Edmonton Oilers – kausiennakko 2018-19: Jesse Puljujärvellä edessään kohtalon päivät

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Edmonton lähti viime kauteen yhtenä suurimmista suosikeista.

Kaudesta muodostui lopulta todellinen fiasko. Asiat menivät mönkään jo syyskaudella, eikä Oilers voittanut ensimmäisestä 40 ottelustaan kuin 16. Joukkue sijoittui lopulta läntisen konferenssin kahdenneksitoista, ja pudotuspeliviiva jäi peräti 18 pisteen päähän.

Öljymiesten pelaaminen oli hidasta, jäykkää ja puuduttavaa, eikä sitä yksi Connor McDavid pelastanut. Kanadalainen voitti lopulta NHL:n pistepörssin tehoin 41+67=108, mutta kuten jälleen nähtiin, mestaruuksia ei yhdellä miehellä voiteta. Etenkään, jos epäonnistujia on niin monta kuin Oilersissa lopulta oli.

Ykkösvahti Cam Talbot oli unessa läpi kauden, Milan Lucic haahuili kuin pelle puistossa, Ryan Strome ei ollut lähelläkään odotetulla tasolla ja Oscar Klefbom oli kuin varjo entisestään. Ylipäätään epäonnistujien lista on niin pitkä, että siihen voisi lisätä koko joukkueen.

Ennen siirtoikkunan umpeutumista Edmonton kauppasi Patrick Maroonin New Jersey Devilsiin ja Mark Letestun Nashville Predatorsiin (päätyi lopulta Columbukseen). Tämän seurauksena päävalmentaja Todd McLellan nosti kokoonpanoonsa AHL:ssä pelanneen Ty Rattien, joka nousi suoraan McDavidin ja Ryan Nugent-Hopkinsin vierelle. Päätös osoittautui nerokkaaksi, sillä kolmikko oli yksi loppukauden vaarallisimmista kombinaatioista.

Kesällä GM Peter Chiarelli ei tehnyt mitään hätäisiä liikkeitä, vaan pyrki luottamaan nykyiseen rosteriinsa. Päätös oli hyvä, sillä pakan liika sekoittaminen olisi saattanut jopa pahentaa nykyistä tilannetta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Eric Gryba (New Jersey Devils)
Puolustaja, 30 vuotta

Isokokoisen kanadalaisen vastuu albertalaisseurassa jäi ohkaiseksi ja mies pelasi päättyneellä kaudella vain 21 ottelua. Peliura jatkunee AHL:ssä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Mikko Koskinen (Pietarin SKA)
Maalivahti, 30 vuotta

Kolmen metrin Koskinen tekee paluun Pohjois-Amerikkaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Tuolloin aika ei ollut oikea ja vantaalainen epäonnistui pahasti niin AHL:ssä kuin New York Islandersissa. Nyt takana on viisi huippukautta KHL:ssä ja Koskinen saa tätä myöten viimeisen mahdollisuutensa NHL:ssä. Lähtökohtaisesti suomalainen toimii Oilersin kakkosvahtina, mutta mikäli Talbot jälleen epäonnistuu ja Koskinen puolestaan onnistuu, on hänellä mahdollisuus napata Talbotin viitta itselleen.

 

Kuva: Getty Images

Tobias Rieder (Los Angeles Kings)
Laitahyökkääjä, 25 vuotta

Landshutissa syntynyt saksalaislaituri tuo Edmontoniin paljon kaivattuja jalkoja. Nopealiikkeinen Rieder kaupattiin kesken viime kauden Arizona Coyotesista Kingsiin, jossa hän pelasi 20 ottelua tehoin 4+2. Vasen käsi alhaalla pelaavaa Riederiä on kaavailtu Oilersin kakkosvitjaan yhdessä Lucicin ja Leon Draisaitlin kanssa.

 

Kuva: Getty Images

Kyle Brodziak (St. Louis Blues)
Keskushyökkääjä, 33 vuotta

Kanadalainen liittyy Oilersiin kaksivuotisella ja 2,3 miljoonan dollarin arvoisella sopimuksella. Varsin pieni hinta siihen nähden, kuinka hyvä ja aliarvostettu pelaaja on kyseessä. Brodziak ei ole missään nimessä mikään kärkiketjujen laituri vaan erinomainen kahdensuunnan hyökkääjä ja loistava aloittaja. Pelaa tärkeitä minuutteja alivoimalla, joten tällä saralla hän on oiva lisä parantamaan Edmontonin viime kaudella huonosti toiminutta alivoimapelaamista. Pystyy tekemään myös kiekollisena hyvää jälkeä (viime kaudella tehot 10+23=33).

 

Kuva: Getty Images

Jakub Jerabek (Washington Capitals)
Puolustaja, 27 vuotta

Tshekkipakki siirtyi vuosi sitten KHL:stä Montreal Canadiensiin, jossa hän pääsi pelaamaan 25 peliä tehoin 1+4. Tämän jälkeen mies pudotettiin AHL:ään, josta matka jatkui Washingtoniin. Capitalsissa miehen tilille kertyi lopulta 11 runkosarja- ja kaksi pudotuspeliottelua. Kiekollisesti hyvä puolustaja, joka tuo syvyyttä Oilersin takalinjoille. Allekirjoitti Edmontonin kanssa vuoden pituisen ja yksisuuntaisen sopimuksen.

Tryout-pelaajat:

Alex ChiassonLaitahyökkääjä, 27 vuotta
Jason GarrissonPuolustaja, 33 vuotta
Scottie UpshallLaitahyökkääjä, 34 vuotta

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Jesse Puljujärvi
Laitahyökkääjä, 20 vuotta

Menetetty huippulupaus? No ei nyt hyvänen aika todellakaan.

Vaikka Patrik Laine onnistui täydellisesti heti ensimmäisenä NHL-vuotenaan, niin se ei tarkoita sitä, että Puljujärven pitäisi pystyä vastaavaan. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin erityyppistä pelaajaa ja ennen kaikkea luonteeltaan kaksi poikkeustapausta.

Puljujärven sisääntuloa maailman parhaaseen kiekkosarjaan on varjostanut ennen kaikkea hänen kypsymättömyytensä. Nuori suomalainen nostettiin aivan liian aikaisin Edmontonin riveihin ja nyt hän kantaa turhaan epäonnistujan leimaa niskassaan.

Mikäli Oilersissa olisi hoidettu asiat oikein, olisivat he antaneet Puljujärven marinoitua vielä kaksi vuotta Suomessa. Tässä tapauksessa vasta nyt käynnistyisi hänen ensimmäinen NHL-vuotensa ja torniolainen saisi rauhassa ajaa itseään sisään.

Nyt se ei ole enää mahdollista, sillä Puljujärven sopimuksesta lähtee liikkeelle viimeinen vuosi. Samalla se tarkoittaa sitä, että NYT hänen on onnistuttava. Viime kaudella 193-senttinen laituri pelasi 65 ottelua tehoin 12+8=20. Nyt hänen on taottava vähintään tuplat, jotta tulevaisuus näyttäisi vähääkään ruusuisemmalta.

Paineet ovat kovat ja epäonnistuminen saattaisi johtaa kauppaamiseen ennen siirtorajaa. Olisiko se ”Puljun” kannalta niinkään huono asia? Tuskin.

Muut suomalaiset:

Mikko Koskinen (katso ylhäältä)

Tiesitkö

99:n syntytarina: Wayne Gretzky siirtyi 16-vuotiaana QMJHL-seura Sault Ste. Marie Greyhoundsin väreihin. Aiemmin ”Väinön” paitaa koristi hänen suosikkipelaajansa, Gordie Howen, pelinumero 9. Koska tämä oli Greyhoundissa varattu, päätti Gretzky valita numeron 99.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Todd McLellan (4. kausi)

Apuvalmentajat:
Glen Gulutzan (1. kausi)
Manny Viveiros (1. kausi)
Trent Yawney (1. kausi)

Oilers laittoi kesän aikana koko apuvalmennusosastonsa uusiksi. Uusina miehinä joukkueeseen liittyvät Calgary Flamesista ulospotkittu Gulutzan, WHL-seura Swift Current Broncosin entinen päävalmentaja Viveiros ja Anaheim Ducksin entinen apupoika Yawney.

Valmennusryhmän ensisijainen tehtävä on saada pelinopeus, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä, vastaamaan nykyaikaa. Kiekko on saatava siniviivojen välillä kulkemaan entistä nopeammin vastustajan hyökkäysalueelle. Samoin puolustusryhmittäytymisen on toimittava verkkaisemmin kuin mitä toistaiseksi on nähty.

Oilersin hyökkäysnopeus oli jo viime kaudella hyvällä tasolla ja tämä onkin asia, jossa McLellan erottuu monista muista valmentajista. Ongelmaksi muodostui se, ettei Edmonton onnistunut hyödyntämään tarpeeksi usein maalipaikkojaan. Vastustajan verkkoon kantautui vain 234 kiekkoa kun taas omissa kolisi 263 kertaa.

Tulevalla kaudella lukemat on käännettävä päälaelleen. Helppoa se ei ole, sillä yksi Oilersin suurimmista ongelmista on se, ettei sillä ole laidoillaan periaatteessa ainuttakaan puhdasta maalintekijää. Parhaat avut löytyvät keskeltä.

Näin ollen painoaan pudottaneen Lucicin ja ennen kaikkea Puljujärven on nyt noustava esille.

Tärkein pelaaja – Connor McDavid

Kuva: Getty Images

”McJesuksen” on povattu takovan ensi kaudella tuhat maalia ja miljoona tehopistettä.

Nämä lukemat ovat kuitenkin kuin pieru tuulessa, mikäli kapteeni ei kykene johdattamaan joukkojaan pudotuspeleihin.

McDavidille pisteitäkin tärkeämpää on menestyminen. Jos Edmonton jää pudotuspeliviivan alapuolelle, pistepörssin voittaminen on vain laiha lohtu.

21-vuotias kanadalaissentteri on epäilemättä maailman paras hyökkäyspään pelaaja, mutta samalla hän on myös osoittanut olevansa loistava kiekottomana. McDavid riisti päättyneellä kaudella enemmän kiekkoja (111) kuin yksikään muu pelaaja ollen tällä saralla täysin omaa luokkaansa.

Se mikä erottaa McDavidin ja Sidney Crosbyn toisistaan, on johtajuus. Vaikka McDavid on osoittanut olevansa hyvä liideri, se ei tee hänestä vielä erinomaista. Nyt nuorukaisen on noustava esille niin pukukopissa kuin muutenkin jään ulkopuolella, jotta perinteikäs kanadalaisseura saadaan jälleen taistelemaan siitä kirkkaimmasta palkinnosta.

Kiinnostavin tulokas – Kailer Yamamoto

Kuva: Getty Images

Pienikokoinen (173 cm) taituri pääsi viime kaudella pelaamaan yhdeksän NHL-ottelua ja saalisti niissä kolme syöttöpistettä.

19-vuotias huippulupaus oli kuitenkin vielä raakile ”isoon” kaukaloon ja niinpä Oilers lähetti hänet kasvamaan korkoa WHL:ään.

Yamamoto oli lopulta pistekeskiarvoltaan Spokane Chiefsin tehokkain pelaaja summaten pelaamassaan 40 ottelussa komeat 64 tehopistettä (21+43).

Nyt yhdysvaltalaislaituri on valmis suurempaan vastuuseen ja tulevalla kaudella Yamamoto pelaa ensimmäisen vuotensa miesten tasolla. Vuosi alkaa luultavasti AHL:ssä, mutta mikäli Rattie, Rieder tai Puljujärvi epäonnistuvat omissa ruuduissaan, nousee Yamamoto välittömästi NHL:ään.

Arvio

Sija: 9

Viime kauden fiaskoa tuskin tullaan näkemään, mutta Oilersin puolustus ja laituriosasto eivät pärjää vertailussa lännen kovimpia vastaan. Näin ollen albertalaiset jäänevät niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Ryan Nugent-Hopkins Connor McDavid Ty Rattie
Milan Lucic Leon Draisaitl Tobias Rieder
Drake Caggiula Ryan Strome Jesse Puljujärvi
Jujhar Khaira Kyle Brodziak Zack Kassian

Puolustajaparit:

Oscar Klefbom – Adam Larsson
Darnell Nurse – Matt Benning
Jakub Jerabek – Kris Russell

Maalivahdit:

Cam Talbot
Mikko Koskinen

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
19suomiMikko KoskinenMV18.7.19882 500 000 $
33kanadaCam TalbotMV5.7.19874 166 667 $
2slovakiaAndrej SekeraP8.6.19865 500 000 $
4kanadaKris RussellP2.5.19874 000 000 $
6ruotsiAdam LarssonP12.11.19924 166 666 $
12tshekkiJakub JeřábekP12.5.19911 000 000 $
25kanadaDarnell NurseP4.2.19953 200 000 $
77ruotsiOscar KlefbomP20.7.19934 167 000 $
83kanadaMatt BenningP25.5.19941 900 000 $
16kanadaJujhar KhairaVL/KH13.8.1994675 000 $
27kanadaMilan LucicVL7.6.19886 000 000 $
46ruotsiPontus ÅbergVL23.9.1993650 000 $
91kanadaDrake CaggiulaVL/KH/OL20.6.19941 500 000 $
18kanadaRyan StromeKH/OL11.7.19933 100 000 $
28kanadaKyle BrodziakKH25.5.19841 150 000 $
29saksaLeon DraisaitlKH27.10.19958 500 000 $
93kanadaRyan Nugent-HopkinsKH12.4.19936 000 000 $
97kanadaConnor McDavidKH13.1.199712 500 000 $
8kanadaTy RattieOL5.2.1993800 000 $
22saksaTobias RiederOL/VL10.1.19932 000 000 $
44kanadaZack KassianOL24.1.19911 950 000 $
98suomiJesse PuljujärviOL7.5.1998925 000 $

Niko Leinonen