New York Islanders on ollut tällä kaudella yksi NHL:n parhaiten puolustavia joukkueita. Päästettyjen maalien määrässä se on jopa liigan paras. 177 osumaa omiin on viisi vähemmän kuin toisena olevalla Dallas Starsilla. Liigan paras päästettyjen maalien keskiarvo 2,39 kertoo suoraan myös pelin alueet, joissa päävalmentaja Barry Trotzin kädenjälki näkyy vahvasti.

Viasatin selostaja ja jääkiekkotoimittaja Antti Mäkinen nostaa kuitenkin Islandersin uhkakuvaksi maalivahtikaksikon mahdollisen sekoamisen.

Robin Lehner on pelannut loistavan kauden ja Thomas Greiss paikkasi loukkaantunutta Lehneriä loistavasti. Paluunsa jälkeen Lehner ei ole kuitenkaan saanut kiekkoja kiinni. Jos maalivahtikaksikko nyt sekoaa, se ei tiedä Islandersin kannalta hyviä asioita, Mäkinen sanoi NHLSuomi-sivustolle.

Suomalaisselostaja ei ole vakuuttunut, löytyykö Islandersin koneesta lisäkierroksia pudotuspelien alkaessa.

– Joukkue on hävinnyt kaksi viimeisintä otteluaan roikuttuaan jo kotiedussa kiinni. Jos esimerkiksi Pittsburgh tai Carolina tulevat takaa ohi, en usko joukkueella olevan ilman kotietua pudotuspeleissä juurikaan annettavaa, Mäkinen linjaa.

Valtteri Filppulan loukkaantuminen on New York Islandersille kova isku. Arviolta neljä viikkoa sivussa oleva 35-vuotias suomalainen on tärkeä liimapala Islandersin viisikkopelissä.

– Filppula tekee pisteitä, mutta ottaa ennen kaikkea vastustajan parhailta pelaajilta tehoja pois. Fiksuna pelaajana hän saa yhdistettyä viisikon puolustavaan muotoon ja teroitettua ketjulleen sen tehtävän. Kun orkesterista ottaa kapellimestarin pois, orkesterille on luvassa vaikeita aikoja, Mäkinen alleviivaa tehot 15+14 tehneen suomalaisen merkitystä joukkueelleen.

Suomessa on kuluvalla kaudella keskusteltu, pelaako Filppula mainettaan huonompaa jääkiekkoa. Väitettä on perusteltu esimerkiksi Filppulan heikolla maaliodottamalla. Mäkisellä on suora näkemys esitettyyn kritiikkiin.

– Se on ihan täyttä p*skaa. Asiallisemmin sanottuna irrelevanttia tekstiä. Täytyy ymmärtää, miksi Valtteri Filppula pukee New York Islandersin pelipaidan päälleen, miksi Barry Trotz käyttää häntä vastustajan parhaita pelaajia vastaan ja miksi hän ottaa tärkeät oman pään aloitukset, Mäkinen sanoo.

– Ne ovat asioita, jotka eivät näy pistepörssissä. Filppulan laukaisuprosentti on korkea, koska hän ei pelaa hyökkäävässä roolissa, jonka myötä laukaisumäärät ottelussa eivät kasva määrättömästi.

[readmore from=Filppula-Valtteri]

– Sepä vasta taitoa on, kun laukoo ottelussa kolme kertaa ja tekee joka toiseen tai kolmanteen ottelun maalin tai antaa syötön. Se on taitoa, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan toimittajien täytyy kehittyä tilastojen tulkinnassa ja analyysissä.

– Luvut ovat faktoja, joita he piirtävät ja kertovat. Täytyy kuitenkin nähdä niiden lukujen taakse, mistä ne koostuvat. Mikä on pelaajan odotusarvo ja arvo organisaatiolle. Sitä ei Valtteri Filppulan kohdalla Suomessa ymmärretä, Mäkinen päättää.

New York Islanders vierailee Philadelphia Flyersin luona lauantai-iltana Suomen aikaa kello 19.00 Viasat Hockey-kanavalla ja Viaplayssa.