Ensi kaudella suhteellisen vahvojen huhujen mukaan Oulun Kärppien maalivahtina pelaa AHL:n Toronto Marliesissa viime kausina torjunut Jussi Rynnäs.

Rynnäksen ura lähti suoranaiseen nousukiitoon kaudella 2009-10, kun edelliskaudella Suomi-Sarja-tasollakin käynyt maalivahti pelasi nappikauden Porin Ässien maalinsuulla. Rynnäksen otteet tekivät hänestä kiinnostavan NHL:ssä.

Keväällä 2010 Rynnäs oli niin kovassa huudossa, että Toronto Maple Leafsin silloinen toimitusjohtaja Brian Burke ja organisaation kakkosmies Dave Nonis lensivät Suomeen vakuuttamaan Toronton olevan oikea paikka suomalaisvahdille.

Burke ja Nonis olivat tavanneet Rynnäksen jo aiemmin Montrealissa. Muita kiinnostuneita joukkueita olivat Edmonton, Dallas, Minnesota, Montreal ja Philadelphia.

Francois Allaire, arvostettu maalivahtivalmentaja, oli Toronton tarjouksessa houkuttelevana palasena. Lopulta Rynnäs suostui heidän tarjoukseen ja siirtyi NHL:n markkina-arvoltaan suurimpaan joukkueeseen, jonka maalinsuulla tehdyt otteet kyllä muistetaan. Varsinkin ne virheet, vai mitä Vesa Toskala?

Rynnäs aloitti pelaamisen Toronto Marliesin puolella. Siellä hän on pelannut suurimman osan koko urastaan Pohjois-Amerikassa. Viisi kertaa hänet on nostettu NHL:n puolelle, mutta Rynnäs on seissyt ainoastaan 99 minuuttia tolppien välissä. Farmin farmissa, ECHL:ssä, maalivahti on torjunut 14 ottelussa.

Paras hetki Rynnäksen Pohjois-Amerikan uralla oli marraskuussa 2010, kun 10 AHL-pelissä hänen taakseen livahti ainoastaan 13 kutia ja torjuntaprosentti näytti huimaa 95,7%. Hockey’s Future valitsi hänet tuona marraskuuna parhaaksi NHL-”prospect”:ksi.

Rynnäkselle luvattiin lähes puoli valtakuntaa, kun hän 2010 lähti Pohjois-Amerikkaan. Jos hän nyt palaa sieltä takaisin, niin suurin opetus on varmasti se, että mikään ei ole itsestään selvää. Hehkutus – jolla hän Pohjois-Amerikkaan lähti – ei ole vastannut tuloksia.

Ehkä nyt on aika palata Eurooppaan, mutta toivottavasti vain hakemaan uutta vauhtia ja todistamaan epäilijöille heidän olevan väärässä. Voittajat nimittäin tullaan muistamaan. Voittajat eivät luovuta, vaan kääntävät epäonnistumisen lopulta opiksi ja voitoksi.

Toivottavasti Rynnäs tekee tämän.

ps. Maalivahtiguru Allaire lähti vuonna 2012 Torontosta ovet paukkuen. Hänen filosofiansa ei enää kohdannut valmennuksen vastaavaa.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!