Jääkiekossa monet ottelut ratkaistaan erikoistilanteiden kautta.

Tottakai paremmuus tasakentällisin näyttelee aina omaa isoa osaansa, mutta etenkin NHL:ssä joukkueiden tasaisuus tekee viisikkopelaamisesta eräänlaista shakkia. Paremmalla taktiikalla, valmistautumisella ja keskittymisellä varustautunut seura vie tässä tapauksessa yleensä pidemmän korren.

Mutta mikäli joukkue x on tasakentällisin joukkue c:tä pykälän edellä, niin tämä ei ratkaise vielä mitään. Joukkue c:n ylivoima tunnetaan nimittäin yhtenä NHL:n vaarallisimpana, joten joukkue x:llä ei ole varaa typeriin jäähyihin. Etenkään silloin, jos sen alivoima on yksi liigan heikoimmista.

NHL:n parasta ylivoimaa pelaa nykyään Winnipeg Jets, jonka tehokkuus on peräti 34,0-prosenttista.

Vastaavasti Jetsin viidellä viittä vastaan -pelaaminen on prosentuaalisesti liigan heikointa: se on tehnyt kuluvalla kaudella 54 maalia, joista vain 27 (50%) on syntynyt 5-vastaan-5 -pelaamisen tuloksena. Esimerkiksi, ehkä jopa yllättäen, Montreal Canadiens johtaa kyseistä tilastoa huimalla 76,0 prosentin lukemalla (44/58). Toiseksi eniten maaleja (42) tasaviisikoin ovat tehneet – vähemmän yllättäen – Nashville Predators ja Toronto Maple Leafs.

Kaikesta huolimatta Winnipeg on voittanut pelaamastaan 17 ottelustaan 11. Sarjapisteet (23) oikeuttavat länsilohkon kolmannelle sijalle. Hyvän suorittamisen taustalla ei ole hyvä viisikkopelaaminen, vaan erinomaisesti toiminut puolustus- ja maalivahtipelaaminen sekä kirurgisen tehokkaasti tuhoa tekevä ylivoima.

Manitobalaisseura sai torstain vastaisena yönä vastaansa Washington Capitalsin, joka hallitsi pelitilanteita aina toisen erän viidennelle minuutille saakka. Tämä jälkeen Aleksandr Ovetshkin otti täysin turhan estämisjäähyn, jonka seurauksena ”Jetit” rokottivat välittömästi. Välittömästi tarkoittaa tässä tapauksessa seitsemää sekuntia.

Maalin kiskaisi tähtisentteri Mark Scheifele, jota edelsi aloitusvoitto sekä kolme salamannopeaa syöttöä. Winnipeg sanalla sanoen repi NHL:n neljänneksi heikoimman alivoiman (72,5%) kappaleiksi.

Hockey Daily 365 l NHL Highlights & News

@HockeyDaily365
Mark Scheifele gets into open ice and rips one past Copley!

#GoJetsGo

Jets sai heti perään toisen ylivoiman, jossa maali suorastaan roikkui ilmassa. Ainoastaan maalivahti Phoenix Copleyn huipputorjunnat pitivät vierasjoukkuetta pystyssä.

Näiden jäähyjen ja niitä seuranneiden ylivoimien seurauksena pelin tempo kääntyi kotijoukkueelle, joka ratkaisi ottelun kolmannessa erässä puolustaja Ben Chiarotin maalilla. 3-1 -osuman tyhjiin naulasi puolestaan hyökkääjä Kyle Connor.

Vaikka ottelussa nähtiin vain yksi ylivoimamaali, niin sen merkitys oli sitäkin suurempi. Sopii vain miettiä, kuinka kova ryhmä Winnipeg on sen jälkeen, kun se saa viisikkopelinsä kukoistamaan.