Suomalaisvalmentaja Ville Nieminen sai hauskan yllätyskutsun, kun Winnipeg Jets kutsui kiekkokonkarin tulokaspelaajien leirilleen.

Suomessa Pelicansia luotsaava käskijä sai kutsun todennäköisesti Jetsin pelaajarakenteen takia. Joukkeessa riittää tulevaisuuden suomalaisnimiä. Samalla Nieminen oli tehnyt vaikutuksen seuran johtoportaaseen.

The Athletic haastatteli suomalaista, joka kertoo kutsun leirille olleen valtava yllätys. Taustalla oli pelaajakehityksestä vastaavan Jimmy Royn soitto.

– Roy soitti minulle ja jostain syystä kutsui minut mukaan. Kysyin heti, että ”miksi minä?”. Ehkä he olivat kuulleet hyviä juttuja minusta ja päädyin mukaan. Se oli todella hauskaa, Nieminen kertoo mediajätin haastattelussa.

Leiri oli opettavainen. Nieminen kertoo jutelleensa paitsi 42 kiekkolupauksen, mutta myös valmennuksen kanssa. Suomalainen pääsi pitämään myös opia opetushetkiä. Ne olivat haastavia, mutta samalla palkitsevia.

– Se oli alkuun vaikeaa, sillä en ollut puhunut englantia 15 vuoteen. Ja olen tottunut valmentamaan suomeksi, joten kaikki pointit eivät tulleet suoraan mieleeni. Eikä kaikki iskulauseet toimineet samalla tavalla. Mutta kaikki meni hyvin. Ja se oli todella hauskaa, Nieminen alleviivaa.

NHL tavoitteena – työtä tehtävä

Nieminen ei pelkää sanoa tavoitteitaan ääneen – ei myöskään valmentajana. NHL:ssä energiallaan hurmannut suomalainen kertoo suoraan, että valmentaminen Pohjois-Amerikassa on iso tavoite.

– Olen avoin kaikelle. Mutta NHL on tavoitteeni. Sitä ennen minun pitää valmentaa todennäköisesti joko AHL:ssä tai OHL:ssä. OHL olisi parempi, sillä siellä ei matkusteta niin paljoa, joten pelaajien kehittämiselle jää enemmän aikaa

Suomalaista ei välttämättä kiinnosta apuvalmentajan rooli AHL:ssä. NHL:ssä sama pesti voisi tuoda valmentajan vahvuudet ja intohimot esille.

– Apuvalmentajan työ on hieman erilaista. Minun tavoitteeni on tuoda pelaajan kehitykseen erityisesti urheilullista elämäntapaa, taitoja ja kaukalon ulkopuolista osaamista läpi vuoden. Kansainvälinen kiekko ja St. Louis Bluesin mestaruus ovat todistaneet joukkuepelaamisen eduista. Jos et pysty käyttämään kaikkia pelaajiasi kunnolla, olet usein vaikeuksissa, Nieminen pohtii.