Näkökulma: Olisiko nyt aika katsoa nöyrästi peiliin, Tom Wilson?

© Kuva: Getty Images

Tom Wilson vietti kauden ensimmäiset 16 ottelua poppariosastolla harjoituskauden sikailustaan. Kun voimahyökkääjä palasi marraskuussa kaukaloon, monet arvuuttelivatkin jo valmiiksi, milloin tulee seuraava ylilyönti.

No, eihän siinä kauaa mennyt.

Viime yönä Wilson taklasi päähän New Jersey Devilsin Brett Seneytä. Tai sillä nimikkeellä häntä rangaistiin ja heitettiin ulos kaukalosta. Tilanteen pääset katsomaan tästä.

Osuuko kontakti loppujen lopuksi edes päähän? Monen mielestä ei, eikä myöskään minun silmilläni. Pääasiallinen kontakti on Seneyn olkapään tai muun ylävartalon kanssa. Se ei kuitenkaan tee tilanteesta yhtään sen vähemmän tuomittavaa.

Ongelma on täydellinen piittaamattomuus vastustajan terveydestä. Seney on tilanteessa selkä Wilsoniin päin ja hän on jo viskannut kiekon ränniin. Mitään syytä kontaktille ei ole, ja halutessaan Wilson voisi helposti luistella Seneyn ohi.

Wilsonilla edessään kivinen tie

Tällainen piittaamattomuus pakottaa NHL:n reagoimaan. Mutta millainen pelikielto olisi sopiva? Wilsonin 14 ottelun pelikielto ja tuntuneet sakot eivät miestä hetkauttaneet, joten auttaisikohan, jos nyt lätkäistäisiin tuplasti? Ehkä, mutta se ei olisi linjassa muun kurinpidon kanssa.

Haastattelin noin vuosi sitten Liigan kurinpitoa päähän kohdistuvista taklauksista. Mitään erityiskohtelua toistuvista ylilyönneistä ei ollut, vaan ongelman ajateltiin ratkeavan itsestään. Pelikieltoa nostetaan toistuvan rikkojan statuksen varjolla. Tähän vielä sakot päälle ja ajan kanssa pelaaja on joko tuhonnut oman uransa tai ymmärtänyt lopettaa sikailunsa.

Ainakaan vielä oppi ei ole tuntunut menevän perille.

– Paljon maineestani johtuu mediasta. Olen pelannut 400 ottelua ja minulla on ollut kaksi pää-tapausta. Se on ikävää, Wilson kommentoi aiemmin tässä kuussa.

Nähtäväksi jää, kuinka monta dollaria Wilsonin pitää maksaa ja kuinka monta peliä pitää istua katsomossa, ennen kuin hänelle alkaa valjeta, että ehkä oikea syyllinen löytyykin peilistä.

Teksti: Toni Tuomala