Calgary Flamesin NHL-varaus Topi Rönniä ei tulla valitsemaan Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen, uutisoi MTV Urheilu.

Tapparaa seuratasolla edustava Rönni, 19, on tällä hetkellä syytettynä raiskauksesta, mikä estää osallistumisen maajoukkuetoimintaan.

– Rikosoikeudellisen prosessin ollessa käynnissä rikoksesta epäilty henkilö ei voi osallistua maajoukkuetoimintaan, mikäli rikosepäilyssä on kyse toisen henkilökohtaista koskemattomuutta tai seksuaalista itsemääräämisoikeutta vakavasti loukkaavasta menettelystä taikka muusta erityisen vakavasta rikosasiasta, joista todennäköisesti tuomittaisiin vankeusrangaistus siinä tapauksessa, että menettely luettaisiin henkilön syyksi, Suomen Jääkiekkoliiton viestintäjohtaja Henna Malmberg kertoo MTV Urheilulle.

Malmbergin mukaan pelaaja voi osallistua maajoukkueen toimintaan, mikäli hänet todetaan tuomioistuimen päätöksellä syyttömäksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ”niin kauan kuin kyseinen lopputulema on voimassa”.

– Näillä periaatteilla Jääkiekkoliitto haluaa vaikuttaa siihen, että potentiaalisesti maajoukkuetoimintaan osallistuvat pelaajat ja muut henkilöt ymmärtävät toimintaan liittyvän julkisuuden ja sen, että esimerkiksi maajoukkuetoimintaan osallistuvat pelaajat ovat monille nuoremmille pelaajille, urheilijoille ja yleisemminkin nuorille esikuvia.

– Liitto toivoo, että nämä periaatteet vaikuttavat myös ennaltaehkäisevästi pelaajien ei-toivotunlaisen käyttäytymiseen, Malmberg kertoo. 

Rönnin syytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa. Nuorten MM-kilpailut pelataan Ruotsissa 26.12.2023-5.1.2024.