Debatti siitä, kuka on NHL:n paras pelaaja tiivistyy kahteen kiekkoilijaan: Connor McDavidiin ja Sidney Crosbyyn. Muita vaihtoehtojakin toki löytyy, mutta ollaanpa realistisia; maailman parhaan jääkiekkoilijan titteli on ojennettava jommalle kummalle näistä pelaajista.

Tämä teksti ei kuitenkaan käsittele sitä, kuka on maailman paras pelaaja, vaan kuka oli kauden arvokkain pelaaja. Tässäkin tapauksessa tämä kunnia tullaan jakamaan näiden kahden kiekkoilija kesken, joskin Columbus Blue Jacketsin maalivahti Sergei Bobrovsky oli arvokas omalle joukkueelleen, mistä syystä hänet nimettiinkin Hart Trophyn finaalikolmikkoon.

Ja sanotaan se nyt suoraan: mielestäni tämä kunnia pitäisi mennä McDavidille. Toki myös Crosby ansaitsisi kunnian itselleen, mutta näiden kahden pelaajan välillä ensimmäisenä mainittu oli yksinkertaisesti arvokkaampi Edmonton Oilersille, kun Crosby oli Pittsburgh Penguinsille.

Tässä syyt: Oilers laahasi NHL:n pohjilla yli vuosikymmenen ajan. Se pääsi toki varaamaan lahjakkaita pelaajia huippuvuoroilla, mutta mikään ei nostanut albertalaisseuraa suosta. Ei kukaan eikä mikään, paitsi Connor McDavid.

Oilersin nousu ei sattumaa

Nuorukainen oli ensimmäistä kauttaan Oilersin kapteeni ja pelasi siinä samalla myös ensimmäisen ehjän kautensa NHL-tasolla. Lopputulos: McDavid voitti pistepörssin (30+70) ja Oilers nousi suosta pudotuspeleihin. Se sijoittui Tyynenmeren divisioonan toiseksi, jääden vain kaksi pistettä Anaheim Ducksista.

Ja tämä ei ole sattumaa, kiitos McDavidin.

Pittsburgh Penguins oli sen sijaan runkosarjassa totutun vahva, sillä se keräsi tililleen 111 pistettä, sijoittuen Atlantin divisioonan toiseksi.

Crosby kantoi kortensa kekoon mahtavalla tavalla, sillä hän iski kauden aikana 44 maalia ja yhteensä yhteensä 89 tehopistettä, eli siis 11 pojoa vähemmän, kuin McDavid. Crosby pelasi toki kauden aikana seitsemän ottelua Oilers-tähteä vähemmän, mutta tästäkin huolimatta McDavid (1,22) päihitti miehen pistekeskiarvossa (1,19). Todella niukasti tosin.

McDavid on kuitenkin kauden MVP etenkin siitä syystä, että hänen panoksensa Oilersia kohtaan oli merkittävämpi, kuin Crosbyn panos Penguinsille. Haluan kuitenkin muistuttaa, että 29-vuotiaan runkosarja oli niin ikään käsittämättömän mahtava.