Los Angeles Kings – kausiennakko 2018-19: Särkylääke nimeltä Ilja Kovaltshuk?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Kingsin viime kausi sai alleen vauhdikkaan lähdön. Kalifornialaisseura tarvitsi ensimmäiseen 20 voittoonsa ainoastaan 31 peliä. Näistäkin valtaosa syntyi ilman tähtihyökkääjä Jeff Carteria, joka loukkaantui lokakuun 18. päivä.

Vaikka loppuvuosi sujui hieman ailahtelevin merkein, pystyi Los Angeles selviytymään ensimmäiselle villikorttipaikalle. Avainosassa oli tiivis puolustuspeli, jonka turvin kuninkaat olivat koko liigan vähiten maaleja päästänyt joukkue (203). Vastapainona maalinteko tuotti kuitenkin tuskaa ja Kings oli pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista kolmanneksi vähiten maaleja tehnyt seura (239).

Tuloksenteosta vastasivat pääasiassa Anze Kopitar (92 tehopistettä), Dustin Brown (61) ja Drew Doughty (60), joista jokainen rikkoi henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Muutoin maalintekosaralla oli varsin hiljaista.

Kyseinen ongelma korostui lopulta pudotuspeleissä, joissa Vegas Golden Knights tiputti Kingsin heti ensimmäisellä kierroksella. Kalifornialaiset osuivat tolppien väliin vain kolme (!) kertaa ja nevadalaisseura marssi jatkoon puhtaasti voitoin 4-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Tobias Rieder (Edmonton Oilers)
Laitahyökkääjä, 25 vuotta

Kings hankki Riederin ennen siirtorajan umpeutumista. Saksalainen toi joukkueeseen lisää luistelunopeutta, mutta tehot jäivät vajaaksi. 24 peliin syntyi lopulta kuusi tehopistettä.

 

Kuva: Getty Images

Christian Folin (Philadelphia Flyers)
Puolustaja, 27 vuotta

Kings oli viime kaudella kolmanneksi eniten taklauksia niittänyt joukkue. Sen puolustajista peräti viisi rikkoi 100 taklauksen rajapyykin. Folin oli näistä yksi ja ruotsalainen leimasi vastustajaa peräti 167 kertaa. Tämä ei ole kuitenkaan hänen ainut hyvä ominaisuutensa. Folin tunnetaan erinomaisena oman pään luutijana, joka ei pelkää heittäytyä kiekon eteen. Oikealta ampuvana pakkina jättää pienoisen arven Kingsin alakertaan.

 

Kuva: Getty Images

Andy Andreoff (Tampa Bay Lightning)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Andreoffin aika Kingsin organisaatiossa jäi lopulta neljän vuoden mittaiseksi. Kalifornialaisperheessä hänet tunnettiin lähinnä kovista nyrkeistään.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Ilja Kovaltshuk (SKA Pietari)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

Yksi kesän kuumimmista siirtopommeista näki päivänvalon kesäkuussa, kun Los Angeles allekirjoitti Kovaltshukin kanssa kolmivuotisen ja 18,75 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Kuten sanottu, Kings kärsi päättyneellä kaudella pahasta maalintekokrapulasta. Kovaltshuk jos joku pystyy jakamaan särkylääkettä tähän vaivaan. Mies on iästään huolimatta härkämäisessä kunnossa ja pystyy edelleen takomaan tulosta NHL:ssä. Huima ase niin tasakentällisin kuin ylivoimassa.

Tiesitkö

Kings pitää hallussaan ei-niin-mairittelevaa NHL-ennätystä. Kaudella 2003-04 kalifornialaiset kärsivät valtavasta loukkaantumissumasta ja joukkueen pelaajat olivat sivussa peräti 629 ottelusta (yhteenlaskettuna). Vertailun vuoksi Golden Knights oli viime kaudella kyseisen tilaston ykkönen (383).

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
John Stevens (2. kausi)

Vaikka viime kausi oli Stevensin ensimmäinen Kingsin päävalmentajana, on hänet totuttu näkemään vuodesta 2010 lähtien seuran apuluotsina.

Hänen edeltäjänsä Darryl Sutterin puolustusorientoitunut kädenjälki näkyi edelleen joukkueen pelaamisessa, mutta mukaan mahtui myös tuulahdus jotain uutta.

Sutterin aikaan Kingsillä oli tapana kuluttaa itsensä loppuun kiekottoman pelaamisen kautta. Hyökkääjät ajoivat sata lasissa jaellen kahta kauheampia taklauksia, ja vaikka se ajoittain toimi, pelaajat paloivat lopulta karrelle. Tämä on luultavasti merkittävin syy siihen, miksi Sutter ajettiin lopulta pelaajien taholta ulos.

Stevens pyrkii myös ajattamaan pelaajiaan, mutta hänen visionsa on huomattavasti taloudellisempi. Ohjauspelaamisen kautta Kings pyrkii aika ajoin vetäytymään tiiviiseen trap-peliin, jotta jalat kantavat myöhemminkin. Raskaskinttuisten Kopitarin ja Brownin piste-ennätykset eivät olleet vain sattumaa. Pojat vain kestivät sekä fyysisesti että henkisesti paremmin.

Tärkein pelaaja – Drew Doughty

Kuva: Getty Images

Kaksinkertainen Selke-voittaja Kopitar ja kerran NHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu Doughty ovat molemmat elintärkeitä joukkueelleen.

28-vuotiaan Doughtyn panos tulevalla kaudella on kuitenkin asteen korkeampi. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että Kingsin on kyettävä tulevalla kaudella nostamaan hyökkäyspeliään taas hitusen korkeammalle. Hyökkäykseenlähdöt lähtevät yleensä puolustuksen kautta ja tällä saralla Doughty on NHL:n ja maailman ehdotonta eliittiä. Kanadalainen kykenee tuomaan kiekon vastustajan puolustusalueelle vaikka yksinään, mutta myös avauspelaaminen sujuu kuin tanssi.

Pudotuspeleissä sattunut, pelikieltoon johtanut aivopieru on nyt taakse jäänyttä elämää. Tulevalla kaudella Doughtyn voi odottaa taistelevan jälleen parhaan pakin tittelistä.

Kiinnostavin tulokas – Gabriel Vilardi

Kuva: Getty Images

19-vuotias nuorukainen kärsi viime kaudella loukkaantumisista, eikä hän pelannut OHL-seura Kingston Frontenacsin paidassa kuin 32 ottelua. Tästä huolimatta kanadalainen onnistui taikomaan huimat 22 maalia ja 58 tehopistettä.

Vilardin fysiikkaongelmat ovat jatkuneet myös kesän aikana, eikä hän ole selkävaivojensa vuoksi pelannut ainuttakaan harjoitusottelua. Sentteri jatkaa kuitenkin Kings-leirityksessä, joten lokakuinen NHL-debyytti ei ole missään nimessä poissuljettu vaihtoehto.

Arvio

Sija: 6

Kingsin viisikkopuolustusta voidaan pitää NHL:n parhaana. Alakertaa tukevat Doughtyn lisäksi muun muassa Jake MuzzininDion Phaneufin ja Alec Martinezin kaltaiset huippunimet. Kun viimeisenä lukkona toimii maalivahti Jonathan Quick, on LA:lla asiat tältä osin paremmin kuin hyvin.

Hyökkäyksen on kyettävä jatkossa parempaan tulokseen. Kovaltshuk tuo tähän omat eväänsä, mutta myös Tyler Toffolin ja Tanner Pearsonin on otettava jälleen niskalenkki itsestään. Mikäli Carter pysyy kunnossa ja viime kaudella säväyttänyt Adrian Kempe jatkaa lentoaan, ei kuninkailla pitäisi olla ongelmia pudotuspeleihin selviytymisen osalta.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Ilja Kovaltshuk Anze Kopitar Dustin Brown
Tanner Pearson Jeff Carter Tyler Toffoli
Alex Iafallo Adrian Kempe *Gabriel Vilardi
Kyle Clifford Nate Thompson Trevor Lewis

Puolustajaparit:

Derek Forbort – Drew Doughty
Jake Muzzin – Alec Martinez
Dion Phaneuf – *Daniel Brickley

Maalivahdit:

Jonathan Quick
Jack Campbell

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
1yhdysvallatJack CampbellMV9.1.1992675 000 $
32yhdysvallatJonathan QuickMV21.1.19865 800 000 $
3kanadaDion PhaneufP10.4.19855 250 000 $
6kanadaJake MuzzinP21.2.19894 000 000 $
8kanadaDrew DoughtyP8.12.19897 000 000 $
24yhdysvallatDerek ForbortP4.3.19922 525 000 $
27yhdysvallatAlec MartinezP26.7.19874 000 000 $
-yhdysvallatDaniel BrickleyP30.3.1995925 000 $
13kanadaKyle CliffordVL13.1.19911 600 000 $
19yhdysvallatAlex IafalloVL/KH21.12.1993925 000 $
70kanadaTanner PearsonVL10.8.19923 750 000 $
9ruotsiAdrian KempeKH/VL13.9.1996894 167 $
11sloveniaAnže KopitarKH24.8.198710 000 000 $
22yhdysvallatTrevor LewisKH/OL/VL8.1.19872 000 000 $
44yhdysvallatNate ThompsonKH5.10.19841 650 000 $
77kanadaJeff CarterKH/OL1.1.19855 272 727 $
17venajaIlja KovaltšukOL/VL15.4.19836 250 000 $
23yhdysvallatDustin BrownOL/VL4.11.19845 875 000 $
73kanadaTyler ToffoliOL/VL24.4.19924 600 000 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko