Uuden suomalaispelaajien sukupolven marssi kirkkaisiin valoihin on vankistanut entisestään tarunhohtoisen taalaliigan sädekehää Suomessa. Viasatin NHL-asiantuntija ja entinen huippupuolustaja Ossi Väänänen kertoo NHLSuomi-sivustolle alkavan kauden potentiaalisimmat seurattavat

Leijonista tuttu konkaripakki on kiinnittänyt katseensa ennen uutta kautta oman pelipaikkansa kiinnostavimpiin nimiin.

Suomalaisvinkkelistä huomion on vanginnut HIFK:sta Dallasiin siirtynyt Miro Heiskanen.

– Miro on erityisesti osunut silmään, koska hän on vakuuttanut Dallasin leirillä. Hänen kykynsä on nähty nyt Liigassa, MM-kisoissa ja olympialaisissa. Mielenkiintoista nähdä miten hän pystyy tuomaan vahvuutensa täysin erilaiseen ympäristöön ja peliin Pohjois-Amerikassa, Väänänen avaa NHLSuomi-sivustolle.

Kesällä päättynyt kausi oli Aleksandr Ovetshkinin ja Washington Capitalsin pitkän odotuksen ja taistelun täyttymys. NHL-yleisölle se oli kuitenkin lähes yhtä paljon myös tarina uudesta ja nimettömästä joukkueesta kasinoiden keskellä Nevadan autiomaassa.

– Vegas Golden Knights on joukkue vailla historiaa, mutta uskon yhden kauden aikana jo rakentuneen vahvaa voittamisen kulttuuria. Jatkuuko Vegasin meno yhtä lennokkaana, miksi ei? Puhutaan luisteluvoimaisesta joukkueesta, joka on myrkkyä tämän päivän NHL:ssä, Väänänen arvioi.

Väänänen kertoo olevansa joukkueita enemmän kiinnostunut yksilöistä. Erään Väänäsen entisen joukkuetoverin seurasiirto olikin harjoituskauden puhutuin paukku.

– Mua kiinnostaa ennen kaikkea isot ja erottuvat yksilöt. Erityisesti San Joseen matkannut Erik Karlsson, jonka kanssa on tullut myös pelattua aikoinaan Jokereissa. Sharksissa on entuudestaan jo Brent Burns puolustuksen johtajana ja nyt hänen rinnalleen saapuu saman mittaluokan tähti. Miten näiden kahden kemia tulee toimimaan, se on mielenkiintoista nähdä.

Karlssonin saapumisen myötä San Josen kohdalla on uskottavaa puhua ei pelkästään konferenssin ykkössijasta, vaan Stanley Cupin voitosta. Sharksin kasvot ovat tähän asti olleet parrakkaat ja virnuilevat. Brent Burns ja Joe Thornton ovat johtaneet joukkuetta esimerkillään vuosia, mutta löytyykö Karlssonin kokoiselle statukselle tilaa kopista ja muille puolustajille peliaikaa varsinkin kauden ratkaisuhetkillä.

– Molemmat ovat tottuneet tahkoamaan puolta tuntia pelissä ja olemaan selkeitä ykköspakkeja joukkueissaan. Mielenkiintoista nähdä, miten Sharks pitää esimerkiksi neljä muuta pakkiaan pelissä sisällä. Puolustajan on vaikea pysyä pelin rytmissä mukana jos peliaika laskee alle 13 minuutin.

Väänänen uskoo Karlssonin San Jose Sharksin olevan vahva kisaaja Stanley Cup -jahdissa. Kuva: Getty Images.

Karlssonin persoona ihastutti

Kaikki muistavat Karlssonin ylivertaisuuden työsulkukaudella Jokereissa 2012-2013. Puolustajien pistepörssin puolikkaalla kaudella voittaneella ja tuskin kertaakaan taklanneella Karlssonilla oli pilke silmäkulmassa ja vilpitön hauskanpito jatkuvasti päällä Jokereissa pelituntumaa yllä pitäessään.

– Erikistä huokui kopissa ennen kaikkea sellainen rentous ja iloisuus. Nuoremmat kundit olivat ihmeissään, kun Erik ja Valtteri Filppula saattoivat erätauolla mennä lämpiöön katsomaan saippuaoopperaa. Suomessa on totuttu keskittymään ja treenaamaan kaikki samalla tavalla, mutta se on oikeasti yksi lysti mikä on kullekin pelaajalle ominaisin tapa saada paras suoritus irti, Väänänen muistuttaa.

NHL-kausi 2018-2019 käynnistyy torstaiyönä 4. lokakuuta Suomen aikaa. Kauden kaikki ottelut mukaan lukien yli 130 prime time -ottelua katsottavissa Viasatilta ja Viaplayssa . Kauden asetelmia puidaan tarkemmin Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa kaksituntisessa ennakkostudiossa keskiviikkona 3.10. klo 20.00 alkaen.

Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat avataan avoimeen katseluun viikonloppuna 5.-7.10. Kanavat aukeavat perjantaina 5.10. klo 16:00 ja sulkeutuvat maanantaina 8.10. klo 9:00. Operaattoreiden verkossa auki ovat kaikki kolme kanavaa ja antenniverkon alueella Viasat Urheilu -kanava.