Florida Panthersiin pari vuotta sitten palannut Roberto Luongo on aloittanut NHL-kauden 2016-17 sensaatiomaisen hyvin.

Kaksi ottelua ja kaksi voittoa. Siinä on lyhykäisyydessään Florida Panthersin startti uuteen NHL-kauteen.

Otsikoita pelaajista on kerännyt hyvin pitkälti Aleksander Barkov, josta on ennakoitu kuluvaksi kaudeksi jopa 80 tehopisteen pelaajaa. Sinällään näkemys onkin ollut täysin perusteltu, sillä suomalaisella on kahdesta ottelusta kasassa tehot 2+1.

Toinen tabloideille nostettu pelaaja on ollut Jonathan Marchessault, Barkovin ketjukaveri. Hän on nimittäin ottanut enemmän kuin haltuunsa loukkaantuneen Jonathan Huberdeaun pestin ykkösvitjassa, sillä 25-vuotias laituri on niitannut kahteen otteluun tehot 2+2.

Luongo – se todellinen voittojen takuumies

Barkovin ja Marchessaultin edelle on ehkä kiilannut kuitenkin erittäin kokenut Panthers-maalivahti, Roberto Luongo. Hän on torjunut joukkueensa molemmat kauden avausottelut ja torjuntatilastot niistä ovat todella vakuuttavat 95,70/0.98.

Samalla 37-vuotias kanadalainen, joka löysi välittömästi Floridaan palattuaan maalivahtina uuden kesän, on kaikessa hiljaisuudessa kivunnut ylöspäin NHL:n kaikkien aikojen voittotilastossa.

Viime yön voitto Detroit Red Wingsistä oli hänelle runkosarjavoitto numero 438, mikä nosti hänet voittotilastossa ohitse legendaarisen Jacques Planten. Luongo on tällä hetkellä listan kuudennella sijalla.

Mikäli vauhti säilyy nähdynlaisena, tulee Luongo nousemaan listalla nopeasti neljännelle sijalle. Viidentenä majaileva Terry Sawchuk on vain yhdeksän voiton päässä ja neljäntenä olevaan Curtis Josephiin on matkaa 16 voittoa.

Vain Brodeur ja Roy jäävät edelle?

Olettaen, että kanadalaisvahdin ura jatkuu vielä ainakin ensi kauden, tulee Luongo nousemaan hyvin todennäköisesti kaikkien aikojen kolmanneksi eniten NHL-voittoja torjuneeksi maalivahdiksi. Kolmatta sijaa nimittäin pitää hallussaan Ed Belfour, johon on matkaa 46 voittoa.

Sen sijaan kakkosena majailevan Patrick Roy’n ja listaa dominoivan Martin Brodeurin saavuttaminen lienee mahdotonta. Roy voitti pelaajaurallaan 551 runkosarjaottelua ja Brodeurin saldo on huimat 691 voittoa.

Tällä hetkellä aktiivimaalivahdeista Luongon kovin haastaja on New York Rangersin Henrik Lundqvist, jolla voittoja on 375 kappaletta.