Suomalaisasiantuntija puolustaa kovasti parjattua Calgary Flames -hyökkääjää: ”Näen asian niin”

© Kuva: Getty Images

Calgary Flamesin johtoasemaa läntisessä konferenssissa voisi kuvailla elefantiksi puussa. Kukaan ei tiedä miten se sinne päätyi, mutta kaikki tietävät sen romahtavan alas ennemmin tai myöhemmin.

Viasatin selostajan ja jääkiekkotoimittaja Antti Mäkisen mukaan nykyiseen tulokseen on ollut rahkeita aiemminkin.

– Flames on pelannut koko kauden siellä tasolla, jolla heidän kuuluukin. Aiempinakin kausina heillä on ollut esimerkiksi hyvä puolustus, mutta joukkue on sakannut. Nyt päävalmentaja Bill Peters on onnistunut sitomaan joukkueen yhtenäiseksi, Mäkinen sanoo NHLSuomi-sivustolle.

Lauantai-iltana Viasat Jääkiekko ja Viaplay näyttävät 20.05 alkaen Flamesin vierasottelun idän pohjamudissa kyntävää ja viimeisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän hävinnyttä Philadelphia Flyersia vastaan.

– Flyersin kausi lähti alusta asti etelään, eikä heillä riitä enää usko kurssin korjaamiseen. Tämä kausi on heidän osaltaan täysin fiasko.

Mäkisen mukaan lähtöasetelmat lauantain otteluun ovat selkeät.

– Kysymys kuuluu: kuinka monta maalia Calgary Flames tekee? Flyers oli perjantaiaamuna Carolinaa vastaan jälleen todella kuriton joukkue. Maalivahtibingo pyörii ja joukkueen tekemisen taso ei yksinkertaisesti riitä.

– Jos katsotaan mitä Flames pystyy kiekollisena toteuttamaan, ja miten vastuullisesti he tekevät kiekottomana työnsä puolustuspäässä, voi povata Flyersille vaikeuksia, Mäkinen ennakoi.

Missä Nealin tehot?

Hyökkääjä James Neal siirtyi Las Vegasista kesällä kanadalaisseuraan. 25 maalia Vegasille 71 ottelussa viime kaudella iskenyt Neal ei ole päässyt tuloksen osalta vielä omalle tasolleen. 41 pelattua ottelua kuluvalla kaudella ovat tuottaneet vaatimattomat tehot 4+4.

– Moni kritisoi Nealia, mutta minä näen asian niin, että hänet hankittiin Flamesiin iskemään maaleja vasta silloin, kun niillä on merkitystä.

Mäkinen näkee 267 maalia ja 236 syöttöä 744 ottelun mittaisella NHL-urallaan toistaiseksi kirjanneen Nealin kärsivän vain väliaikaisesta heikosta jaksosta.

– Hänellä on kiistatta ollut tuloksen valossa heikko alkukausi, mutta uskon kyseessä olevan vain lyhytaikainen romahdus. Hän on vedellyt tyhjistä maaleista tolppiin, mutta kaikki tiedämme, miten laadukas pelaaja oikeasti on kyseessä.

Kuka torjuu kiekot keväällä?

Kauden ensimmäinen puolisko on ollut Flamesilta käytännössä siis pelkkää voittokulkua. Mäkinen näkee joukkueessa kuitenkin arvoituksellisia osa-alueita pudotuspelien lähestyessä.

– Ei ehkä ongelma, mutta mietinnän paikka on maalivahtipeli. Ykkösvahdin paikan on ottanut David Rittich, jolla ei ole mitään kokemusta kovista peleistä. Mike Smithin puolestaan piti olla kaveri, joka tuo maalinsuulle vakautta, mutta kiekot eivät ole hänellä tarttuneet odotetulla tavalla.

– Viime kaudella mestaruuden voittanut Washington Capitals aloitti pudotuspelit Columbusta vastaan Philipp Grubauerilla. Tämä torjui kaksi ottelua, jonka jälkeen Braden Holtbylla mentiin päätyyn asti. Onko tässä vastaava tilanne? Rittichillä mennään koviin peleihin asti, jolloin Smith näyttää miksi hänet hankittiin.

Anssi Shemeikka