ESPN:n tietojen mukaan pelaajayhdistys NHLPA ja NHL ovat hyvin lähellä uutta työehtosopimusta. Allekirjoitusten vetoa papereihin hidastavat kuitenkin vielä kysymys paluusta olympialaisiin ja escrow-tulonjakojärjestelmä.

Vielä viime vuonna näytti pahasti siltä, että tuloillaan saattaa olla uusi NHL-työsulku. Liigan työehtosopimus oli pian katkolla, mutta osapuolet olivat vielä kaukana yhteisymmärryksestä monien suurten kysymysten suhteen.

Nyt työehtosopimus on kuitenkin saamassa mahdollisesti jopa kuusivuotisen jatkon. Kaksi näistä vuosista kattaisivat kaudet 2020-21 ja 2021-22.

Ennen lopullisia kättelyitä pelaajien ja seurojen omistajien olisi kuitenkin löydettävä yhteinen sävel escrow-järjestelmästä, jota muun muassa Artemi Panarinin ja Ryan Keslerinkin kaltaiset tähtinimet ovat arvostelleet viime aikoina rankasti.

Escrown spekuloitiin nousevan jopa 35 prosentin tasolle pelaajien osalta tämän vuoden tulomenetyksien vuoksi. Toissa kaudella vastaava numero oli vain 12,9 prosenttia, jolloin 3,25 prosenttia rahoista palasi pelaajille.

Uuden työehtosopimuksen aihiossa escrow jäädytettäisiin kuitenkin 20 prosentin tuntumaan kahdeksi ensimmäiseksi sopimusvuodeksi.

Kahden vuoden jälkeen palattaisiin tavalliseen malliin, jonka NHL:n uuden Yhdysvaltain televisiosopimuksen ja Seattlen laajennusseuran toivotaan mahdollistavan.

Toinen isommista erimielisyyksistä liittyy kansainvälisiin arvokilpailuihin ja etenkin siihen, pääsevätkö NHL-pelaajat taas mukaan olympialaisiin. Toistaiseksi ei ole vielä tietoa, onko asiasta syntymässä sovintoa.