Sportsnetin sisäpiiritoimittaja Chris Johnston nosti viime viikolla kissan pöydälle ja paljasti, että Toronto Maple Leafsin nuori supertähti Auston Matthews saattaa joutua ensi kesänä toisen NHL-seuran ”offer sheetin” kohteeksi.

Johnston antoi jatkoa tarinalleen nyt sunnuntaina ja puheeksi nousi myös sopimuksensa päättävä suomalaishyökkääjä Patrik Laine. Toimittaja oli kuullut, että NHL-seurat ovat kiinnostuneita tekemään tarjouksen myös Laineelle.

Jos termi ”Offer sheet” ei ole aikaisemmin tuttu, niin se tarkoittaa sitä, että mikä vain NHL-joukkue voi tehdä sopimuksettomalle rajoitetulle vapaalle pelaajalle sopimustarjouksen ja naarata pelaajan riveihinsä. Pelaajan alkuperäiset oikeudet omistava seura voi kuitenkin vastata tarjoukseen, jos he haluavat maksaa toisen NHL-seuran asettaman (yleensä mottipäisen) summan pelaajastaan. Pelaaja voi halutessaan kuitenkin kieltäytyä siirtymästä tarjouksen tehneeseen joukkueeseen.

– Pelaajan täytyy hyväksyä tarjous, eikä ole syytä uskoa, että Laine tai Matthews haluaisi jättää mestaruudesta taistelevan joukkueen. Mutta jos jokin seura tulee tarjoamaan seitsemän vuoden mittaista ja 15 miljoonan dollarin vuosipalkan sopimusta, voimmeko odottaa heidän sanovat ”ei” ihan vain lojaalisuuden takia? Tuskin, Johnson spekuloi.

Myös entinen NHL-GM ja nykyään Sportsnetin asiantuntijana toimiva Brian Burke uskoo, että NHL:ssä saatetaan nähdä ensi kesänä ensimmäistä kertaa ”offer sheet” sitten vuoden 2012.

– Ennen tähän asiaan oli koodisto. En usko, että näitä kavereita kiinnostaa enää, ”offer sheetejä” äänekkäästi urallaan vastustanut kiekkolegenda valitteli.