Los Angeles Kings – kausiennakko 2019-20: Viime kautta syvemmälle ei voi enää vajota – paluu parrasvaloihin utopiaa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Stanley Cupia kesällä 2012 ja 2014 juhlineen Los Angeles Kingsin viime kaudet ovat olleet noloa taaperrusta ja viime talvi ”kruunasi” kaiken: Joukkue romahti läntisen konferenssin viimeiseksi ja koko NHL:ssä viimeistä edelliseksi.

Otteet olivat äärettömän epätasaisia, eikä kauden 2018-19 aikana tullut kertaakaan todellista näyttöä minkäänlaisesta liidosta taikka heräämisestä. Kings päästi runkosarjassa 259 maalia, ja se oli isoimpia määriä lännessä.

Toisaalta 199 tehtyä häkkiä oli vastaavasti pienimpiä määriä. Nämä perustilastot kuvasivat joukkueen tekemistä hyvin. Kukaan ei pystynyt ottamaan vastuuta maalinteosta eikä puolustaminenkaan toiminut. Joukkue oli niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisessakin jalaton ja kankea.

Esimerkiksi joukkueen suurimpiin tähtien kuuluvien Anze Kopitarin ja Drew Doughtyn tehotilastot olivat nolot -20 ja -34.

– Meidän täytyy olla voittava joukkue tällä kaudella. Suorituksemme ovat olleet noloja viimeisen neljän kauden ajan. Sitten viimeisen Stanley Cup -voittomme, kaikki on ollut p*skaa, kanadalaispuolustaja haukkui seuransa tason Los Angeles Timesin haastattelussa.

Doughty muuten itse paiskoi mailoja poikki lyötyään niitä suutuspäissään milloin mihinkin vastaan tulevaan – kuten esimerkiksi maalien tolppiin.

Kun pelaaminen oli tasaviisikoin kankeaa, hidasta ja onnetonta kiekon heittämistä vastustajan päätyyn, ei Kings päässyt horjuttamaan muita varteenotettavasti ylivoimillakaan. Vastustajien ei tarvinnut rikkoa. Se ylivoima, mitä Kings kauden aikana sai, oli sarjan huonoimpia niin pelillisesti kuin sitä kautta myös tuloksellisesti.

Kausi oli yksi järkyttävimmistä pohjanoteerauksista kautta seurahistorian.

Kingsin tarvitsisi saada jostain jalkoja, jotta joukkue olisi edes viisi viisi -pelaamisessa jonkinlainen pelote. NHL kun tahtoo nopeutua vuosi vuodelta. Kopitar ja Doughty pystyvät ottamaan roolia kummassakin päässä ja tämä kaksikko voi johtaa parhaimmillaan mihin vain.

Palataan ajassa vielä viime kautta kauemmas: Stanley Cup -kesinä slovenialainen voitti pudotuspelien pistepörssit.

Toisaalta ratkaisuvoimaa tulisi löytyä muualtakin pitkän kauden aikana.

Menestyskausina Kingsin suurimmat vahvuudet olivat maalivahti- ja puolustuspelaaminen nimenomaan koko viisikon voimin. Joukkue oli sitkeä ja ärsyttävä vastustaja, kun se pystyi hallitsemaan pelin virtausta puolustamisen voimin.

Silloin, kun pelejä ratkottiin, löytyi joukkueesta ratkaisuvoimaa neljästä ketjusta. Nyt moisesta voi vain haaveilla, vaikka mestaruuskesien ratkaisuhahmot, eli Kopitar, Doughty, Dustin BrownAlec MartinezJonathan Quick ja kumppanit ovat mukana yhä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jonny Brodzinski jätti Kingsin värit. KUVA: Getty Images

Jonny Brodzinski (San Jose Sharks)
Hyökkääjä, 26v

NHL-jäillä sesongilla 2016-17 debytoineelta Brodzinskilta jäi Kingsissä lopullinen läpimurto tekemättä, vaikka siihen oli aikaa kolme kautta.

Hyökkääjä pallotteli näiden aikana taalajäiden ja farmin välillä, eikä hän meinannut saada ylhäältä oikein minkäänlaista roolia. Tuskin on paha menetys.

Brendan Leipsicista ei ollut sateentekijäksi lyhyellä Kings-visiitillään. KUVA: Getty Images

Brendan Leipsic (Washington Capitals)
Hyökkääjä, 25v

Washington Capitalsiin lähtenyt hyökkääjä väläytteli viime kaudella ajoittain, mutta ei pystynyt mihinkään ihmetekoihin.

Noin puolet sesongista LA:ta edustanut hyökkääjä oli ajoittain tasaista harmaata massaa muiden joukossa, mutta välillä pelaaja pystyi myös yllättämään iloisesti. Jalkanopeutta ja nokkeluutta kiekon kanssa oli havaittavissa ajoittain. Tehot jäivät piippuun.

Dion Phaneufin koomaluita ei Kingsissä enää nähdä. KUVA: Getty Images

Dion Phaneuf (Ei tiedossa)
Puolustaja, 34v

Kings otti konkaripakin sopimuksen ulos juhannuksen alla. Kovaotteinen puolustaja ei pystynyt tuomaan kuningaspaitoihin puolentoista kauden aikana mitään.

Hän oli kuin koko joukkue pienoiskoossa: Näkymätön, hajuton, mauton ja niin edelleen. Phaneuf oli kaiken lisäksi useammin vaikeuksissa kuin valokeilassa puolustuspäässä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Voi olla, että potentiaalinen maalilinko Nikolai Prokhorkin nousee valokeilaan losangelesilaispaidassa. KUVA: Getty Images

Nikolai Prokhorkin (SKA Pietari)
Keskushyökkääjä, 25v

KHL:ssä parhaimmillaan kaudessa noin parinkymmenen maalin mieheksi osoittautunut hyökkääjä voi olla nappihankinta Kingsille – jos hän saa raivattua tiensä kärkiketjuihin.

Se on selvä, että LA tarvitsee hyökkäyspäähän ja ratkaisun paikkoihin uutta verta. Prokhorkinilta löytynee juonikkuutta.

Onko Joakim Ryanista Kingsin alakerran pelajastaksi? KUVA: Getty Images.

Joakim Ryan (San Jose Sharks)
Puolustaja, 26v

Ruotsin ja Yhdysvaltain passin pakki ei tuo ainakaan hyökkäyspeliin mitään pelotetta. Toisaalta viime kaudella pahasti vuotanut Kings tarvitsee alakertaansa puolustavaa puolustajaa, joka hoitaa nimenomaan tämän roolin, eikä näy otsikoissa.

Taistellee kolmosparin paikasta ja saa sen, jos pystyy olemaan näkymätön.

Mario Kempe jätti Arizonan värit. KUVA: Getty Images.

Mario Kempe (Arizona Coyotes)
Hyökkääjä, 30v

Joukkuekaveri Adrian Kempen veli latoi aikoinaan KHL:ssä parhaimmillaan yli 30 pinnaa per kausi, mutta NHL-rupeamasta ei pisteiden valossa ole tullut mitään. Tuskin vanhempi Kempe mikään sateentekijä on – nyt tai mahdollisesti muutaman vuodenkaan päästä.

Suomalaiset

Milloin Liigassa ihastuttanut Rasmus Kupari murtautuu NHL-jäille?

Rasmus Kupari
Keskushyökkääjä, 19v

Kingsin kesän 2018 ykköskierroksen varaus siirtyy alkavaksi kaudeksi rapakon taakse. Sesonki menee ennakko-odotusten mukaan AHL-joukkue Ontario Reignissä.

Ylhäältä vastuuta on lienee luvassa joskus parin kauden päästä, jos Kings taapertaa viime sesonkien tapaan olemalla hidas ja kankea. Jalat ja kädet ovat sitä, mitä Kings tarvitsee – ja niitä Kupari pystyy tarjoamaan, mutta tuskin vielä alkavalla kaudella.

Nokkela sentteri on osoittanut olevansa nopea ja yllättävä pelaaja.

Toisaalta hyvän ja huonon päivän ero on liian suuri, ja se voi näkyä pienissä pohjoisamerikkalaisissa kaukaloissa korostetusti. Kiekon näprääminen ja turhanpäiväinen kikkailu pitää saada pois.

Tiesitkö

Kun Kings voitti edellisen ja seurahistoriansa toisen mestaruuden 2013-14, hoiti se kolmella ensimmäisellä kierroksella vastujansa laulukuoroon seitsemännessä pelissä.

Tämä on vielä nykypäivänäkin siinä mielessä merkittävä fakta, että tuolloinkin tärkeimpiä pelaajia olivat Kopitar, Brown, Doughty, Quick ja niin edelleen. Osaamista ja venymistaitoa siis löytyy.

Valmennus

Todd McLellan on tuttu muun muassa Edmonton Oilersista. KUVA: Getty Images

Todd McLellan (1. kausi seurassa)

Kokenut Todd McLellan on syvälle vajonneen Kingsin uusi luotsi. Hän mahtaa olla suomalaisille erityisen tuttu. Luotsi nimittäin sai paljon rapaa niskaansa Edmonton Oilerissa Jesse Puljujärven kohtelusta. Suomalaislupaus jumiutui McLellanin alaisuudessa pieneen rooliin ja kehityskäyrä romuttui samalla.

Jos on joukkue Kopitarin, Doughtyn, pelottavan loukkaantumisherkän Quickin ja muiden johdolla kokenut, niin samaa voi sanoa McLellanista. Se on joko uhka tai mahdollisuus: Joko Kings pelaa sitä samaa aiemmin nähtyä kankeaa kiekkoa, eikä mikään ole muuttunut mahdollisesti kaavoihin kangistuneen päävalmentajan kanssa, tai vastaavasti jo kaudesta 2005-06 NHL:ssä luotsannut 51-vuotias konkari keksii jotakin uutta väsyneen oloiseen pelitapaan.

Syytä olisi keksiä.

Rinnalla keksimässä ovat Marco Sturm ja Trent Yawney sekä maalivahtiluotsi Bill Ranford.

Etenkin Sturm on kova ja potentiaalinen tekijä. Hän luotsasi Saksan sensaatiomaiseen olympiahopeaan puolitoista vuotta sitten Pyeongchangin talvikisoissa.

Tärkein pelaaja – Anze Kopitar

NHL:n aliarvostetuimpiin senttereihin kuuluva Kopitar on parhaimpana päivänään maagisen hyvä kahden suunnan pelaaja.

Maaleja syntyy, syöttöjä syntyy, vastustajan pelin tappaminen tai hidastaminen toimii, puolustaminen toimii ja johtaminenkin toimii.

Anze Kopitarin ja muiden kingsläisten katseet ovat paremmassa huomisessa. KUVA: Getty Images

Kun slovenialaiselle lyötiin kipparin natsat kaudeksi 2016-17, näytti vastuu olevan liian iso. Seuraava kausi kuitenkin sujui tyylikkäästi Kopitarin taottua runkosarjassa peräti 92 (35+57) pinnaa ja tehotilaston noustua lukemiin +21.

Nämä osoittavat ensimmäisen ja toisen kappaleen väitteet todeksi.

Kiinnostavin tulokas – Nikolai Prokhorkin

Pääseekö Nikolai Prokhorkin tekemään tuhojaan Los Angeles Kingsissä? KUVA: Getty Images

KHL-joukkue SKA Pietarissa parilla viime kaudella kovia pinnoja latonut ja Gagarin Cupinkin voittanut Prokhorkin voi olla juuri sitä, mitä Kings tarvitsee.

25-vuotias sentteri osaa takoa maaleja ja luoda maalipaikkoja sekä pelata toisaalta alaspäin.

Esimerkiksi KHL:n 314 runkosarjapelissä hän on takonut tehot 92+94=186 tehotilaston näyttäessä huikeaa lukemaa +106.

Se on tietysti eri asia, että mistä kolmikosta venäläinen saa paikkansa ja milloin. Kingissä kun on kärkiketjuihin tarjolla muitakin vaihtoehtoja esimerkiksi Kopitarin ja Jeff Carterin johdolla, eikä Prokhorkin vastaavasti ole alempien ketjujen pelimies.

Venäläinen saattanee mennä vielä kolmosketjussakin. Tavallaan olisi sääli, jos Prokhorkinille ei löydy paikkaa ylhäältä.

Arvio

Sija: 15

Kings on liian hidas ja kankea, kuten tässä ennakossa on moneen kertaan todettu. Joukkueesta puuttuu jalkoja, eivätkä jo esille nostetut kokeneet kärkihahmot pysty nostamaan joukkuetta sarjan pohjalta yksin.

Viime kautta huonompaa suoritusta tuskin enää tulee. Kopitar, Doughty ja muut ovat saaneet huilata pitkän tovin, kun pudotuspelit jäivät haaveeksi.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Alex Iafallo Anze Kopitar Dustin Brown
Ilja Kovaltshuk Jeff Carter Tyler Toffoli
Kyle Clifford Adrian Kempe Trevor Lewis
Carl Grundström Mike Amadio Austin Wagner

Puolustajaparit:

Derek Forbort – Drew Doughty
Alec Martinez – Paul LaDue
Joakim Ryan – Sean Walker

Maalivahdit:

Jonathan Quick
Jack Campbell

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
36yhdysvallatJack CampbellMV9.1.1992675 000 $
32yhdysvallatJonathan QuickMV21.1.19865 800 000 $
2yhdysvallatPaul LaDueP6.9.1992825 000 $
6ruotsiJoakim RyanP17.1.1993725 000 $
8kanadaDrew DoughtyP8.12.198911 000 000 $
24yhdysvallatDerek ForbortP4.3.19922 525 000 $
27yhdysvallatAlec MartinezP26.7.19874 000 000 $
61kanadaSean WalkerP13.10.1994745 000 $
13kanadaKyle CliffordVL13.1.19911 600 000 $
19yhdysvallatAlex IafalloVL/KH21.12.19932 425 000 $
29ruotsiMario KempeVL/OL/KH19.9.1988700 000 $
38ruotsiCarl GrundströmVL/OL1.12.1997925 000 $
51kanadaAustin WagnerVL23.6.1997759 167 $
9ruotsiAdrian KempeKH/VL13.9.19962 000 000 $
10kanadaMichael AmadioKH13.3.1996700 000 $
11sloveniaAnže KopitarKH24.8.198710 000 000 $
22yhdysvallatTrevor LewisKH/OL/VL8.1.19872 000 000 $
74venajaNikolai ProkhorkinKH17.9.1993925 000 $
77kanadaJeff CarterKH/OL1.1.19855 272 727 $
17venajaIlja KovaltshukOL/VL15.4.19836 250 000 $
23yhdysvallatDustin BrownOL/VL4.11.19845 875 000 $
73kanadaTyler ToffoliOL/VL24.4.19924 600 000 $

Miska Miettinen
Twitter: miska792


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.