NHL on totuttuun tapaan valinnut kuukauden kolme parasta pelaajaa ja ainakin lokakuun perusteella sarjassa on uusi hallitsija.

Kun Connor McDavid nimettiin todellista korpivaellusta viime vuodet suorittaneen Edmonton Oilersin uudeksi kapteeniksi kauden alla, monet kauhistelivat asiaa.

Asiaa käsiteltiin monissa yhteyksissä negatiivisesta näkökulmasta ja niskaan kaatuvan historian odotettiin ainakin joissain yhteyksissä olevan liian raskas taakka nuorelle kanadalaiselle kannettavaksi.

McDavid on kuitenkin tottunut pelaamaan jo vuosikausien ajan valtavan paineen ja totaalisen valokeilan ympäröimänä, sillä häntä on käytännössä ottaen seurattu laajalla otannalla jo 14-vuotiaasta lähtien. Sinällään sitä, että hän on noussut välittömästi Oilersin uudeksi johtajaksi, ja samalla kannatellut omansa melkoiseen lentoon, on turha pitää jättimäisenä yllätyksenä.

19-vuotias kanadalaissentteri ansaitsi ykköstähden statuksensa, sillä hän pelasi lokakuussa yhdeksän ottelua, keräsi niissä tehot 5+7 ja johdatti Oilersin seitsemään voittoon. Hän myös johtaa NHL:n pistepörssiä ja tehotilasto näyttää lukemaa +8.

Shea Weber laittanut Montrealin sekaisin

Lokakuun kakkostähdeksi ylsi täysin ansaitusti Montreal Canadiensin puolustaja Shea Weber, joka siirtyi kesällä kohahduttaneessa vaihtokaupassa PK Subbaniin, Nashville Predatorsista kanadalaisseuraan.

Kokenut kanadalaispuolustaja onkin tuonut Canadiensin alakertaan juuri sen turvan, jota seura on pitkään huutanut. Weber pelasi lokakuun aikana yhdeksän ottelua, joissa hän iski uskomattoman kovat tehot 4+6.

Weber johtaakin puolustajien pistepörssiä ja Canadiens puolestaan koko NHL:ää, sillä yhdeksästä ottelusta kahdeksan on päätynyt joukkueen voittoon.

Ex-Predators-kapteeni johtaa NHL:n tilastoja myöskin voittomaalien (3) ja tehotilaston (+12) osalta.

Weberin arvo joukkueelleen, kuten myös entiselle seuralleen Predatorsille, kuvastaa parhaimmin se, että siinä missä Canadiens on noussut viime kauden suosta, on Predators sukeltanut sellaiseen.

Kauden toistaiseksi suurin yllättäjä

Kun NHL-kausi käynnistyi, tuskin kukaan osasi odottaa, että lokakuun tähdistöstä löytyisi Jonathan Marchessaultin nimi. 25-vuotias pienikokoinen laituri ei vielä ennen kuluvaa sesonkia ollut löytänyt itselleen todellista NHL-kotia, mutta nyt sellainen tuntuu löytyneen Florida Panthersista.

Marchessault nousi kuin varkain Panthersin ykkösvitjaan, Aleksander Barkovin ja Jaromir Jagrin rinnalle, kun nimikaima Jonathan Huberdeau loukkaantui juuri kauden alla.

Lokakuun aikana Panthers-hyökkääjä pelasi yhdeksän ottelua, iski niissä kuusi maalia ja 11 tehopistettä. Maalipörssissä hän on jaetulla ykkössijalla ja maalipörssissä jaetulla kolmossijalla.

Mikäli Barkov ja Jagr pääsevät niin ikään lentoon, voidaan Marchessaultilta odottaa jopa vielä kovempaa jälkeä, ellei sitten jostain kumman syystä kyse ollut vain kuherruskuukaudesta.