Tiesikö tämän maailmanmestarin nimeä ”kukaan” syksyllä? Suomalaisyllättäjä nousee varausennakoissa kohisten!

© Kuva: Getty Images

NHL:n suomenkielinen sivusto kirjoitti äskettäin mielenkiintoisen artikkelin liittyen ensi kesäkuussa taalajäille varattavien suomalaislupausten tämän hetkisistä tilanteista.

Juttu perustui NHL:n Central Scouting Services’n julkaisemaan keskikauden NHL Draft -rankingiin, jossa pelaajat oli eroteltu neljään kategoriaan: Pohjois-Amerikassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin sekä Euroopassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin.

Eurooppalaisten kenttäpelaajien ykkösenä on vähemmän yllättäen TPS:n lupaava hyökkääjä Kaapo Kakko. Hänen ”pahin kilpakumppani” ykkösvarauksen paikkaa mietittäessä on USAn Jack Hughes, joka on vastavaasti ykkösenä pohjoisamerikkalaisten listalla.

A-maajoukkueeseenkin tyrkyllä olleen Kakon ykköshaastaja Euroopan puolella on Pietarin SKA:n venäläislupaus Vasili Podkolzin.

Heinola nousee

Euroopan listan 50 kärkeen mahtuu Kakon lisäksi yhdeksän suomalaista, joista toiseksi paras sinivalkoinen on kauden aikana todellisena jättiyllättäjänä liekehtinyt Lukko-pakki Ville Heinola (kuvassa).

Hänen nimeä ei taatusti monikaan tiennyt ennen kautta, mutta Nuorten MM-kisoissa vakuuttanut pelaaja on nyt kyseisessä tilastossa jo sensaatiomaisesti seitsemäntenä.

Tuo tarkoittaa sitä, että raumalaisten liigajoukkueen sisäisen tehopörssin ylivoimainen kärki lukemalla (+11, 23 ottelua tehoin 1+5=6) voisi mennä NHL:ään tulevana juhannuksena jopa ykköskierroksella.

Pienillä numeroilla ovat myös Mikkelin Jukurien puolustajalupaus Mikko Kokkonen (9.) sekä Heinolan tavoin kauden aikana täydelliseksi yllätysnimeksi itsensä pelannut Antti Tuomisto (15.). Lähes kaksimetrinen pakkijärkäle on luutinut Ässien A-junnujoukkueen takalinjoilla läpi sesongin.

Kakon ja Heinolan lisäksi myös Kokkonen ja Tuomisto menisivät tämän hetkisen arvion mukaan jopa ykköskierroksella NHL:ään.

Viime kesänä ensimmäisellä kierroksella varattiin kaikkiaan 16 pohjoisamerikkalaista pelaajaa, joten nyt näyttää siltä, että nuo numerot 7, 9 ja 15 voisivat huonontua siis maksimissaan 16:lla. Toki tuo 16 on vain esimerkki viime vuodelta, eikä se ole suinkaan mikään vakiomäärä, minkä verran pohjoisamerikkalaisia napataan NHL:ään.

Muitakin tähtiä

Listan top-50:een ylsivät myös Anttoni Honka (19.), Henri Nikkanen (21.), Patrik Puistola (28.), Leevi Aaltonen (30.), Juuso Pärssinen (31.) ja Aku Räty (49.). Näiden lisäksi koko listalla oli muuta suomalaista 11 kenttäpelaajaa. Isoin numero oli Mico Luodon 128.

Maalivahtituotantokin on Suomessa kunnossa. Euroopan maalivahtilistalla kärkipäähän ylsivät Roope Taponen (7.) ja Jasper Patrikainen (12.).

» Tuleeko Kaapo Kakosta historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? Kaikki ensi kesän draftista erikoissivultamme!