Ratkaiseeko Bostonin mörön loukkaantuminen Stanley Cupin? ”Se on Bruinsille iso menetys”

© Kuva: Getty Images

NHL:n neljäs loppuottelu sen viimeistään todisti: Boston Bruins ei kävele helppoon ja odotettuun mestaruuteen. Kannu voi yhä tulla itärannikolle, mutta ennakoitua ylivertaisuutta kaikilla pelin osa-alueilla suhteessa St. Louis Bluesiin ei nähdä. Käynnissä on potentiaalinen seitsemän pelin finaalisarja.

Viasatin asiantuntija Esa Pirnes näki Bluesin löytäneen identiteettinsä uudelleen neljännessä ottelussa.

– He pyrkivät taklaamaan ja karvaamaan kovaa jo aikaisemmissa otteluissa, mutta esimerkiksi kolmannessa ottelussa ne tapahtuivat väärillä ajoituksilla Bostonin ollessa kiekollisena, jolloin Bruins pääsi syöttelemällä karvauksen alta pois ja taklaukset jäivät pelin ulkopuolisiksi, Pirnes analysoi NHLSuomi-sivustolle.

– Nyt St. Louis oli erittäin tiivis koko viisikon voimin. Hyökkääjien ja puolustajien yhteistyö toimi niin hyvin, että he pääsivät itse laittamaan kiekot haluamiinsa paikkoihin, sen kautta syntyi riistoja ja taklauksia. Boston ei päässyt paineen alta pois.

Kolmannen ottelun kaltaisia pelinavaamiseen ja keskialueen ylittämiseen liittyviä ongelmia ei Bluesilla neljännessä pelissä esiintynyt.

– Tilanne oli nyt erilainen, sillä Boston joutui pääasiassa purkamaan ja pelaamaan siirtokiekkoja Bluesin päästessä pitkiin hyökkäyksiin. Bostonin saadessa kiekon he keskittyivät purkamaan ja pääsemään vaihtoon. Tämän kaavan toistuessa Blues saneli ottelun kiekollisen rytmin.

Tunnettu klisee on, että tässä vaiheessa kautta kipukynnykset ovat tapissa ja kentällä ei ole terveitä pelaajia, vain pelikuntoisia. Leukansa neljännessä ottelussa murtanut Zdeno Chara ei ole tällä hetkellä kumpaakaan, ja slovakkijätin puuttuminen Bruinsin muuten fyysisesti vajaalta takalinjalta saattaa ratkaista taistelun St. Louisille.

Chara puuttui keskiviikkona joukkueen aamuharjoituksista. Päävalmentaja Butch Cassidyn mukaan puolustajan pelaaminen viidennessä ottelussa on epätodennäköistä ja vaikeaa.

– Chara antaa taklauksen alta yhä hyvän ensimmäisen syötön omille. Hänen pelinsä on selkeää: kova rännikiekko tai helppo avaus hyökkääjän lapaan. Jos hän ei pysty enää pelaamaan, se on Bruinsille iso menetys, Pirnes sanoo.

Pirnes ei myönnä olevansa yllättynyt Bluesin kyvykkyydestä taistella Stanley Cupista tasapäisesti selkeää ennakkosuosikkia vastaan.

– En ole tietyllä tavalla yllättynyt. Bluesin vahvuus juontaa juurensa jo sinne tammikuun ensimmäisiin päiviin, kun joukkue oli sarjassa jaetulla viimeisellä sijalla. Siitä eteenpäin he ovat olleet pistekeskiarvoissa Tampa Bayn tasolla, joten ei se sinänsä ole yllätys, Pirnes sanoo.

Stanley Cupin finaalit ovat tilanteessa 2-2. Viides loppuottelu pelataan torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 03.00 alkaen. Viasat Jääkiekko ja Viaplay näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Anssi Shemeikka