”Tuntuu siltä kuin pää olisi flipperi-pelissä” – Suomalaisasiantuntija muistuttaa NHL:n pudotuspelien radikaalista vaatimustasosta

© Kuva: Getty Images

St. Louis Bluesin ja Boston Bruinsin välinen Stanley Cupin kolmas loppuottelu oli käsikirjoitukseltaan lähes päinvastainen kuin ennakot arvioivat. Bluesin ensimmäinen loppuottelu kotikentällä 49 vuoteen päättyi pannukakkuna 2-7-tappioon.

Bruinsin ykkösketju löysi tehonsa ja sen ylivoima oli murhaava; neljä yritystä tuottivat neljä maalia. Tähän kun lisätään, ettei nuorella Jordan Binningtonilla ollut maalinsuulla loppuotteluiden vaatimustasolle riittävä päivä, lukemat täsmäävät.

Viasatin asiantuntija Ossi Väänänen kehottaa seuraamaan neljännessä finaalissa Bluesin pelinavaamista.

– Bluesin on löydettävä keinot päästä nopeammin omista pois. Sitten kun pääsevät, millä tavalla keskialue ylitetään? Boston tukkii laidat erittäin hyvin, eikä siellä ollut yhtään tilaa pelata Bluesille ominaista dumb and chase -kiekkoa, Väänänen sanoo NHLSuomi-sivustolle.

Kolmannen pelin tapahtumista huolimatta Väänänen ei kuuluta maalivahtikriisiä alkaneeksi St. Louisissa.

– Binningtonille upposi viisi maalia, joista kaksi hän saattaisi haluta takaisin, Väänänen sanoo.

– Blues-leirissä en olisi hänestä huolissani. Nyt osui huonompi peli ja Bostonin maalit olivat niin sanotusti tehtyjä maaleja. Sean Kuralyn laukauksen hän haluaisi varmasti ottaa takaisin.

Boston oli tehnyt kolmanteen otteluun Väänäsen mukaan kotiläksyt erittäin hyvin.

– Bruinsin paineistus ja hyökkäysalueen puolustuspeli toimivat erinomaisesti. Kun Blues yritti avata peliä, Bruinsin kiekollisen puolen pakki iski keskialueelle peruuttelun sijaan välittömästi vastaan. Tämän myötä Blues ei päässyt lainkaan väsyttämään vastustajaa isojen ja vahvojen pelaajiensa avulla hyökkäyspään kulmapeleissä.

Väänäsen mukaan Blues kärsii myös Oskari Sundqvistin ja Robert Thomasin poissaoloista.

– Sundqvistin puuttuminen näkyi erityisesti alivoimapelissä, mikä taas maksoi joukkueelle neljä maalia.

– Täytyy kuitenkin muistaa, ettei ole todellakaan helppoa tulla uutena miehenä kolmanteen loppuotteluun. Sitä tilannetta ei pysty simuloimaan treeneillä. Olen itse kerran kokenut, kun heitetään suoraan toisen kierroksen ottelusarjan kuudenteen otteluun kolmen kuukauden tauon jälkeen. Tuntuu siltä kuin pää olisi flipperi-pelissä, Väänänen muistelee.

Neljäs loppuottelu on vuorossa maanantain ja tiistain välisenä yönä Viasat Jääkiekko -kanavalla sekä Viaplayssa kello 03.00 alkaen.

Anssi Shemeikka