Winnipeg Jets – kausiennakko 2018-19: NHL:n maalikuningas vaihtaa nimeään

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Winnipegin vuosi sujui lähestulkoon täydellisesti. Voittoja kertyi peräti 52 ja joukkue hävisi vain 20 peliä varsinaisella peliajalla. Illasta toiseen kovia maalimääriä takonut manitobalaisryhmä pommitti peräti 273 täysosumaa (2. sija).

Onnistumisia tuli laajalta rintamalta eikä tulosvastuu jäänyt vain muutaman pelaajan varaan. Patrik Laine pyssytti 44 maalia, Kyle Connor 31, Nikolaj Ehlers 29, Mark Scheifele 23 ja Blake Wheeler 23. Heidän lisäkseen löytyi kolme kymmenen maalin rajapyykin rikkonutta pelaajaa.

Myös puolustus sekä maalivahti Connor Hellebuyck onnistuivat erinomaisesti. Omissa helisi vain 216 kertaa, millä irtosi sija numero viisi.

Kaikki näytti sujuvan Jetsin kannalta hyvin. Kanadalaisseura vahvistui entisestään ennen siirtorajaa, kun Paul Stastny liittyi joukkueeseen. Winnipegistä löytyi syvyyttä, taitoa, nopeutta ja fyysisyyttä – samalla myös tietynlaista ilkeyttä.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan tullut Minnesota Wild näytti lähinnä poikaselta panssarivaunumaiseen Jetsiin verraten. Koko sarja oli varsin yksipuolinen ja manitobalaiset marssivat jatkoon voitoin 4-1.

Läntisen konferenssin välierissä vastaan tuli yksi suurimmista Stanley Cup -suosikeista: Nashville Predators. Ottelusarja eteni tasaisissa merkeissä ja jatkoonmenijää saatiin hakea ratkaisevasta seiskaottelusta. Winnipeg näytti lopulta ”närhen munat” ja kylvetti tennesseanilaisia maalein 5-1.

Konferenssifinaaleissa Jets sai vastaansa debyyttikauttaan pelanneen Vegas Golden Knightsin. Suurin osa julisti Winnipegin jatkoonmenijäksi jo ennen kuin pelit ehtivät käynnistyäkään. Golden Knights jyräsi kuitenkin ”jettien” ylitse ja eteni Stanley Cupin finaaleihin voitoin 4-1. Winnipeg jäi auttamatta jälkeen nopeudessa, ja Vegas-vahti Marc-Andre Fleury hoiti loput.

Kokonaisuudessaan kausi sujui kuitenkin – kuten sanottu – lähes täydellisesti. Lähes täydellinen ei kuitenkaan riitä NHL:ssä, ja täydellisyyteen joukkueen on pyrittävä tulevalla kaudella. Tai ainakin parantamaan taas askel edellisestä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Paul Stastny (Vegas Golden Knights)
Keskushyökkääjä, 32 vuotta

Winnipeg teki kaikkensa, jotta se olisi saanut pidettyä huippuhankintansa riveissään. Vegas vei kuitenkin voiton ja nappasi yhdysvaltalaisen jettien nenän edestä. Harmittava menetys ja jättää ison aukon Jetsin kakkosruutuun. Erinomainen kahdensuunnan hyökkääjä, joka pelasi Manitobassa lopulta 19 runkosarja- ja 17 pudotuspeliottelua tehoin 10+18=28.

 

Kuva: Getty Images

Joel Armia (Montreal Canadiens)
Laitahyökkääjä, 25 vuotta

Porilainen puhkesi kukkaan nimenomaan Winnipegissä. Buffalo Sabresista käteen jäi lähinnä AHL-kokemusta, mutta Jetsissä Armia nousi joukkueensa yhdeksi tärkeimmistä syvyys- ja alivoimapelaajista. Taiturimainen suomalainen pelasi päättyneellä kaudella parhaan vuotensa tekemällä 79 runkosarjapelissä komeat 29 tehopistettä (12+17).

 

Kuva: Getty Images

Steve Mason (vapaa agentti)
Maalivahti, 30 vuotta

Jets pääsi kallispalkkaisesta floppihankinnastaan eroon ilman sopimuksen ulosostoa, mutta se menetti Montrealin kanssa tehdyssä vaihtokaupassa Armian. Mason kärsi viime kaudella pahoista loukkaantumisista, eikä hän pelannut NHL:ssä kuin 13 ottelua tilastoin 90,6/3,24. Ei tule ikävä.

 

Kuva: Getty Images

Matt Hendricks (Minnesota Wild)
Keskushyökkääjä, 37 vuotta

Kokenut jenkkihyökkääjä ei loista kaukalossa, mutta on erittäin tärkeä pukukoppipelaaja. Pelaa myös tärkeitä alivoimaminuutteja, joten siinä mielessä jättää pienoisen loven. Muutoin ura alkaa olla jo ehtoopuolella, eikä Jetsistä löytynyt hänelle enää käyttöä.

 

Kuva: Getty Images

Tobias Enström (MODO)
Puolustaja, 33 vuotta

Koko NHL-uransa Winnipegin organisaatiossa pelannut ruotsalainen karisti Pohjois-Amerikan pölyt taakseen ja suuntasi takaisin kasvattiseuraansa. Kärsinyt viime vuosina useista loukkaantumisista ja sama toistui myös päättyneellä kaudella. Pelejä kertyi lopulta vain 43, eikä tehopisteitäkään syntynyt kuin kuusi. Vähän siihen nähden, mitä Enström on aiempina vuosinaan tottunut takomaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Laurent Brossoit (Edmonton Oilers)
Maalivahti, 25 vuotta

Kanadalainen on tottunut viime vuosina toimimaan lähinnä Edmontonin kolmosvahtina, eikä otteluita ole juurikaan kertynyt. Päättyneellä kaudella Brossoit’n tilille kertyi vain 13 kamppailua, joissa hänen torjuntaprosenttinsa oli 88,3. Astuu nyt ensimmäistä kertaa kakkoskassarin saappaisiin. Iso kysymysmerkki. Jetsin kannalta on toivottava, että Hellebuyck pysyy kunnossa.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Patrik Laine
Laitahyökkääjä, 20 vuotta

Ylivoimaisesti Suomen paras – ja yksi maailman parhaista – maalintekijöistä.

Laine oli debyyttikaudellaan vielä poikanen kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, mutta viime sesongilla tähän tuli roima parannus. Alkukausi oli tahmea, mutta kun ketsuppipullon korkki aukesi, oli Laine lähes pitelemätön.

Nyt nuorukainen on viisi kiloa kevyempi, mutta yhtä vahva kuin päättyneellä kaudella. Ykkösehdokas nappaamaan NHL:n maalikuninkuuden.

 

Kuva: Getty Images

Sami Niku
Puolustaja, 21 vuotta

Viime kaudella AHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu Niku pelasi loistavan harjoituskauden, mutta nuorukainen lähetettiin hakemaan vauhtia vielä farmin puolelta.

Erinomainen kiekollinen puolustaja, jota on verrattu useaan otteeseen Jetsin organisaatiossa yli 700 ottelua tahkoneeseen Enströmiin.

Muut suomalaiset: 

Kristian Vesalainen (katso alhaalta)

Tiesitkö

Atlanta Thrashers siirtyi vuonna 2011 Winnipegiin. Ennen kauden 2011-12 alkua Jets laittoi myyntiin 13 000 kausikorttipaikkaa. Tiketit myytiin loppuun vain kahdessa minuutissa (4. kesäkuuta 2011).

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Paul Maurice (6. kausi)

Kaudella 2016-17 Jetsin pelaaminen painottui räväkkään hyökkäyspelaamiseen, joka toi tulosta, mutta liika höntyily kostautui myös omassa päässä.

Tähän päävalmentaja Maurice tarttui viime kaudella kovalla kädellä ja joukkueen peli painottui tarkkaan viisikkopelaamiseen. Hyökkäyksiin lähdettiin edelleen aggressiivisesti, mutta entistä järkevämmin. Joukkueessa alettiin painottaa entistä tarkempaa puolustuspelaamista, jossa ennen hyökkäystä oma pää hoidettiin laadukkaasti.

Tämä pelisapluuna toimi erinomaisesti, joten tästä on hyvä jatkaa myös tulevalla kaudella.

Tärkein pelaaja – Blake Wheeler

Kuva: Getty Images

Wheeler on heittämällä yksi NHL:n aliarvostetuimpia pelaajia.

Äärimmäisen taitava johtaja, joka hyppää tarvittaessa vaikka puolustajan tontille. Näin hänen ei ole tarvinnut toistaiseksi tehdä, mutta sentterin paikalla mies on kylläkin nähty.

Mark Scheifelen loukkaannuttua joulukuussa Wheeler koputti päävalmentaja Mauricen toimiston oveen ja sanoi pelaavansa keskellä – vaikka onkin luonnostaan laituri.

Johtajan taitojen lisäksi Wheeler tekee myös tulosta. Ja tekee sitä erinomaisesti. Päättyneellä kaudella 32-vuotias yhdysvaltalainen paukutti uransa parhaat tehot 23+68.

Lisäksi hän johtaa viimeisen neljän vuodelta koko liigan ykkössyöttötilastoa (142). Tilasto, jolle ei vielä tänäkään päivänä anneta tarpeeksi painoarvoa.

Wheelerin erinomaisuutta kuvaa myös se, ettei hän ole missannut kuin kahdeksan peliä kymmenen vuotta kestäneen NHL-uransa aikana. Toivottavasti sama tahti jatkuu, sillä häntä on suorastaan mahdoton korvata jäällä tai sen ulkopuolella.

Kiinnostavin tulokas – Kristian Vesalainen

Kuva: Getty Images

Helsinkiläinen taistelee edelleen tiukasti paikasta Jetsin avauskokoonpanossa.

Harjoituskausi on sujunut kelvollisesti, vaikka tilastoissa tämä ei ole näkynytkään. Vesalainen on onnistunut takomaan neljään otteluun vain yhden maalin, joten tältä osin pelipaikka olisi pienoinen yllätys.

Sopimuksesta löytyy Eurooppaan siirtymisen oikeuttava pykälä, joten nuorukainen saatetaan nähdä tulevalla kaudella jopa Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Tulevaisuudessa yksi Winnipegin lupaavimmista maalintekijöistä – ehkä jo tulevalla kaudella.

Arvio

Sija: 2

Jets lähtee tulevaan kauteen lähes samalla koostumuksella kuin vuosi sitten. Lähtijöiksi voidaan laskea oikeastaan Armia – ja tietenkin kesken kauden tullut Stastny.

Näiltä osin Winnipeg on valmis tulevaan haasteeseen ja sillä on kaikki edellytykset taistella jopa Stanley Cupin voitosta. Joitain vahvistuksia saatetaan nähdä ennen siirtorajaa, mutta niidenkin suhteen on oltava maltillisia.

Maalivahti Hellebuyckilta vaaditaan myös huippuotteita, jotta hänen loistava viime kautensa ei jää pelkäksi tähdenlennoksi.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Kyle Connor Mark Scheifele Blake Wheeler
Nikolaj Ehlers Bryan Little Patrik Laine
*Kristian Vesalainen Jack Roslovic Mathieu Perreault
Andrew Copp Adam Lowry Brandon Tanev

Puolustajaparit:

Josh Morrissey – Jacob Trouba
Ben Chiarot – Dustin Byfuglien
Dmitri Kulikov – Tyler Myers

Maalivahdit:

Connor Hellebuyck
Laurent Brossoit

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös farmissa/Euroopassa.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30kanadaLaurent BrossoitMV23.3.1993650 000 $
37yhdysvallatConnor HellebuyckMV19.5.19936 166 666 $
3yhdysvallatTucker PoolmanP8.6.1993775 000 $
5venajaDmitri KulikovP29.10.19904 333 333 $
7kanadaBen ChiarotP9.5.19911 400 000 $
8yhdysvallatJacob TroubaP26.2.19945 500 000 $
33yhdysvallatDustin BuyfuglienP27.3.19857 600 000 $
44kanadaJoshua MorrisseyP28.3.19953 150 000 $
57kanadaTyler MyersP1.2.19905 500 000 $
70kanadaJoe MorrowP9.12.19921 000 000 $
13kanadaBrandon TanevVL/OL31.12.19911 150 000 $
17kanadaAdam LowryVL/KH29.3.19932 916 666 $
27tanskaNikolaj EhlersVL14.2.19966 000 000 $
81yhdysvallatKyle ConnorVL9.12.1996925 000 $
9yhdysvallatAndrew CoppKH8.7.19941 000 000 $
18kanadaBryan LittleKH/OL12.11.19875 291 666 $
28yhdysvallatJack RoslovicKH29.1.1997894 166 $
55kanadaMark ScheifeleKH15.3.19936 125 000 $
56slovakiaMarko DanoKH/VL/OL30.11.1994800 000 $
85kanadaMathieu PerreaultKH/VL5.1.19884 125 000 $
26yhdysvallatBlake WheelerOL31.8.19865 600 000 $
29suomiPatrik LaineOL19.4.1998925 000 $

Niko Leinonen