NHL:n parhaalle maalintekijälle jaettava Maurice ”Rocket” Richard Trophy on vuosittain yksi sarjan himoituimmista palkinnoista.

Viime kaudella Washington Capitalsin venäläistähti Aleksandr Ovetshkin voitti maalipörssin näytöstyyliin 49 osumallaan. Toiselta sijalta löytyi Winnipeg Jetsin suomalaistykki Patrik Laine, joka pyssytti 44 maalia toisella NHL-kaudellaan.

Alkava kausi on maalintekijöiden osalta lähtökohtaisesti hyvin tasainen. Todella kovaan 40 maalin rajaan voi yltää moni eri pelaaja, joten se tekee listaamisesta hyvin haastavaa.

NHL Suomen näkemys on se, että yksi pelaaja rikkoo maagisen 50 maalin rajan NHL:ssä alkavalla kaudella.

Getty Images

1. Patrik Laine (Winnipeg Jets)

Suomen jääkiekon tämän hetken kovin maaliensylkijä on myös NHL:n tämän hetken yksi kovin ykköspyssy. 20-vuotias nuorukainen ampui tulokaskaudellaan 36 maalia ja nosti panoksia seuraavalla kaudella viimeistelemällä huikeat 44 osumaa.

Laine pääsee pelaaman yhdessä NHL:n parhaassa joukkueessa, sarjan eliittiin kuuluvien pelinrakentajien Blake Wheelerin ja Mark Scheifelen kanssa, joten tulosta on odotettavissa. Laineen viime kauden aloitus oli melkoista tervanjuontia ja todellinen maalivire löytyi vasta tammikuussa. Nyt ilman heikkoa kauden alkua, odotettavissa on roima nousu maalimäärän.

Maaliarvio: 51

Getty Images

2. Connor McDavid (Edmonton Oilers)

NHL:n paras pelaaja, McDavid osaa tehdä ympärillä olevista pelaajistaan parempia ja se näkyy hurjana määränä syöttöpisteitä. 21-vuotias tähtihyökkääjä on kuitenkin rautainen maalintekijä, hieman kevyestä laukauksestaan huolimatta.

McDavid kantoi joukkuettaan käytännössä aivan yksin viime kaudella ja lopulta hän summasi loistavat 41 maalia. Jos Oilersissa vältetään tänä vuonna viime kauden tapainen sekasorto ja viikoittain vaihtuvat hyökkäysketjut, iskee McDavid nimensä sarjan aivan kirkkaimpien maalintekijöiden joukkoon.

Maaliarvio: 49

Getty Images

3. Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)

Maple Leafsin nuori supertähti Matthews kärsi viime kaudella ikävän loukkaantumisen, joka katkaisi kauden pahasti. Otteluita hänelle kertyi 62 ja maaleja silti loistavat 34. Ilman loukkaantumista hänellä olisi ollut samalla maalikeskiarvolla 44,9 maalia kauden päätteeksi.

Tulokaskaudellaan 40 maalin rajan rikkonut nuorukainen sai kesällä uuden pelitoverin John Tavaresin, joka tuo huimasti vaarallisuutta Maple Leafsin ylivoimalle. Tavaresin tuoma uhka ylivoiman oikealla puolelle avaa vasemmalla päivystävälle Matthewsille paljon enemmän tilaa käyttää kuuluisaa räväkkää rannelaukaustaan.

Maaliarvio: 47

Getty Images

4. Aleksandr Ovetshkin (Washington Capitals)

Ovetshkin ampui toissa kaudella hänelle vaisut 33 maalia ja moni odotti jo, että venäläistähden aika NHL:ssä olisi jo taantumassa. Vielä mitä. Ovetshkin palasi viime syksyllä entistä paremmassa kunnossa, ampui heti ensimmäisessä ottelussaan hattutempun ja nappasi lopulta sarjan maalipörssin 49 osumallaan.

Realiteetit pitää kuitenkin hyväksyä. Ovetshkinin viime kausi päättyi sensaatiomaisesti Stanley Cup -mestaruuteen ja tästä johtuen hänen kesänsä jäi poikkeuksellisen lyhyeksi. Miehellä on ikää mittarissa jo 33 vuotta ja tämä alkaa varmasti jo hieman näkymään otteissa. Ovetshkinilta voidaan silti odottaa vakuuttavaa maalisaldoa tulevalla kaudella.

Maaliarvio: 44

Getty Images

5. Nikita Kutsherov (Tampa Bay Lightning)

Kutsherovilla on nyt takana loistavat 40 ja 39 maalin kaudet. Alkavalla kaudella voidaan odottaa vielä pientä nousua maalimäärään.

25-vuotias venäläistähti pelaa NHL:n nimellisesti yhdessä kovimmassa joukkueessa ja on sen ykköstykki. Kutsherovin tutkaparilla Steven Stamkosilla on ensimmäinen ehjä vuosi takana pitkään aikaan, joten kaksikolta voidaan odottaa vieläkin hirviömäisempiä tehoja. Ei ole syytä, miksei Kutsherovin maalimäärä nouse tällä kaudella.

Maaliarvio: 43

Getty Images

Villikortti: Tyler Seguin (Dallas Stars)

Starsin tähtihyökkääjä Seguin tuskin tulee yllätyksenä mukaan taisteluun maalipörssistä, mutta hän voi ehkä olla monelle hieman unohdettu nimi mediaseksikkäiden laineiden, matthewsien ja ovetshkinien rinnalla.

Stars on kyntänyt pahasti viime kausilla ja se on näkynyt myös Starsin tähtiduon Jamie Bennin ja Seguinin pistetuotannossa. Starsin kärkikenttä, jonka kolmantena lenkkinä on Aleksandr Radulov, on kuitenkin yksi sarjan parhaista ja potentiaali on rajaton. Kaiken osuessa aivan nappiin Seguin voi rikkoa 45-50 maalin rajan NHL:ssä tulevalla kaudella.

Seguin oli viime kaudella NHL:n toiseksi eniten laukauksia kirjannut (335 laukausta) pelaaja Ovetshkinin jälkeen (355 laukausta). Hänen laukausprosenttinsa oli 11,9. Se ei ole missään nimessä huono, mutta hänen prosenttinsa oli vuosina 2013-15 lähempänä 13:aa. Jos hän saa kutinsa osumaan tolppien väliin jälleen, voidaan häneltä odottaa vieläkin suurempaa maalisaldoa.

Maaliarvio: 42