Jääkiekon MM-finaali Kölnissä tarjosi parasta turnauskiekkoa miesmuistiin, kun Ruotsi palasi 2-1-lukemilla maailmanmestariksi koko rahan trillerin jälkeen. Vauhdikas peli venyi voittomaalikilpailuun saakka maalivahtien Henrik Lundqvistin ja Calvin Pickardin esitettyä molemmissa päissä jumalaisia torjuntoja.

Näistä kahdesta ottelun hahmosta isommaksi nousi kuitenkin lopussa ”King Henrik”, joka nollasi voittomaalikilpailussa Kanadan jokaisessa neljässä yrityksessä.

Finaalin avauserä tarjosi heti vauhdikasta jääkiekkoa ja Henrik Lundqvist joutui Ruotsin maalilla heti alkutahdeilla venymään useampaan näyttävään torjuntaan. Erän paras paikka nähtiin jo viidennellä minuutilla, kun Tre Kronorin William Nylander harhautti itsensä läpiajoon pakottaen Mike Mathesonin ottamaan rangaistuksen kampituksesta.

Ruotsi sai erän aikana kaksi ylivoimaa. Kanadan vahva alivoimamiehitys kuitenkin selvisi molemmista rangaistuksista ja avauserä jäi maalittomaksi.

Toinen erä alkoi Kanadan ylivoimalla Nicklas Bäckströmin jouduttua boksiin kiinnipitämisestä. Vaahteranlehdet kilauttivat jäähyn aikana tolppia, mutta lähemmäksi ei päästy.

Aivan erän loppupuolella Kanada pääsi uudestaan ylivoimalle Bäckströmin taas jäähyillessä. Samalla syntyi avausmaali, mutta ei Ruotsin päätyyn. Sen sijaan sen latasi siniviivalta Victor Hedman, jonka laukaus pomppi onnekkaasti Calvin Pickardin haarojen välistä verkkoon.

Kolmannen erän alussa Ruotsin jäähyili jatkui, kun Elias Lindholmin korkea maila osui Travis Konecnyyn. Tällä kertaa Kanada rankaisi. Mitch Marner laukoi viivalta, jonka jälkeen Ryan O’Reilly sutaisi irtokiekon maalin edestä Lundqvistin selän taakse.

Varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla myös Ruotsi pääsi taas koittamaan ylivoimapeliään, kun Matheson joutui toista kertaa ottelussa jäähyaitioon. Tämä ylivoima kuitenkin päättyi kuusi sekuntia ennen rangaistuksen päättymistä Tre Kronorin kannalta surullisesti väärään vaihtoon ja joukkuerangaistukseen.

Kanada sai paineen lopussa aikaiseksi, mutta ylivoimapeli oli todella hätäistä. Kiekoista sudittiin ohi, eikä parhaille paikoille päästy. Näin ratkaisua lähdettiin hakemaan 1-1-tilanteesta jatkoajan kautta.

Myös jatkoaika tarjosi huiman nopeaa pelitempoa ja peli aaltoili puolin ja toisin. Parrasvalon varastivat kuitenkin maalivahdit Lundqvist ja Pickard, jotka molemmat pysäyttivät vaaratilanteita toinen toistaan paremmilla torjunnoilla.

Kaksikon ylivertaisuus näkyi myös torjuntamäärissä. Lundqvist koppasi neljässä erässä 42 kiekkoa. Pickard puolestaan torjui myös 40 kertaa. Juurikin maalivahtipeli oli se tekijä, joka pakotti ratkaisun voittomaalikilpailuun.

Voittomaalikilpailussa Kanada epäonnistui jokaisessa neljässä yrityksessään. Samalla Ruotsilla osuivat Bäckström ja Oliver-Ekman Larsson ja Ruotsi venyi 2-1-lukemin maailmanmestariksi.

Ruotsin maailmanmestaruus päätti Kanadan kahden vuoden valtakauden. Vaahteranlehtien tripla jäi yhden voiton päähän.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.