Teini-ikäiset ovat valloittaneet NHL-kaukalot ja nuorten rooli liigassa on kenties suurempi kuin koskaan aiemmin.

18-vuotias NHL:n varaustilaisuuden viime kesän ykkösnimi Auston Matthews ampaisi raketin lailla tähtien joukkoon, kun hän ampui heti ensimmäisessä pelissään kirkkaissa valoissaan neljä maalia. Alkukauden aikana myös viime kesän draftin 2. varaus Patrik Laine, 18, on todistanut niin ikään pärjäävänsä NHL-tasolla.

Pari vuotta Lainetta vanhempi William Nylander palkittiin kuukauden parhaaksi. Ja moni pitää nuorta Connor McDavidia parhaana liigapelaajana juuri nyt.

Nuorten esiinmarssi on selkeä.

– Mielestäni joka vuosi liigassa on nuorempia, Los Angeles Kingsin puolustaja Drew Doughty tuumi The Wall Street Journalille.

– Peli on muuttunut nopeaksi ja liikkuvaksi. Nuoret osaavat luistella. Heillä on kaikki taidot. En vain tiedä onko heillä kaikilla aivokapasiteettia, Doughty lisäsi.

Ennätykset uusiksi?

Urheilutilastointiin erikoistuneen STATS LLC:n mukaan jo 22 alle 20-vuotiasta on tehnyt tällä kaudella NHL-debyytin. Ero on huomattava verrattuna kymmenen vuoden takaiseen: koko kaudella 2005-2006 vain kahdeksan uutta nuorukaista pääsivät kokeilemaan NHL:ssä.

Debyyttiennätys syntyi kaudella 1995-1996, kun peräti 24 uutta teini-ikäistä nimeä nähtiin maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Kautta on vielä reippaasti jäljellä, joten tuo tulokkaiden ennätys mennä hyvinkin rikki.

– Kyse on koko paketista. He tulevat paremmin treenattuna, he ovat niin paljon kehittyneempiä, erittelee King-luotsi Darryl Sutter syitä nuorten esiinmarssiin.

Nuoret ovat nykyisin myös itsevarmempia kuin aiemmin, ainakin jos on Carolina Hurricanesin hyökkääjä Jeff Skinneriä uskominen. Carolinassa pelaavat Noah Hanifin ja Sebastian Aho jo tärkeissä rooleissa.

– Kun minä tulin liigaan, oli pelottavaa joskus pelata vanhempia jätkiä vastaan, kun heitä oli tottunut varttuessa katselemaan, Skinner kertoi The Wall Street Journalille lisäten, että tänä päivänä nuoret ovat tähän leikkiin valmiimpia.