San Jose Sharks on ollut 2000-luvulla NHL:n kestomenestyjiä. Joe Thornton, Patrick Marleau ja Joe Pavelski pitivät vuosikausien huolen siitä, että San Jose oli tuttu näky pudotuspeleissä. Nyt heidän perintönsä on aivan kuralla.

Joukkueen runko on niin läpimätä, että seuran tulevaisuus näyttää todella synkältä. Rahaa on hassattu hurja määrä Erik Karlssonin, Brent Burnsin ja Marc-Edouard Vlasicin sopimuksiin. Pakkikolmikko on uransa ehtoopuolella, mutta ylipalkkaiset sopimukset juoksevat vielä vuosien päähän.

San Josen surkein sopimus on kuitenkin kohupelaaja Evander Kanella. Sopimus kattaa vielä neljä seuraavaa kautta. Keskimääräinen vuosipalkka on 7 miljoonaa dollaria. Miten tunnetulle ongelmapelaajalle annettiin tällainen pahvi kouraan? Entistä karumpaa tästä tekee se, että Kanen sopimuksen myötä San Josella ei ollut enää varaa pitää arvostettua Pavelskia, vaan tämä lähti Dallas Starsiin.

Nyt San Jose on jumissa Kanen kanssa. Mikään NHL-joukkue ei suostu ottamaan kallista ja pitkää ydinjätesopimusta mistään hinnasta.

San Josella on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. He voivat hyllyttää Kanen ja ostaa hänen sopimuksensa ulos. Se olisi kallis valinta. Sakko palkkakattoon on tuntuva, mutta sillä olisi myös pelillisiä vaikutuksia. Oli Kanesta mitä mieltä hyvänsä, hän oli viime kaudella San Josen parhaita pelaajia ja maalintekijöitä. Joukkue on sysihuono ilman häntä.

Toinen vaihtoehto on herätellä Kanea, ja pidellä häntä tiukassa hihnassa. Ehkä hän voisi muuttaa käytöstään, jotta häntä ei pidettäisi enää niin myrkyllisenä pelaajana pukukopissa. Kane on kuitenkin jo 30-vuotias. Onnistuisiko hän tässä vaiheessa muuttamaan omaa persoonaansa? Lopputulos voisi olla vielä isompi katastrofi.