Perjantaina NHL:ssä alkavat vapaat markkinat. Pelaajat, joiden sopimus umpeutuu tähän kauteen, ovat vapaita agentteja perjantaina kello 19 Suomen aikaa.

Joukkueet ovat saaneet lähestyä toisen joukkueen vapaita agentteja (rajoittamattomia sekä rajoitettuja) jo keskiviikkona sekä torstaina, mutta sopimuksia saa virallisesti alkaa tekemään vasta perjantaina. Tämä on uuden työehtosopimuksen tuoma sääntö. Uudessa CBA:ssa (Collective Bargain Agreement) sääntö virallisesti menee niin, että joukkueet saavat lähestyä toisen seuran vapaita agentteja varaustilaisuuden jälkeen ja aina kesäkuun viimeiseen päivään asti (virallinen vapaiden markkinoiden alkamispäivä 1.7.). Tänä vuonna tehdään poikkeus, pitkälti työsulun aiheuttaman kireän aikataulun vuoksi.

Maksimipituus sopimukselle on seitsemän vuotta. Seurat saavat kuitenkin tehdä omille pelaajilleen ennen sopimuksen raukeamista kahdeksan vuoden jatkosopimuksia.

Keitä sitten on tarjolla? Listataan Top 3 jokaiselta pelipaikalta. Tänään puolustajat ja maalivahdit. Huomenna käydään läpi hyökkääjät.

Puolustajat:

1. Andrew Ference – 48 ottelua, 4 maalia + 9 syöttöä = 13 pistettä. Plus/minus: +9

Perustelu: Ference on jokaiselle voittamisesta ensi kaudella haaveilevalle joukkueelle hyvä haku. On puolustava puolustaja, jonka vierellä on helppo pelata. Oli yksi Bostonin peruspilareita. Joutuu lähtemään, koska palkkakatto laskee.

2. Michal Rozsival – 27, 0+12 = 12, +18

Perustelu: Pelasi yllättävän hyvän kauden. Plus/minus-sarake runkosarjassa komeasti +18. Chicagon huhutaan yhä olevan kiinnostunut tekemään jatkosopimuksen Rozsivalin kanssa. Saisi muualta varmaan isomman sopimuksen, mutta syyskuussa 35 vuotta täyttävä ei varmasti katso niinkään palkkakuittia, jos pääsee voittavaan joukkueseen.

3. Filip Kuba – 44, 1+9 = 10, -18

Perustelu: Florida ulososti viimeisen vuoden Kuban sopimuksesta, mutta he eivät käyttäneet tähän ”compliance buyout”-oikeuttaan, joten Kuban cap hit (4,5M) jää yhä Floridan taakaksi. Kuba on hidas ja hänen pelinsä on ailahdellut (viimeisen kolmen kauden plus/minus-tilastot: -26, +26, -18), mutta varmasti joku joukkue Kubastakin on kiinnostunut, koska puolustajamarkkinat ovat tänä kesänä aika tyhjät. Ei tosin enää saa 4,5 miljoonan palkkaa mistään.

Maalivahdit:

1. Ray Emery – Rekordi: 17-1-0 (voitot-häviöt-ja.häviöt), päästettyjen maalien keskiarvo: 1,94, torjuntaprosentti: 92,2%

Perustelu: Aloitti 18 ottelussa tällä kaudella, voitti niistä 17. Nappikausi kakkosmaalivahdille. Chicago huhujen mukaan yrittää yhä tehdä Emeryn kanssa jatkosopimusta. Markkinoilla takuuvarmasti saisi rahallisesti isomman sopimuksen kuin Chicagosta.

2. Tim Thomas

Perustelu: Välivuoden pitänyt Thomas on ehkä yksi mielenkiintoisimmista nimistä koko markkinoilla. NHL:n parhaimpia maalivahteja ennen välivuotta. Lähteekö joku seura katsomaan, että vieläkö taso on sama? Täyttää ensi helmikuussa 40 vuotta. Philadelphia Flyersin olettaisi olevan kiinnostunut Thomasista.

3. Evgeni Nabokov 23-11-7, 2,50, 91,0%

Perustelu: Pudotuspeleissä lopulta hieman epävarma, muuten ihan ok kausi Nabokovilta. Täyttää heinäkuun lopulla jo 38 vuotta. Uskon silti jonkun joukkueen olevan kiinnostunut. Mielenkiintoista nähdä saako KHL:stä ison tarjouksen. Edellinen reissu KHL:ään (2010-11) ei ollut ruusuilla tanssimista.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!