Suomalainen kiekkolegenda Esa Tikkanen voitti huikean NHL-uransa aikana Stanley Cupin viidesti. Hän nosteli mestaruuspokaalia neljänä keväänä Edmonton Oilersin paidassa ja kertaalleen New York Rangersin riveissä.

Kauden 1986-1987 Oilersin joukkue on jättänyt suuren jäljen kiekkohistoriaan. Joukkue oli Oilers-dynastian kenties lahjakkain. Sitä puhutaan jopa kaikkien aikojen parhaana joukkueena NHL:n historiassa. Tikkanen allekirjoittaa näkemyksen NHL Playoffs-podcastissa.

– Mun papereissakin se oli paras. 87-jengi oli paperilla ja peliltään parempi kuin 84-85, joka palkittiin myöhemmin jossain listauksessa. Kyllä se oli huimaa. Meiltä pystyi laittamaan kentälle kenet vaan, niin tulosta tuli. Sen playoff-rekorditkin näyttää, Tikkanen muistelee.

Oilers voitti tuolloin finaaleissa Philadelphia Flyersin voitoin 4-3. Tikkanen pelasi ykkösketjussa yhdessä Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin kanssa.

– Meillä oli niin paljon taitoa, vauhtia ja kovuutta. Kaikki osa-alueet oli rakennettu erittäin hyvin ja pelaajat osattiin pistää yhteen, Tikkanen kehui joukkueen koostumusta.

Erityisen joukkueesta teki se, että mestarijoukkueessa pihisi loistava yhteishenki.

– Oli ilo katsella muittenkin tekevän maaleja. Me olimme kaikki niin hyviä ystäviä keskenämme. Me emme olleet kateellisia kellekään. Juhlimme joka asiassa. Olimme niin yhtenäinen joukkue. Sillä ei ollut mitään merkitystä, kuka tekee maalit.

Tikkasen on vaikea kuvailla joukkuetta tietämättömille. Tuohon aikaan jääkiekon seuraaminen tv:n välityksellä ei ollut lähellekään yhtä helppoa kuin tänä päivänä. Hyökkääjälegendan äänestä kuulee, että kyseessä ei ollut tavallinen mestaruusjoukkue.

– Meillä oli niin paljon taitoa, että sitä on vaikea käsittää. Sitten meillä oli pelaajia, jotka osasivat tapella ja pitää huolta toisista.

Kuuntele Tikkasen kattava haastattelu kokonaan Suplasta. Stanley Cup -finaalit jatkuvat torstain ja perjantain välisenä yönä kello 03.00 Suomen aikaa. Voit katsoa Boston Bruinsin ja St. Louis Bluesin välisen viidennen finaalin Viasat Jääkiekko -kanavalta tai suoratoistopalvelu Viaplaysta.