Philadelphia Flyersin maalivahtipelaaminen on kuluvalla kaudella ollut koko NHL:n heikointa torjuntaprosentein mitattuna.

86,70. Kyllä, siinä on Flyersin pelaavina maalivahteina toimivien Michal Neuvirthin ja Steve Masonin yhteistorjuntaprosentti kuluvalta kaudelta.

Itse asiassa Toronto Maple Leafsin hoviselostajat sen kiteyttivätkin erinomaisesti, kun Flyers hävisi pelillisen dominoinnin jälkeen kanadalaisjoukkueelle 6-3-lukemin:

”Sinulla ei tarvitse olla liigan parasta maalivahtia menestyäksesi. Mutta tällä maalivahtipelillä voittaminen on mahdotonta. Flyers dominoi vastustajiaan kaukalossa, mutta voittaminen on äärimmäisen vaikeaa näillä maalivahdeilla.”

”Uusi Ben Bishop”

Nyt tilanteeseen saattaa olla kuitenkin tulossa muutos. Neuvirth nimittäin joutui jättämään voitokkaan Minnesota Wild -ottelun kesken avauserän jälkeen ja tuomio oli kova – tshekkivahti on sivussa 4-6 viikkoa.

Uutinen on lohduton, vaikkakin Neuvirthin torjuntatilastot ovatkin luvattoman heikot 85,90/3.54, sillä hän on ollut Flyersin maalivahtikaksikosta pelillisesti (ei tilastollisesti) se parempi vaihtoehto.

Vaan onko se lohduton? Ei välttämättä.

Neuvirthin poissaolo nimittäin tarkoittaa sitä, että AHL:n puolelta oranssipaitojen matkaan nostetaan 22-vuotias Anthony Stolarz. Hän on pennsylvanialaisseuran oma kakkoskierroksen varaus vuodelta 2012 ja on saanut aikaa kypsyä farmin puolella jo kolmatta kauttaan.

Noiden kolmen kauden aikana hän on ottanut isoja harppauksia eteenpäin, mistä kertoo esimerkiksi viime kauden valinta All Star -otteluun. Ja itse asiassa kuluvalla kaudella hän on ollut vieläkin parempi, mistä kertovat peliesitysten lisäksi viime vuodesta nousseet torjuntatilastot, jotka ovat lukemissa 92,70/2.39.

Stolarz on jättimäinen maalivahti. Hänellä on pituutta 198 senttiä ja painoa 95 kiloa. Nuorta yhdysvaltalaista onkin useissa yhteyksissä verrattu maanmieheensä Ben Bishopiin, joka on viime vuosina ollut yksi NHL:n parhaista maalivahdeista.

Varmasti alkuun Flyers yrittää nojata Masoniin, mutta 4-6 viikkoa on piiiitkä aika. Stolarz tulee siis saamaan näyttöpaikkansa, ja mikäli hän käyttää ne hyväkseen, saatetaan Pennsylvaniassa kohdata uusi Matt Murray -tarina. Ja kaikkihan tietävät miten se tarina päättyi.

Tällä kertaa tosin se tarina saatetaan nähdä sillä oranssilla puolella Pennsylvanian osavaltiota.