NHL:n seuraajat ovat useana aamuna hieraisseet silmiään sarjataulukkoa tarkistaessaan. Buffalo Sabresia ei ole totuttu näkemään itäisen konferenssin kärjessä, mutta 17 voittoa ja kymmenen tappiota oikeuttavat idässä kolmanteen sijaan.

Viasatin NHL-asiantuntija Esa Pirnes näkee vireen taustalla historian ja nuoret pelaajat.

– Uskon, että nykyisen nousun yksi syy on alla olevat vuosien vaikeudet. Tappiota tappion perään ja pelaajia on vaihtunut. Siinä samalla nuoret pelaajat ovat kuitenkin kasvaneet korkoa tätä hetkeä varten. Rasmus Dahlinin tasoisia uusia nuoria on tullut seuraan ja hyvien asioiden kierre on alkanut tuottaa tulosta, Pirnes sanoi NHLSuomi-sivustolle.

Yksi joukkueen kantava voima on ollut 22-vuotias kapteeni Jack Eichel. Amerikkalaisen kehityskäyrä ei ole viime vuosina osoittanut niin jyrkästi ylöspäin kuin saatettiin odottaa, joten kuluvan kauden tasonnousu on otettu Buffalossa ilolla vastaan.

– Pitää muistaa, että Eichel tarvitsee ympärillä oleviltakin tukea. Ei ole helppo olla ykköstykki organisaatiossa, josta puuttuvat menestymisen kulttuuri ja oikeat pelaajat. Se on raskas taakka nuorelle kaverille.

Sabres kohtaa lauantai-iltana kotikentällä Suomen aikaa kello 20.00 Philadelphia Flyesin. Kotijoukkueella on neljä tappiotta allaan ja NHL-kansa seuraakin mielenkiinnolla, miten nuori ja voittamiseen tottumaton joukkue käsittelee vaikeudet.

– Voittoputkessa herkästi unohtaa pienien asioiden tekemisen huolellisesti ja tietynlaisen nöyryyden. Tappioiden alkaessa saatetaan myös huomata, että joukkue oli pelannut jo viimeisten voittojen aikana heikosti tuloksesta huolimatta, Pirnes pohtii.

Suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen kuuluu Buffalon puolustuksen tukipilareihin. Ristolainen on kuluvalla kaudella jälleen tarjonnut muutamia huimaavia yksilösuorituksia, mutta samalla puolustuspäässä tekeminen on 24-vuotiaalla turkulaisella paikoin yhä huolimatonta.

– Ristolainen tarvitsisi rinnalleen huipputason puolustavan puolustajan. Viimeisissä otteluissa rinnalla on pelannut ruotsalainen Lawrence Pilut, mutta Ristolainen kaipaisi ison profiilin ykköspuolustajaa rinnalleen, joka olisi vahva omassa päässä, mutta osaisi myös liikuttaa kiekkoa. Tällöin Ristolaisen erityisosaamisellekin jäisi enemmän tilaa toimia, eikä virheet näkyisi niin räikeästi, Pirnes analysoi.

Buffalo Sabresin ja Philadelphia Flyersin välinen ottelu Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa alkaa NHL-studiolla kello 19.30.