Jack Hughesin tulokaskausi NHL:ssä on sujunut juuri niin hyvin kuin jo viime keväänä saattoi odottaa. 18-vuotias hyökkääjä on täysi raakile, ja pelkkä taitoluisteleva höyhen miesten peleissä. Huippulupauksen peli ei ole ottanut edes mainittavia kehitysaskeleita kauden mittaan.

Tulosta ei ole tullut viimeiseen vuoteen muualla kuin alle 18-vuotiaiden tasolla. Silti jatkuva paskapuheen kulttuuri Hughesin ympärillä jatkuu yhä vahvana. Kun pelaajalta itseltään tai hänen lähipiiriltään kysytään huonoista suorituksista, on luvassa aina turhanpäiväistä lätinää.

  • Alle 20-vuotiaiden kisoissa Hughes oli vain tyytyväinen, että pääsi mukaan joukkueeseen. Hän imi oppia vanhemmista pelaajista ja sai arvokasta kokemusta kansainvälisestä tasosta.
  • Miesten MM-kisoissa Hughes otti oppia joukkueen NHL-tähdiltä ja sai Harvard-tason koulutusta ammattilaisuudesta. Näytöt oli hänen mukaan annettu jo U18-kisoissa, joten vihkoon menneillä miesten kisoilla ei ollut merkitystä.
  • NHL:ssä tulosta ei tule, mutta Hughes on vain tyytyväinen, että on päässyt NHL:ään. Tehoja tulee sitten joskus, kun aika on kypsä.

Kukaan NHL-toimittaja ei ole vielä tullut kysyneeksi, mitä Hughes sitten on oikeasti oppinut ja miten se näkyy jäällä. Selittelyn ja kaunopuheisuuden lisäksi ei olekaan muuta, missä nuorukainen olisi mennyt eteenpäin.

Miten on mahdollista, että odotukset ykkösvarauksen suhteen voivat olla niin matalat, että Hughesin ansioiksi lasketaan hyvä ja reipas asenne? Onnistuneen NHL-kauden pelaamisen suhteen tarvitsee ilmeisesti tehdä saman verran töitä kuin alakoulun Hymypoika-pystin pokkaamiseen.

Viimeisimmät turhanpäiväiset kehut Hughesista lateli P.K. Subban The Hockey Newsin haastettelussa.

– Hughes on tehnyt kaiken, mitä häneltä on pyydetty. On vaikea tulla tähän liigaan 18-vuotiaana. Tämä on rankka liiga ja tilanne on ollut vaikea kaikille, mutta hän on suoriutunut siitä hyvin, Subban kommentoi.

– Rakastan Jackin kanssa pelaamista. Rakastan sitä energiaa, jonka hän tuo mukanaan joka päivä.

Tyhjempi kehu olisi enää, jos Subban olisi hehkuttanut, että Hughes yrittää parhaansa. Eikö ammattiurheilussa, miljoonien bisneksessä, todella voi odottaa parempaa ikäluokkansa parhaalta? Jos ei, onko NHL oikea paikka?

PS. Kaiken tämän on sanonut paremmin TPS:n jalkapallojoukkueen takavuosien päävalmentaja Pasi Rautiainen jo vuonna 2009. Suosittelen lämpimästi katsomaan lehdistötilaisuuden YouTubesta, mutta annan pienen maistiaisen.

– Jostain noista paikoista maali pitää pystyä tekemään, jos haluaa pärjätä. Tässä on turha lässyttää, että yksi tsemppaa hyvin, yks antaa kaikkensa joukkueelle ja on asenne kohdallaan. Totta kai, nehän on perkele peruskiviä.

Lue myös: Historiallisen huono tulokaskausi ja Jack Hughes puhkuu edelleen itseluottamusta: ”Pelaan todella hyvin”