaudella 34 runkosarjaottelua, tehden niissä pisteet 11+10. Kokonaisuudessaan tilillä on jo 133 runkosarjaottelua Liiga-kaukaloista ja niissä hän on tehnyt tehot 26+24. Mäenalanen on nuorten maailmanmestari vuodelta 2014 ja tuolloin hän loisti turnauksessa, tehden seitsemässä ottelussa tehot 7+4.

Janne Juvonen

22-vuotias Juvonen on Mäenalasen tapaan Nashville Predatorsin varaus ja hänet huudettiin seitsemännellä kierroksella, vuonna 2013. 185-vuotias Pelicans-vahti on torjunut lahtelaisseuran maalilla viimeiset kolme kautta ja ollut joukkueensa ykkösvahti.

Yhteensä Liiga-kokemusta on runkosarjasta 136 ottelun verran ja pudotuspeleissä hän on hypännyt kaukaloon kymmenen kertaa. Juvonen on nuorten maailmanmestari vuodelta 2014, joskaan hän ei aloittanut turnauksessa otteluakaan. Ylipäätään hän on kuulunut Suomen nuorten MM-joukkueeseen kahdesti.

Aleksi Mäkelä

Dallas Stars huusi 22-vuotiaan Aleksi Mäkelän (kuvassa) nimen vuoden 2013 varaustilaisuudessa, numerolla 182. Tamperelainen Mäkelä on Ilveksen kasvatti, joskin viime kauden hän vietti Porin Ässissä.

Mäkelä on vasemmalta ampuva puolustaja, jolta löytyy kokemusta liigakaukaloista 136 runkosarjaottelun edestä. Nuori suomalainen ei ole missään nimessä mikään pisterohmu, sillä hän on tehnyt toistaiseksi tehopisteet 1+11.

Santeri Saari

22-vuotias Saari on 191-senttinen ja 95-kiloinen isokokoinen puolustaja, jonka vuonna 2013 NHL:ään varasi St. Louis Blues, kuudennella varauskierroksella. Saari teki liigadebyyttinsä jo kaudella 2012-13 ja hänellä on tilillään myös yhdeksän KHL-ottelua sekä yksi maali.

Viime kaudet tämä helsinkiläinen on seilannut Allsvenskanin, Mestiksen ja Liigan väliä. Kaudella 2015-16 hän pelasi HPK:ssa 45 runkosarjaottelua ja teki niissä pisteet 3+6. Päättyneeksi kaudeksi hän siirtyi Mestikseen ja Peliittoihin, mutta valitettavan loukkaantumisen vuoksi hänelle kirjattiin ainoastaan seitsemän ottelua, tehoin 1+1.

Saku Salminen

Kaikkien edellä mainittujen nimien tavoin Saku Salminen, joka varattiin Tampa Bay Lightningiin numerolla 184, on 22-vuotias. Hän pelasi viime kaudella SaiPassa 39 runkosarjaottelua, tehden niissä pisteet 3+4.

Sekä sentterin että laiturin tontilla viihtyvä Salminen on Helsingin IFK:n kasvatti, mutta Liigassa hän debytoi samassa kaupungissa pelaavan Jokerien riveissä. Hänellä on pelannut kotoisassa Liigassa 88 runkosarjaottelua, edustaen Jokerien ja SaiPan lisäksi HPK:ta; aivan kuten Saarella, myös Salmisella on tilillään yhdeksän KHL-ottelua ja yksi syöttöpiste.