St. Louis Bluesin suomalaishyökkääjä Jori Lehterä on pelannut heikon alkukauden ja se on näkynyt viime aikoina myös hänen saamassaan vastuussa.

Lehterää peluutettiin enemmän tai vähemmän koko alkukauden ajan supertähti Vladimir Tarasenkon rinnalla. Kaksikolla oli ennestään toimineet kemiat ja päätös oli sitä kautta enemmän kuin helppo ostaa.

”KYLLÄ, LAITURI VEI LEHTERÄLTÄ KAKKOSSENTTERIN TONTIN.”

Nyt kaudesta on kuitenkin vanhentunut jo neljännes ja muutamaa yksittäistä hyvää peliä lukuun ottamatta kokeneesta suomalaisesta on tullut taakka Bluesille. Viime yönä hän sai kokea sen myös valmennusjohdon toimesta, kun hänet pudotettiin kolmosketjuun ja peliaikaa tuli ainoastaan hieman yli 13 minuuttia.

Ehkä kaikkein kuvaavinta Lehterän heikolle pelaamiselle oli se, että laiturina käytännössä ottaen koko NHL-uransa ajan pelannut Alexander Steen nostettiin Tarasenkon rinnalle keskushyökkääjäksi; kyllä, laituri vei Lehterältä kakkossentterin tontin.

Mitä hävittävää Bluesilla on?

Tosiasia onkin se, että Lehterä on tällä hetkellä melkoinen ongelma päävalmentaja Ken Hitchcockille. Hän ei saa suomalaissentteriltään sitä, mitä tarvitsisi ja siksi johtoportaassa jouduttiinkin turvautumaan niinkin rankkaan ratkaisuun kuin laiturin siirtämiseen keskelle.

– Me tarvitsemme häneltä enemmän. Se pelipaikka, jolla hän meillä pelaa, me tarvitsemme enemmän sen tontin pelaajalta, Hitchcock kommentoi suomalaissuojattinsa otteita NHL.com:lle Bluesista raportoivan Lou Koracin haastattelussa.

Ehkä tässä kohtaa Suomen maajoukkueen päävalmentajana toimivan Lauri Marjamäen kannattaisi ottaa puhelua St. Louisin suuntaan. Hän nimittäin totesi World Cupin valmisteluita kuvanneessa Leijonat Inside -dokumentissa suoraan, ettei Lehterän jalat – toisin sanoen luistelunopeus – riitä tällä tasolla.

Eri asia on tietenkin, jos St. Louisissa riittää, että Tarasenkon rinnalla pelaavan Top 6 -hyökkääjän pistekeskiarvo on 20 pelin jälkeen.

Sen sijaan laidassa hänen vastuunsa keventyisi. Sen sijaan, että hänen täytyy keskushyökkääjänä olla molemmissa päissä yhtäaikaisesti, mikä on vienyt häneltä kaiken hyökkäyspään pelaamisen pois, laiturina hän olisi aina selkeästi paremmassa valmiudessa lähteä ylöspäin.

Mikäli Blues jatkaa Lehterän peluuttamista keskellä, ei homma tule tästä paranemaan. Ajoittaisia väläytyksiä tulee toki jatkossakin, mutta sille tasolle se valitettavasti tulee jäämään.

Ja mitä hävittävää Hitchcockilla on? Valitettava totuus, kun on se, että ainakaan mitään haittaa siitä laiturikokeilusta ei olisi. Ja aina hän voi palauttaa Lehterän takaisin keskelle, mikäli peli ei laidassakaan lähde aukemamaan.