Näkökulma: Dallas Starsista hehkuu menestys – joukkeella hävytön etu takalinjoilla

© Kuva: Getty Images

Dallas Starsin alkukausi on sujunut vähintään kelvollisesti, ja joukkueen tekeminen näyttää kauttaaltaan hyvältä. Toimivan kokonaisuuden kirsikkana ovat puolustuksen johtohahmot Miro Heiskanen ja John Klingberg, joiden ansiosta Starsilla on kaukalossa lähes jatkuvasti puolustaja, joka aiheuttaa vastustajalle harmaita hiuksia.

Se on kuin nerokas suunnitelma, joka ei petä, ja se näkyi jo kesällä pudotuspeleissä Starsin edetessä lähelle Stanley Cup -finaaleita. Starsin valmennus peluuttaa Heiskasta ja Klingbergiä eri puolustajapareissa, joten lähes puoli tuntia illasta toiseen pelaavista kiekollisista tähtipuolustajista jompikumpi on kaukalossa lähes koko ottelun ajan ja varsinkin ottelun kriittisillä hetkillä.

Miksi tämä on huomionarvoinen asia? Heillä molemmilla on kyky, jota ei löydy edes kaikilta hyviltä kiekollisilta NHL-puolustajilta. Heiskanen ja Klingberg ovat poikkeuksellisen hyviä tuomaan kiekon keskialueen yli vastustajan alueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että pelkästään näiden kahden herran ansiosta Dallas Stars luo paljon hyviä asioita hyökkäyssuuntaan illasta toiseen ja usein myös vaihdosta toiseen.

Sekä Klingberg että Heiskanen ovat modernin NHL-puolustajan ruumiillistumia siinä mielessä, että he edustavat vahvasti ”pelipaikatonta” tyyliä, jossa puolustajalla on vapaus tehdä rohkeita nousuja ja aiheuttaa tätä kautta kaaosta vastustajan pelaamiseen. He myös molemmat tekevät sen pirun hyvin.

Välillä omissa kolahtaa, ja varsinkin Klingberg on tullut tunnetuksi siitä, että välillä vastustaja jää vartioimatta, mutta se on pientä verrattuna siihen, minkä edun hän antaa joukkueelleen toiseen suuntaan.

Lisäksi he pelaavat eri ylivoimakoostumuksissa Klingbergin toimiessa ykkösylivoiman kapellimestarina ja Heiskasen ollessa kakkosylivoiman takalinjoilla. Melko kelvolliset puolustajat siis molemmissa ylivoimissa.

Suomalainen kiekkoyleisö muistaa hyvin Heiskasen 26 tehopistettä (6+20) viime pudotuspelien 27 ottelussa. Myös Klingberg tykitti 21 tehopistettä (4+17) pelaamassaan 26 pelissä, mikä kertoo paljon siitä, kuinka vaarallisia he ovat myös pelien koventuessa kauden päätteeksi.

Nyt sama lentokeli on jatkunut heti kauden alusta Klingbergin tehtyä kymmenen tehopistettä (2+8) seitsemässä ottelussa, kun samalla ottelumäärällä Heiskanen on tehnyt tehot 0+5.

Ja se heidän tärkein aseensa, eli hyökkäysten rakentaminen ja kiekon nostaminen hyökkäyssuuntaan, on ollut alati vaarallista, joten Dallas Starsin toimivat hyökkäysketjut saavat puolustuksesta jatkuvaa tukea.

Tämän kokonaisuuden toimiessa Stars on tällä hetkellä erittäin vaikea vastustaja NHL:ssä. Joukkue onkin voittanut seitsemästä pelistään viisi ja jäänyt vain kertaalleen pisteittä. Juuri nyt näyttää siltä, ettei pudotuspelien hyvä vire ollut minkäänlainen tähdenlento, vaan Stars on vahva ehdokas menestymään tälläkin kaudella, kun joukkueesta hehkuu menestys kaukalossa heti kauden alusta asti.

Henri Havusela