Dallas Stars – kausiennakko 2018-19: NHL:n paras tulokas löytyy Texasista?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Varsinainen peliaika jääkiekossa kestää 60 minuuttia. NHL:n runkosarja puolestaan 82 ottelua. Toisin sanoen jokainen joukkue pelaa kauden aikana vähintään 4920 minuuttia.

Mitä tulee Dallasiin, se pelasi kelvollisesti ensimmäiset 3900 minuuttia, eli 65 ottelua. Texasilaiset majailivat läntisen konferenssin kuudentena. Ei turvallisesti, mutta kuitenkin niin, ettei sillä olisi pitänyt olla mitään hätää jäädä pudotuspeliviivan alapuolelle.

5. maaliskuuta joukkueen selkäranka katkesi – tarkemmin sanottuna maalivahti Ben Bishop loukkaantui. Stars hävisi tämän jälkeen kymmenen ottelua 11:stä, ja pudotuspeliviiva karkasi jo viiden pisteen päähän. Unelma kevään jatkopeleistä oli murskana.

Paskalasti on helppo syytää kakkosvahti Kari Lehtosen niskaan, mutta kun asia ei ole niin yksinkertainen. Ensinnäkään joukkueelta ei herunut minkäänlaista apua ”Kärpälle”, minkä lisäksi hyökkäyspään pelaaminen tökki. Toisekseen Dallas luovutti. Sillä ei ollut tarpeeksi ”munaa” nostaa itseään siitä suosta, johon se oli itsensä polkenut.

Tästä tullaankin kuuluisaan kliseeseen, jonka mukaan jääkiekko-ottelu kestää 60 minuuttia. Jokainen vaihto merkitsee. Jokainen sekunti merkitsee. Ihmisistä kun on kyse, niin on myös luonnollista, että joskus asiat eivät vain mene niin kuin haluaisi. Dallasin kohdalla loppukauden sulamisessa ei ollut kyse siitä. Kyse oli vain ja ainoastaan luovuttamisesta – toivon ja itseluottamuksen menettämisestä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Kari Lehtonen (vapaa agentti)
Maalivahti, 34 vuotta

Lehtosen ura Dallasissa jäi lopulta yhdeksän kauden mittaiseksi. Viime kaudella Kärppä tipahti hierarkiassa selkeäksi kakkosvahdiksi ja pelasi 37 ottelua tilastoin 91,2/2,56. Vaikka helsinkiläinen torjui viimeisestä 15 mittelöstään vain neljä voittoa, hän onnistui pitämään prosenttinsa 90 paremman puolella. Lehtonen ei ole löytänyt kauden jälkeen itselleen uutta osoitetta. Tarjouksia on tippunut, mutta mies ei ole vastannut näihin myöntävästi. NHL-ura paketissa?

 

Kuva: Getty Images

Antoine Roussel (Vancouver Canucks)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Vaikka ranskalaislaiturin tehot jäivät viime kaudella 17 pisteeseen, oli hän yksi joukkueensa kantavista voimista. Työläämpää pelaajaa saa hakea. Antaa jokaisessa vaihdossa kaikkensa ja pysäyttää vastustajien kärkiketjuja. Valmis puolustamaan joukkuetovereitaan vaikka nyrkein.

 

Kuva: Getty Images

Dan Hamhuis (Nashville Predators)
Puolustaja, 35 vuotta

Ikä ei tätä miestä hidasta. Hamhuis pelasi päättyneellä kaudella yli 20 minuuttia ottelua kohden. Sijoittui myös puolustajien sisäisen pistepörssin kolmanneksi 24 tehopisteellään. Hyvä kiekollinen pakki, jonka paikan ottanee suomalaislupaus Miro Heiskanen.

 

Kuva: Getty Images

Greg Pateryn (Minnesota Wild)
Puolustaja, 28 vuotta

Jenkkipakki jättää pienoisen loven Dallasin alivoimapeliin. Kova syömään kumia. Pateryn oli viime kaudella Starsin toiseksi tehokkain blokkaaja (148). Hänen tonttinsa täyttänee Toronto Maple Leafsista saapunut Roman Polak.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Valeri Nitshushkin (TsSKA Moskova)
Laitahyökkääjä, 23 vuotta

Venäläislaituri pelasi Dallasissa jo vuosina 2013-2016, minkä jälkeen hän palasi takaisin Venäjälle. Kahden KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen Nitshushkin on jälleen Starsin mies. Texasilaisseura allekirjoitti hänen kanssaan kaksivuotisen, vuosipalkaltaan 2,95 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. KHL:ssä hän keräsi pelaamassaan 86 ottelussa 51 tehopistettä (27+24). Tuo Dallasiin kauan kaivattua syvyyttä.

 

Kuva: Getty Images

Anton Hudobin (Boston Bruins)
Maalivahti, 32 vuotta

Hudobinista ei ole kuoriutunut koskaan luotettavaa ykköstorjujaa, mutta kakkosena hän on erinomainen. Tämän hän todisti myös viime kaudella silloin, kun Tuukka Rask kärsi pahasta ailahtelevuudesta. Pelasi lopulta 31 ottelua 91,3 torjuntaprosentilla.

 

Kuva: Getty Images

Roman Polak (Toronto Maple Leafs)
Puolustaja, 32 vuotta

Maalivahdin paras ystävä – heti tolppien jälkeen. Kun Polak vartioi maalinedustalla, ei kukaan halua tulla hänen lähelleen. Kiekollisesti hän ei ole mikään varsinainen silkkikäsi, mutta alivoimapelaajana korvaamaton. Jakaa illasta toiseen kovia taklauksia.

 

Kuva: Getty Images

Blake Comeau (Colorado Avalanche)
Laitahyökkääjä, 32 vuotta

Roussel lähti, tilalle tuli Comeau. Täydentää paremmin kuin hyvin ranskalaisen jättämän kolon. Työteliäs pelaaja, joka taklaa kovaa ja on erinomainen alivoimapelaaja. Annettavaa löytyy myös kiekollisena: viime kaudella kanadalainen takoi 13 maalia ja yhteensä 34 tehopistettä.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Esa Lindell
Puolustaja, 24 vuotta

Helsinkiläinen otti viime kaudella ison harppauksen urallaan ja nousi joukkueensa toiseksi tehokkaimmaksi puolustajaksi 27 tehopisteellään (7+20).

Lindellin merkitys korostui myös puolustuksessa. Hän jäi usein varmistamaan, kun pakkipari John Klingberg ryntäsi hyökkäyksen avuksi. Suomalaista onkin osittain kiittäminen ruotsalaisen huikeasta 67 tehopisteen vuodesta.

Tulevalla kaudella Lindell nähdään samassa roolissa. Nyt häneltä sopii odottaa vieläkin parempaa, kuin mitä tähän asti on nähty.

 

Kuva: Getty Images

Julius Honka
Puolustaja, 22 vuotta

Jyväskyläläisen odotettiin pelaavan koko viime kauden NHL:ssä, mutta toisin kävi. Honka kärsi pahasta itseluottamuksen puutteesta, eikä kiekollisesti taitava puolustaja pelannut kuin 42 ottelua tehoin 1+4.

Matka jatkui tämän jälkeen takaisin farmiiin, jossa tilanne ei muuttunut parempaan suuntaan. Harjoituskauden perusteella nuorukainen on kuitenkin kuin uudelleen syntynyt. Olisiko tämä se vuosi?

 

Kuva: Getty Images

Roope Hintz
Laitahyökkääjä, 21 vuotta

HIFK:sta Dallasin organisaatioon vuosi sitten siirtynyt tamperelaishyökkääjä pelasi komean kauden AHL:ssä ja tykitti 70 runkosarjapeliin 20 maalia ja yhteensä 35 tehopistettä. Pudotuspeleissä vauhti ei hyytynyt, vaan Hintz jatkoi hyvää virettään pelaten 22 kamppailua saalistaen tehot 4+8.

Nyt Hintzillä on oiva tilaisuus murtautua jopa suoraan Dallasin avauskokoonpanoon. Ilves-kasvatti on tehnyt harjoituskaudella lähtemättömän vaikutuksen Stars-luotsi Jim Montgomeryyn takoen neljään peliin kolme maalia ja yhden syöttöpisteen.

Hintzin taidoille olisi nyt kysyntää. Dallasin hyökkäys ei ole mistään NHL:n leveimmästä päästä, joten onnistuessaan nuorukainen toisi mukanaan kallisarvoista syvyyttä.

Muut suomalaiset:

Miro Heiskanen (katso alhaalta)

Tiesitkö

Dallas varasi legendaarisen, hiljattain uransa lopettaneen Jarome Iginlan kesän 1995 varaustilaisuuden 1. kierroksella (#11). Kanadalainen ei kuitenkaan pelannut koskaan Starsissa, sillä hänet kaupattiin joulukuussa 1995 Calgary Flamesiin vaihdossa Joe Nieuwendykiin. Loppu onkin historiaa.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Jim Montgomery (1. kausi)

Apuvalmentajat:
Rick Bowness (1. kausi)
Todd Nelson (1. kausi)

Dallas sai mahdollisuuden pestata pitkään haluamansa päävalmentajan, kun Jim Montgomery siirtyi texasilaisseuran penkin taakse. Tuekseen hän saa Tampa Bay Lightningin apuvalmentajana pitkään toimineen Rick Bownessin ja AHL-seura Grand Rapids Griffinsin entisen päävalmentajan, Todd Nelsonin.

Dallas sai kesällä eläköityneen Ken Hitchcockin alaisuudessa rakennettua kuntoon puolustusalueen pelaamisensa. Oman alueen virheet vähenivät huomattavasti siihen nähden, miten ne korostuivat ennen Hitchcockia toimineen Lindy Ruffin aikana.

Seuraavaksi vasaran alle joutuu Starsin ontuva keskialue- ja hyökkäyspelaaminen. Dallas onnistui viime kaudella taikomaan vain 235 täysosumaa, mikä on auttamatta liian vähän. Ongelmat korostuivat nimenomaan keskialueella, josta kiekkoa ei saatu toimitettua riittävän ripeästi sinne, missä maaleja yleensä tehdään.

Montgomery tunnetaan modernin lätkän uranuurtajana, joka perustaa pelinsä pelinopeuteen – toisin sanoen siihen, kuinka kiekko saadaan siniviivojen väliltä toimitettua hyökkäysalueelle. Tässä hän onnistui erinomaisesti Denverin yliopistossa, jossa hänen joukkueensa oli vuodesta toiseen yksi NCAA:n maalitilaston kärkijoukkueista. Seuratkaapa pelaajia kuten Henrik BorgströmDanton Heinen ja Will Butcher. Heistä jokainen on pelannut Montgomeryn alaisuudessa.

Tärkein pelaaja – Jamie Benn

Kuva: Getty Images

Dallas nousee ja kaatuu kapteeninsa kautta. Tästä saatiin jälleen todisteita maaliskuussa, jolloin Stars romahti ja jäi lopulta pudotuspeliviivan alapuolelle.

Benn onnistui takomaan pisteitä Dallasin tappioputken aikana, mutta henkisesti hän ei ollut lainkaan läsnä. Se tarttuu kanssapelaajiin.

Kun kanadalainen iski viimeisen kuuden ottelun aikana taisteluvaihteen päälle, koko muukin joukkue syttyi. Dallas voitti kyseisistä kamppailuista neljä. Benn latoi tuona aikana huimat kahdeksan maalia ja kuorrutti saldoaan kahdella syöttöpisteellä.

Nyt häneltä odotetaan samanlaista leijonankatsetta – mielellään läpi kauden.

Kiinnostavin tulokas – Miro Heiskanen

Kuva: Getty Images

Heiskanen on suomalaisen jääkiekkoilun yksi kirkkaimmista tulevaisuuden nimistä – ehkä jopa kirkkain. Eivätkä odotukset rajoitu vain kotoiseen Suomeen, vaan myös Dallasiin.

Stars varasi espoolaispakin kesän 2017 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana, mutta hän olisi voinut kivuta heittämällä myös ensimmäiseksi. Arpaonni oli suorastaan suosiollinen Dallasin kannalta.

Heiskanen ei ole pelannut vielä ensimmäistäkään NHL:n runkosarjaottelua, mutta hän on siitä huolimatta onnistunut tekemään lähtemättömän vaikutuksen niin joukkuetovereihin kuin päävalmentaja Montgomeryyn. Harjoituspelejä 19-vuotiaalle superlupaukselle on kertynyt kolme, pisteitä kaksi (1+1).

Mikäli Heiskanen pysyy kunnossa, taistelee hän jopa parhaan tulokkaan palkinnosta.

Arvio

Sija: 5

Starsin lähtökohdat tulevaan kauteen ovat huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten. GM Jim Nill onnistui paikkaamaan erinomaisesti kesällä lähteneet pelaajat, minkä lisäksi joukkuetta vahvistaa huippulupaava Heiskanen.

Puolustus on kiekollisesti äärimmäisen taitava, minkä lisäksi riveistä löytyy vahvoja oman pään luutijoita: Polak, Marc Methot ja Stephen Johns.

Ykkösvitjan Benn, Tyler Seguin ja Aleksandr Radulov muodostavat yhden liigan vaarallisimmista hyökkäyspään ketjuista. Tämän jälkeen on hiljaisempaa, mutta muun muassa Mattias JanmarkRadek Faksa ja Tyler Pitlick täydentävät erinomaisesti alempia kentällisiä. Jason Spezzan on nostettava roimasti tasoaan.

Maalivahteihin voi luottaa runkosarjassa, mutta onko heistä kannattelemaan joukkuetta pudotuspeleissä?

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jamie Benn Tyler Seguin Aleksandr Radulov
Mattias Janmark Jason Spezza Valeri Nitshushkin
*Roope Hintz Radek Faksa Tyler Pitlick
Blake Comeau Devin Shore Brett Ritchie

Puolustajaparit:

Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Stephen Johns
Marc Methot – Julius Honka
Roman Polak

Maalivahdit:

Ben Bishop
Anton Hudobin

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30yhdysvallatBen BishopMV21.11.19864 916 666 $
35venajaAnton HudobinMV7.5.19862 500 000 $
3ruotsiJohn KlingbergP14.8.19924 250 000 $
4suomiMiro HeiskanenP18.7.1999894 166 $
6suomiJulius HonkaP3.12.1995863 333 $
23suomiEsa LindellP23.5.19942 200 000 $
28yhdysvallatStephen JohnsP18.4.19922 350 000 $
33kanadaMarc MethotP21.6.19854 900 000 $
45tshekkiRoman PolákP28.4.19861 300 000 $
14kanadaJamie BennVL18.7.19899 500 000 $
15kanadaBlake ComeauVL/OL18.2.19862 400 000 $
10tshekkiMartin HanzalKH20.2.19874 750 000 $
12tshekkiRadek FaksaKH9.1.19942 200 000 $
13ruotsiMattias JanmarkKH8.12.19922 300 000 $
17kanadaDevin ShoreKH/VL/OL19.7.19942 300 000 $
46kanadaGemel SmithKH16.4.1994720 000 $
90kanadaJason SpezzaKH13.6.19837 500 000 $
91kanadaTyler SeguinKH/OL31.1.19925 750 000 $
18yhdysvallatTyler PitlickOL1.11.19911 000 000 $
25kanadaBrett RitchieOL1.7.19931 750 000 $
43venajaValeri NitšuškinOL4.3.19952 950 000 $
47venajaAleksandr RadulovOL5.7.19866 250 000 $

Niko Leinonen