Boston Bruinsin 43-vuotias seuraikoni Zdeno Chara on pelannut NHL:ssä vuodesta 1997 asti.

Puolustajakolossi siirtyi Bruinsiin Ottawa Senatorsista kaudeksi 2006-07, ja sai heti kannettavakseen kapteenin C-kirjaimen – ensimmäistä kertaa urallaan. Slovakkikonkari avasi kapteeniutensa hyviä puolia NBC Sportsin haastattelussa.

– Parasta kapteeniudessa on olla ihan tavallinen jätkä. Viettää aikaa pelikavereiden kanssa, nähdä heitä päivittäin, nähdä mitä heidän elämässään tapahtuu ja sen, miten kukin käy läpi ylä- ja alamäki. Olla ystävä ja pelikaveri – se on aina ollut tärkeintä minulle, Chara aloittaa.

– Nuorten pelaajien auttaminen kehittymään omien kokemuksieni perusteella… Minä vain rakastan tätä peliä, enkä usko sillä olevan niin paljoa tekemistä kapteeniuden kanssa. Omaan suuren intohimon tätä peliä kohtaan, viidettäkymppiä lähestyvä jätti kuvailee.

Ohjeita nuorille kapteeneille

Chara myöntää, että alkuvuosina hän otti kapteeniutensa turhankin vakavasti.

– Alkuvuosina yritin ottaa kaiken harteilleni ja tehdä vähän kaikkea joka puolella. Otin paljon paineita itselleni. Se oli muutosten aikaa, joukkue oli uudelleenrakennuksen kourissa. Meillä oli uusi GM, uusi valmennus. Pian ensimmäisen kauden jälkeen vaihdoimme jälleen valmentajaa. Pelaajia tuli ja meni – kaikki oli muutostilassa.

– Kun aikaa kului, tajusin, että sinun on jaettava vastuuta johtajuudesta mahdollisimman paljon. Aloimme kerätä kokemusta sekä pelaajia, jotka olivat jo voittaneet Stanley Cupeja. Se todella auttoi minua tulemaan paremmaksi kapteeniksi.

Charalla on painokas neuvo myös nuoremmille kippareille.

– Käytä vaistojasi, käytä muita jätkiä tehdäksesi parhaita päätöksiä joukkueen eduksi. Ole oma itsesi, äläkä koskaan ajattele olevasi enempää tai vähempää kuin muutkaan joukkueen pelaajista. Yritä tehdä parhaasi joukkueesi eteen, Chara naulaa.

Kokemuspohjaa legendalla totisesti riittää. Puolustajan tilille on kertynyt pitkän uran aikana 1553 NHL:n runkosarjaottelua sekä 183 pudotuspelikamppailua.