Edmonton Oilersin Jesse Puljujärven kausi on lähtenyt nihkeästi liikkeelle ja puheet 20-vuotiaan suomalaisen kehityksen taantumisesta on aloitettu jo hyvissä ajoin.

Puljujärven otteet ovat ailahdelleet alkukaudella rutkasti, eikä vakituista pelipaikkaa Oilersin rosterista ole löytynyt. Hänet on nähty pikavisiitillä ykkösketjussa Connor McDavidin rinnalla, mutta suurin osa ajasta on mennyt alemmissa ketjuissa.

Nuoren suomalaisen kausi koki merkittävän muutoksen marraskuussa, kun hänet lähetettiin yllättäen AHL:n puolelle. Farmissa Puljujärvi sai kuitenkin pienen vireen päälle ja ansaitsi neljän ottelun jälkeen kutsun NHL:ään, kun Oilers oli samaan aikaan korvannut päävalmentaja Todd McLellanin kokeneella Ken Hitchcockilla.

The Athletic -lehden asiantuntija Allan Mitchell otti Oilersin alkukauden tutkintaansa ja arvosteli jokaisen pelaajan kirjainarvosanalla (A-F).

Kuten odottaa saattaa, Puljujärvi ei saanut kovinkaan mairittelevaa arviota, sillä hän joutui tyytymään arvosanaan D. Mitchell uskoo, että syy tähän heikkoon arvosanaan ei ole pelkästään Puljujärvessä itsessään.

– Oikea sana tähän on pettymys, mutta minun mielestä Oilersin tapa käsitellä tätä pelaajaa on se suurin ongelma. Hän pelasi heikosti McLellanin alaisuudessa, mutta löysi hieman virettä AHL:n puolella kirjaamalla siellä neljään otteluun neljä pistettä. Puljujärvi on tehnyt NHL-kutsun jälkeen 20 ottelussaan tasakentällisin tehopisteet 3+2=5, kun häntä käytetään useimmiten kolmannen ketjun roolissa. Kehitys on pientä, mutta sitä kuitenkin on. Jos tämä nuorukainen tekee odottamattoman ja saa kehityksensä takaisin uomilleen, siitä kuuluisi kaikki kunnia hänelle – joskin Hitchcock saisi siitä myös syöttöpisteen. Tätä tilannetta kannattaa seurata kauden seuraavalla puoliskolla, Mitchell analysoi.