Pittsburgh Penguinsin ja hyökkääjä Kasperi Kapasen tiet saattavat erkaantua tänä kesänä, uskoo Sportsnetin sisäpiiritoimittaja Elliotte Friedman.

Friedmanin tietojen mukaan Penguins harkitsee tosissaan sopimuksensa tähän kauteen päättävän suomalaisen päästämistä NHL:n vapaille markkinoille.

Penguinsin toinen, oletettu vaihtoehto on säilyttää Kapasen pelaajaoikeudet tekemällä 25-vuotiaalle suomalaiselle sopimustarjouksen (qualifying offer) ennen heinäkuun 11. päivää.

Penguinsin ongelmat alkavat kuitenkin siinä kohtaa, jos Kapanen ei hyväksy seuran tekemää perustarjousta – eivätkä osapuolet pääse yhdessä sopuun uudesta sopimuksesta – silloin uusi sopimus selvitetään ulkopuolisen asiantuntijan avulla.

Jos kolmas osapuoli arvioi pelaajan palkan yli 4 538 958 dollarin suuruiseksi, voi NHL-seura vielä ns. ”kävellä pois” ja peruuttaa sopimuksen. Jos sopimuksen arvo – niin kuin Kapasen tapauksessa todennäköisesti olisi – alittaisi NHL:n määrittelemän alarajan, olisi seuran pakko hyväksyä sopimus.

– Jos seura uskoo, että pelaajan suoritukset eivät tule vastaamaan kolmannen osapuolen tekemää palkka-arviota, saattavat he ennemmin päätyä luopumaan pelaajasta, kuin tehdä sopimuksen, josta ei voi enää paeta, Friedman taustoittaa NHL:ssä vallitsevaa tilannetta.

Friedmanin mukaan Penguinsin leirissä puntaroidaan totisesti Kapasen tilannetta, sillä suomalaispelaaja voi lopulta tulla aivan liian kalliiksi joukkueelle, joka jo ennestään kamppailee palkkakaton kanssa.

Penguinsilla on kesällä muitakin haasteita, sillä joukkueen tähtipelaaja Jevgeni Malkin ja Kris Letang ovat ilman sopimusta heinäkuun 13. päivän jälkeen.