Kommentti: Miten on, Florida Panthers – vieläkö uskotte tilastomenetelmiin?

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Florida Panthers antoi kenkää päävalmentajalleen Gerard Gallantille vajaa pari viikkoa sitten.

Jääkiekkomaailma oli päätöksen jälkeen shokissa, kun Panthers päätti antaa viime vuonna vuoden valmentaja -äänestyksessä kärkikolmikkoon sijoittuneelle Gallantille tylysti kenkää, vaikka seura oli kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa.

Ennen Gallantin potkuja, Panthersin voittoprosentti oli tasan 50. Huomionarvoinen seikka oli myös se, että 11 tappiollisesta ottelustaan se hävisi viisi maalin erolla ja kahden maalin erolla tulleita tappioita oli yhdeksän. Ainoastaan siis kahdesti se oli kokenut isomman kuin kahden maalin tappion.

Siinä on siis sellaista tilastofaktaa jokaiselle, että saa ihmetellä, miksi ihmeessä Gallant sai kenkää. Asiat olivat niin lähellä loksahtaa kohdalleen ja varmasti olisivatkin loksahdelleet, mikäli Jonathan Huberdeaun loukkaantuminen ei olisi sotkenut koko ykkösketjun, toisin sanoen Aleksander Barkovin ja Jaromir Jagrin, pelaamista täysin. Ja oli poissa muitakin, kuten erittäin tärkeä keskushyökkääjä Nick Bjugstad.

Jääkiekkoa pelataan kaukalossa!

Gallantin potkujen jälkeen Panthers on pelannut kuusi ottelua, eikä mikään ole muuttunut. Edelleenkin joukkueen tappiot tulevat pääosin maalin erolla.

Tai itse asiassa kyllä, asiat ovat muuttuneet. Pisteitä on ”tilastoguru” Tom Rowen, joka siis toimii myös Panthersin itsevaltiaana GM:nä, päävalmentajakaudella irronnut ainoastaan viisi. Ja, vaikka tappiot ovatkin olleet niukkoja, on Panthers voittanut ainoastaan yhden ottelun.

Tokihan sitä sanotaan, että yleensä viiden ensimmäisen pelin jälkeen valmentajanvaihdoksen merkitys alkaa vasta näkyä. No, ehkäpä juuri nuo maalin tappiot ovat olleet siis vielä Gallantin peruja ja nyt, kun kuudennessa ottelussa siirryttiin toden teolla Rowen aikaan, lopputuloksena oli täydellinen nöyryytys kotona, kun Penguins höykytti Panthersia, vieläpä tämän kotihallissa, 5-1-numeroin.

Jos siis jääkiekko on pelkkiä tilastoja, Tom Rowe, niin millä selität tämän? Vai etkö kenties enää usko tilastomenetelmiisi?

Kuten olen jo aiemmin sanonut, niin jääkiekko ei ole pelkkiä tilastoja. Niistä saa vahvaa tukea näkemyksilleen, mutta niihin ei voi perustaa kaikkia päätöksiä.

Miksi ei? No, lopputulos seisoo taululla.

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS