Suomalainen kiekkokansa on saanut läpi NHL-syksyn seurata vuoroin huolestuneena ja haltioituneena Patrik Laineen vaihtelevaa virettä Winnipeg Jetsissä. Marraskuussa tamperelainen iski 12 ottelussa 16 osumaa, mutta joulukuussa osumia on syntynyt 13 ottelussa toistaiseksi kaksi.

Laineen maalituotanto ei missään vaiheessa kautta ole ollut erityisen tasaista, vaan tulos on syntynyt ryppäissä. Joulukuuhun asti kuitenkin esimerkiksi suomalaisen laukausmäärät kuivan kauden keskellä kertoivat, ettei syytä huoleen ole. Pelaaminen oli tasalaatuista ja maalipaikkoja tuottavaa, jolloin tulos syntyi väistämättä ennemmin tai myöhemmin. Nyt tilanne on muuttunut.

Laine on todennäköisesti maailman lahjakkain maalintekijä, mutta itseluottamuksen rapistuessa viiden ottelun maalittomassa putkessa, hänelle ei ole kentällä käyttöä.

Ennen joulutaukoa Vancouveria vastaan pelatussa ottelussa Laine ei laukonut ottelussa kertaakaan. Perjantain ja lauantain välisenä yönä Calgarya vastaan suomalainen osui omiin ja jäi teholukemaan -3.

Laineen yleinen peli-ilme huokuu juuri nyt kaikkea muuta kuin luottamusta omaa erikoisosaamista ja ainoaa maailman huipulla vertailua kestävää taitoa kohtaan. Laineelta odotetaan laukauksia niistäkin sektoreista, joista muut pelaajat eivät tavallisesti lauo. Tällä hetkellä Laine hakee mieluummin turvallisempaa syöttöä joukkutovereille. Vastustajan maali näyttäytyy maalinteon mahdollisuuden sijaan epäonnistumisen uhkana.

Pidempikään kuiva kausi ei ole toistaiseksi pystynyt kangistamaan Laineen moneen kertaan ainutlaatuiseksi todistamaa kylmäveristä maalivainua. Viileitä hermoja ja rauhallisuutta suomalainen tarvitseekin purkaakseen nyt NHL:n parhaan maalintekijän odotuksiin suhteutuvan tulospaineen.

Laineen vuoristorataa muistuttava tuloskunto nostaa mielenkiintoa myös tulevia sopimusneuvotteluita kohtaan.

Tarjoaako Winnipeg Laineelle uskossa ja luottamuksessa ennakkoon kaavailtua yhdeksän tai kymmenen miljoonan dollarin arvoista sopimusta vai joutuuko kolmannella NHL-kaudellaan aavistuksen tehokkuudeltaan epäluotettavaksi osoittaunut maalintekijä tyytymään niin sanottuun siltasopimukseen?

Laineen vaikea joulukuu ei ole soittanut Winnipegissä hälytyskelloja suuremmin, sillä joukkue on voittanut viimeisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän ja johtaa läntistä konferenssia.

Jetsin lentokelille voi povata jatkoa, sillä lauantain myöhäisillassa se isännöi viiden ottelun tappioputkessa ja konferenssin 11. olevaa Minnesota Wildia kello 23.00 alkaen. Viasat Jääkiekko ja Viaplay näyttää ottelun suorana lähetyksenä.