NHL:n läntisen konferenssin ensimmäisen pudotuspelikierroksen ensimmäiset osaottelut saatiin pakettiin keskiviikon vastaisena yönä. Perkasimme ensimmäisten osaotteluiden tapahtumat numeroiden valossa ja katsoimme tulevaan, kuinka sarjoissa tulee käymään.

Minnesota Wild-St. Louis Blues 0-4

Ennakkoon tasainen ottelusarja Wildin ja Bluesin välillä alkoi Bluesin ohimarssilla, kun joukkue latoi taululle tylyt 0-4-lukemat. Kenttätapahtumiin peilaten Wild olisi ansainnut voiton 54,1 % todennäköisyydellä, mutta vieraiden suomalaismaalivahti Ville Husso oli toista mieltä.

Tasakentällisin 5v5 pelatessa isännät olivat suht selvästi niskan päällä luoden maaliodottamaa 1,63 maalin verran kun taas vierailijat jäivät vain 0,89 maaliodottamaan. Kaikkia pelitilanteita peilaten lukemat kokivat oleellisen muutoksen, kun Bluesin maalitoteuma oli odotetunlainen (xG 3,19) ja Wildin pelaajat löivät päätään seinään kiekon pysähtyessä jatkuvasti maalivahdin syliin (xG 3,44).

Laukaukset ottelussa jakautuivat melko tasaisesti, 37-31 Wildille. Joukkueen supertähti Kirill Kaprizov laukoi maalia kohden viidesti luoden 0,788 maaliodottaman. Vieraiden tähti ottelussa oli David Perron, joka löysi maaliverkon peräti kolmesti. Kuudella laukauksellaan hänen maaliodottamansa oli 1,716, joka oli toteumaan nähden alhainen. Toisaalta hänen kaksi ylivoimaosumaansa sai tilaston näyttämään tylyltä Marc-André Fleuryn kannalta.

Tulevana yönä pelattava toinen osaottelu tulee olemaan erityisesti Wildin kannalta merkittävä. Joukkue lähtee otteluun 59 % voittajasuosikkina, ja mikäli he onnistuvat tasoittamaan sarjan, nousevat he hienoiseksi ennakkosuosikiksi kyseisessä sarjassa.

Edmonton Oilers-Los Angeles Kings 3-4

Läntisen konferenssin toisen otteluparin ensimmäisessä kohtaamisessa Kings onnistui yllättämään Oilersin vaikka kotijoukkue olisi pelitapahtumiin peilaten ansainnut selvän voiton, 70 % voittotodennäköisyydellään.

Tasakentällisin 5v5 pelatessa maaliodottama joukkueiden välillä oli suht tasainen. Oilers loi odottamaa 1,85 maalin verran ja vierailijat 2,36 maalin verran. Kaikki pelitilanteet huomioiden ero maaliodottamien suhteen kasvoi selvästi, kun Oilers olisi ansainnut peräti 4,22 maalia Kingsin 2,61 vastaan.

Laukaukset ottelussa kirjattiin kotijoukkueelle 39-35 ja heidän ahkerin laukojansa oli saksalaistähti Leon Draisaitl viidellä laukauksellaan ja yhdellä maalilla. Myös Evander Kane laukoi viidesti, muttei onnistunut hieman Draisaitlia paremmin luodun maaliodottamansa turvin saamaan kiekkoa maaliin. Kingsin ahkerin laukoja oli Adrian Kempe, mutta maalinteossa onnistuneista Brendan Lemieux oli onnekkain, kun hänen maalintekomahdollisuutensa olivat vain 14 % luokkaa.

Tulevana yönä pelattava toinen osaottelu on Kingsin kannalta valtava, sillä onnistuessaan pienenä altavastaajana kaatamaan Oilersin toistamiseen, kasvaisi heidän jatkoon etenemisen mahdollisuudet jo 85,6 %:iin.

Colorado Avalanche-Nashville Predators 7-2

Läntisen konferenssin voittoa runkosarjassa juhlinut Avalanche oli Predatorsia vastaan pelatussa ensimmäisessä ottelussa onnekas, kun joukkue heilutti maaliverkkoa peräti seitsemän kertaa.

Kuva: Moneypuck.com

Tasakentällisin 5v5 pelatessa Predators pysyi maaliodottamatilastoissa hyvin isäntien kannassa, kun heidän 1,62 maaliodottamansa kalpeni Avsin vastaavalle ainoastaan 0,20 verran. Kaikki pelitilanteet huomioiden Avalanche onnistui kasvattamaan maaliodottamansa vajaaseen neljään ja Predators hieman yli kahteen.

Ottelun ahkerin laukoja oli isäntien Nathan MacKinnon, jonka lavasta lähti kuusi laukausta maalia kohden. Näistä kaksi painui verkkoon, joka oli 1,63 maalia odottamaa enemmän. Vieraiden ahkerin laukoja Roman Josi ei onnistunut viidellä laukauksellaan luomaan maalitehokkuutta kuin 4,9 % verran ja jäi ottelussa maalitta. Molemmat Preds-maalit tehnyt Matt Duchene onnistui 0,95 maalia luomaansa odottamaa paremmin.

Perjantain vastaisena yönä pelattavaan toiseen otteluun Avalanche lähtee hieman yli seitsemän kertaa kymmenestä voittavana suosikkina, ja kasvattaisi voittonsa myötä jatkomahdollisuutensa jo 93,6 %:iin. Predatorsin onnistuessa tasoittamaan sarja 1-1:een, olisi heidän mahdollisuutensa edetä toiselle kierrokselle ainoastaan 25 %.

Calgary Flames-Dallas Stars 1-0

Flamesin ja Starsin välisen ensimmäisen kohtaamisen tulos oli kenttätapahtumiin verrattaessa odotettu. Flames ansaitsi voittonsa 59 % todennäköisyydellä.

Kuva: Moneypuck.com

Ottelun maaliodottamalukemat pysyivät tasakentällisin sekä muissa pelitilanteissa samankaltaisina, joskin 5v5 pelatessaan Stars oli hieman Flamesia edellä. Molemmissa tilanteissa maaliodottama kummallakin joukkueella oli noin yhden luokkaa.

Laukaukset jakaantuivatkin sitten selvemmin Flamesin eduksi, kun joukkue laukoi 26 kertaa Starsin 16 vastaavaa vastaan. Runkosarjastakin tutulla tyylillä pelannut Flames laukoi kiekkoa aina kun mahdollista eikä näin ollen eniten laukauksia kirjauttanut puolustaja Noah Hanifinkaan onnistunut luomaan maaliodottamaa kuin vaivaisen 0,126 maalin verran. Pelin ainoan maalin tehnyt Elias Lindholm onnistui 0,832 maalia luomaansa odottamaa paremmin. Vieraiden Jamie Benn laukoi joukkueestaan eniten (kolme laukausta), mutta maaliuhka jäi ainoastaan yhden prosentin tienoille.

Toiseen osaotteluun, joka pelataan perjantain vastaisena yönä Flames lähtee 68,9 % suosikkina, ja mikäli liekkipaidat voittavat jälleen, kasvaa heidän jatkoon etenemismahdollisuudet jo 91 %:iin. Starsin onnistuessa tasoittamaan sarja, on heidän toiselle kierrokselle etenemismahdollisuutensa silti vain 33,5 %.

Tilastot: Moneypuck

Kirjoittaja: Niko Virolainen
Twitter: @orpmi