Philadelphia Flyersin ja New Jersey Devilsin välisessä ottelussa nähtiin viime yönä draamaa, kun maalivahti Michal Neuvirth menetti yllättäen tajuntansa.

Tshekkivahti saatiin virkoamaan ja häntä lähdettiin kuljettamaan välittömästi kohti sairaalaa tarkempia tutkimuksia sekä terveystilanteen seurantaa varten. Kun myös toinen Flyers-vahti Steve Mason oli poissa joukkueensa kokoonpanosta loukkaantumisen vuoksi, luisteli maalille 23-vuotias Anthony Stolarz.

Kyseessä oli isokokoisen yhdysvaltalaisvahdin NHL-uran viides ottelu ja se meni yhtä hyvin kuin aiemmatkin: Stolarzin torjuntatilastot ovat nyt huikeat 95,10/1.42.

Mukaan mahtuu niin sanotusti myös kaksi nollapeliä. Flyers nimittäin voitti viime yön ottelunsa 3-0 ja lisäksi ”Stoli” oli pelannut myös uransa toisessa startissa nollapelin. Onkin helppo todeta, että tämän maukkaampaa starttia ei maalivahti voi NHL-uralleen toivoa.

Vaan itse asiassa Stolarzille ei kirjattu toista nollapeliä. NHL:n sääntökirjasta löytyy nimittäin surkuhupaisa sääntöpykälä: Jos kaksi maalivahtia pitävät yhdessä nollat, kummallekaan ei kirjata nollapeliä, vaan se kirjataan ”seuran nollapeliksi”. Mikäli siis Neuvirth olisi ottelun ensimmäisten seitsemän minuutin ja 37 sekunnin aikana, mitkä hän siis vietti ennen lyyhistymistään maalilla, päästänyt maalin, olisi Stolarzille kirjattu uran toinen nollapeli.

Vielä koomisempaa on se, että nollapelin pelattuaan – siis nollapelin, jota ei laskettu – hänelle ei kirjattu myöskään voittoa ottelusta: hänen olisi siis toisin sanoen päästää ottelussa yksi kiekko selkänsä taakse ansaitakseen voiton tililleen.

Onneksi tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja ja ne eivät poista sitä tosiasiaa, että nuoren yhdysvaltalaisen sisääntulo NHL:ään on ollut erittäin vakuuttava.