Kesällä useat suomalaispelaajat, joilla ei ole vielä sopimusta NHL-seuran kanssa, elävät mielenkiintoisia aikoja. Pelaajien oikeudet omistavan seuran on nimittäin tehtävä sopimus pelaajan kanssa heinäkuun 1. päivään mennessä, sillä tuosta päivästä eteenpäin NHL-joukkueet voivat hankkia vapaita pelaajia.

Suomalaisista ilman sopimusta ovat Aleksi Mäkelä, Santeri Saari, Janne Juvonen, Saku Mäenalanen ja Saku Salminen. Viisikko on varattu NHL:ään vuonna 2013, mutta kukaan heistä ei ole vielä onnistunut solmimaan tulokassopimusta NHL:ään.

CapFriendly

@CapFriendly
Remaining player's that must sign by June 1st, 2017. If not signed, the team will lose the exclusive rights of negotiation on each player.

Mikäli heidät varannut seura ei tee sopimusta heidän kanssaan, pelaajat voivat solmia tulevaisuudessa sopimuksen minkä tahansa NHL-joukkueen kanssa tai heidät voidaan varata uudestaan NHL:n varaustilaisuudessa.

Viisikosta mielenkiintoisimpia nimiä ovat maalivahti Juvonen sekä hyökkääjä Mäenalanen. Molemmat ovat nimittäin nuorten maailmanmestareita ja Mäenalanen peräti turnauksen maalikuningas. Kaksikko oli mukana Ruotsin kisoissa, kun Suomi voitti nuorten MM-kultaa vuonna 2014.

Seuroilla mietinnän paikka

Muut kolme, Mäkelä, Saari sekä Salminen, ovat pelanneet pääosin kotimaisessa liigassa, jossa vastuuta on tullut vaihtelevasti. Heidät varannut seura ei ole vielä nähnyt tarvetta sille, että solmisivat sopimuksen pelaajan kanssa.

Kesään mennessä NHL-seuroilla on edessään mietinnän paikka, sillä esimerkiksi alun perin Florida Panthersin varaama Joonas Donskoi ei aikoinaan tehnyt sopimusta Panthersin kanssa. Panthers ei nähnyt tarpeelliseksi tehdä sopimusta Donskoin kanssa, jolloin hänen pelaajaoikeutensa raukesivat.

Loistavan pudotuspelikevään jälkeen vuonna 2015, Donskoi teki sopimuksen Sharksin kanssa, ja on pelannut siitä saakka NHL:ssä.