Hallitsevan Stanley Cup -mestarin St. Louis Bluesin GM:llä Doug Armstrongilla on edessään suuria haasteita ensi kauden joukkueen kokoamisessa.

Bluesin merkittävin tehtävä on saada joukkueen kapteenin ja alakerran ylivoimaisen ykköstähden Alex Pietrangelon nimi jatkosopimukseen.

Sportsnetin toimittaja Ken Wiebe uskoo, että Pietrangelon leiri metsästää lokakuussa alkavissa jatkosopimusneuvotteluissa jopa 9-10 miljoonan dollarin vuosipalkkaa.

Bluesin on lähes mahdotonta vastata tähän pyyntöön, sillä heidän puolustukseen on jo kiinnitetty 16,5 miljoonaa dollaria – eikä tähän ole laskettu sopimuksensa päättävän Vince Dunnin tulevaa jatkosopimusta.

Wieben mukaan on varmaa, että Armstrongin täytyy tehdä muutoksia joukkueensa rosteriin, jos Pietrangelo tosiaan halutaan pitää St. Louisissa.

Justin Faulkin 45,5 miljoonan dollarin sopimuksen ja Marco Scandellan 13,1 miljoonan dollarin sopimuksen takia Bluesin on tehtävä iso vaihtokauppa, jotta seura saa palkkakattoonsa tilaa Pietrangelolle, Wiebe kirjoittaa.

Bluesin suurin ongelma ei kuitenkaan ole tiukka palkkakatto, vaan joukkueen kärkimiesten suhteellisen taloudelliset sopimukset.

– Bluesille isompi ongelma on joukkueen palkkojen rakenne, sillä heillä ei ole yhtään pelaajaa, joka tienaisi yli 7,5 miljoonaa dollaria. Vain Vladimir Tarasenko ja Ryan O’Reilly pääsevät tähän lukemaan, Wiebe kertoo.

Bluesin ja Pietrangelon haastavaa tilannetta seuraa tällä hetkellä varmasti moni NHL-seura. Wieben mukaan yksi mahdollisista Pietrangelosta taistelevista joukkueista on Winnipeg Jets.

– Jetsin nykyisen kilpailukykyisyyden takia heillä ei ole mahdollisuutta tarjota korkealla palkalla varustettua pitkäkestoista sopimusta, jota Pietrangelo metsästää, Wiebe huomauttaa.

Jetsin vahvuus on se, että he pystyvät tarjoamaan Pietrangelolle kilpailukykyisen ympäristön muutamaksi kaudeksi.

– Kun Dustin Byfuglienin 7,6 miljoonan dollarin palkka sekä Dmitri Kulikovin 4,33 miljoonan dollarin palkka saadaan pois rasittamasta Jetsin palkkakattoa, on heillä yhtäkkiä mahdollisuus tarjota merkittävää sopimusta Pietrangelolle, Wiebe spekuloi.

– Ehkä Pietrangelo voisi harkita kaksivuotista sopimusta, joka takaisi 20 miljoonaa dollaria? Pietrangelon kaltaisen pelaajan hankkiminen olisi rohkea veto, ja se tekisi Jetsistä oikean mestaruussuosikin seuraavan kahden kauden ajaksi, Wiebe jatkoi.