Buffalo Sabres teki ainoan oikean ratkaisun, kun se irtisanoi sekä päävalmentajansa Dan Bylsman että GM:nsä Tim Murrayn työtehtävistään.

Kun pelaajat eivät enää osta valmentajan myymää juttua, on aika muutoksen. Kun muut samassa vaiheessa uudelleenrakennusprosessinsa kanssa olevat seurat porhaltavat pudotuspeleihin, mutta ”sinä” et, on aika muutoksen.

Tämä ymmärrettiin Buffalo Sabresin johtoportaassa, kun omistaja Terry Pegula painoi liipaisinta ja irtisanoi Bylsman ja Murrayn.

Paljon parempaan saumaan hän ei olisi voinut sitä tehdä.

Harvoin nimittäin NHL-markkinoilla on se tilanne, että vapaana on kaksi Stanley Cupia voittanut GM ja niin ikään samaan suoritukseen yltänyt päävalmentaja. Vielä harvinaisempaa on se, että kyseinen GM ja kyseinen päävalmentaja ovat voittaneet nämä kaksi pyttyä yhdessä.

Nyt siis Pegulan onkin aika, ellei hän ole sitä jo tehnyt – pitäähän Sabres huomenna tiedotustilaisuuden – tarttua tähän suureen mahdollisuuteen kiinni ja tuoda sisään kaksikko Dean Lombardi & Darryl Sutter.

Eikö aika ajanutkaan heistä ohitse?

Lombardi ja Sutter olivat siis yhdessä voitokkaita Los Angeles Kingsissä. Ne toivat seuralle sen historian kaksi ainoaa Stanley Cup -voittoa ja kaikki näytti Kaliforniassa hyvältä.

Edes palkkakatto ei aiheuttanut liian suuria murheita. Kaikki näiden kahden mestaruusjoukkueen tärkeimmät palaset saatiin pidettyä seurassa ja Kingsistä puhuttiin samassa lauseessa Chicago Blackhawksin kanssa, nykyaikaisena dynastiana.

Sitten tapahtui jotain. Sitten tapahtui jääkiekko.

Kukaan tuskin osasi ennustaa, että NHL muuttuisi yhdessä hetkessä – tarkalleen ottaen viime keväänä – niin paljon, kuin se muuttui. Koko lajia alettiin pelaamaan uudella tavalla ja yhtäkkiä isokokoiset ja fyysiset joukkueet olivat vain muisto menneestä.

Uusi aikakausi oli käynnistynyt ja lopulta se koitui Lombardin ja Sutterin kohtaloksi.

Heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia uudistaa vuoden mittaisen periodin aikana joukkuetta niin radikaalisti, kuin sitä olisi pitänyt uudistaa. Aika ajoi hetkessä kaksikosta ohitse.

Samalla he maksoivat tässä jääkiekon murroksessa ne kaikkein suurimmat oppirahat ja siitä viisastuneena, heillä molemmilla – etenkin Lombardilla – on edelleen äärimmäisen paljon annettavaa koko lajille.

Buffalossa edessä odottaisikin tietyssä mielessä puhdas pöytä, joka kaiken lisäksi pitää sisällään paljon oikeita elementtejä nykyjääkiekon viljelemiseen.

Ja, kun haetaan niitä oikeita viljelijöitä, Lombardi ja Sutter olisivat satavarmasti aiemmasta oppineina ne oikeat henkilöt tähän tehtävään.