Venäläistähti Ilya Kovalchuk allekirjoitti NHL:n eläkepaperit kesällä 2013, siirtyäkseen pelaamaan kotimaahansa.

Nyt Kovalchuk pelaa KHL:ssä, Pietarin SKA:ta edustaen, neljättä kauttaan. Hänen nykyinen sopimuksensa on katkolla kuluvan kauden jälkeen ja viime aikoina on liikkunut paljon huhuja siitä, että mitä hän tekee tulevaisuudessa.

Pietarilaisseuran suunnalla ollaan oltu hyvinkin itsevarmoja siitä, että Kovalchuk tulee tekemään jatkosopimuksen seuran kanssa, mutta aivan niin selkeältä asia ei vaikuta pelaajan itsensä suunnalta.

– Katsotaan nyt, että mitä tapahtuu. Kaikki on mahdollista. Miksi en voisi vaikka palata NHL:ään?, Kovalchukin kerrotaan pohtineen useiden venäläislähteiden mukaan.

– Pidän avoinna kaikki vaihtoehdot, jotka voivat hyödyttää uraani.

Niin, miksi et voisi?

Kovalchuk on ennenkin puhunut julkisuudessa mahdollisesta paluustaan NHL:ään. Hän tuntuu kuitenkin kerta toisensa jälkeen unohtavan sen, että taalakaukaloihin palaaminen on hänestä riippumattomista syistä erittäin epätodennäköistä.

Palaaminen kaudeksi 2017-18 vaatisi jokaiselta NHL-seuralta suostumuksen asiaan, koska hän nimenomaan siirtyi eläkkeelle, ennen maisemanvaihtoa KHL:ään. Mikäli jokaisen seuran lupa irtoaisi, tulisi hänestä vapaa agentti.

Tässä kohtaa kuitenkin törmätäänkin siihen oleelliseen ongelmaan: kaikilla NHL-seuroilla ei olisi mahdollisuutta taistella hänestä vapailla pelaajamarkkinoilla, joten heidän ei ole mitään järkeä hyväksyä Kovalchukin paluuta. Tässä kohtaa täytyy muistaa myös pohjoisamerikkalaisten periaatteellisuus, sillä Kovalchuk päätti käytännössä ottaen vain lähteä.

Toinen vaihtoehto olisi se, että Kovalchuk istuisi vuoden päivät sivussa kaukaloista, siis pelaamatta. Siitä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, sillä täyttäessään 35 vuotta, paluu on mahdollista ilman mitään rajoituksia. Vuoden poissaolon toteuttaminen tässä vaiheessa ei siis olisi enää järkevää.

Toisin sanoen, nykyisin 33-vuotias venäläislaituri voi palata kaudeksi 2018-19 NHL:ään ilman mitään rajoituksia. Sitä ennen hänen sopimuksensa KHL:ään kuitenkin loppuu ja hän tehnee uuden pitkän sopimuksen ensi kesänä SKA:n kanssa.

Monissa eri lähteissä onkin spekuloitu Kovalchukin käyttävän NHL-korttia vain neuvotteluvalttina, etenkin, kun Alexander Radulov päätti palata NHL:ään; sitä kautta pelko on periaatteessa todellisempi.